Onlara bayram yok!

Tüm yurtta olduğu gibi dün Torbalı’da da çeşitli etkinliklerle kutlanan 1 Mayıs işçi bayramı, resmi tatil ilan edilmesine karşın, devlet kurumlarında görevli memurlar tatil yaparken, işçilerin ise çalışmalarını sürdürmesi dikkat çekti.

Dün ülke çapında kutlanan 1 Mayıs işçi bayramı olmasına rağmen işçiler çalışmasına gün boyu devam etti. 1 Mayıs işçi bayramında devlet kurumları tatil yaparken, başta tarım sektörü olmak üzere sanayi, tekstil ve diğer sektörlerdeki işçiler güneş altında çalışmalarını sürdürdü. Torbalı'nın kanayan yarası olarak gösterilen çocuk işçi gerçeği 1 Mayıs'ta da kendini gösterdi. Geçimini simit satıp, ayakkabı boyayarak ya da çöplerden karton, plastik ve metal eşya toplayarak kazanan, hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar,  1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde de çalıştı. Gün geçtikçe artış gösteren çocuk işçi sayısını minimum seviyelere indirilmesi adına çeşitli projeler hazırlayan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün çalışmaları bu yönde devam ederken, ilçemizde eğitim-öğretim hayatında olması gereken çocukların iş hayatında yer alması, ilçenin kanayan yarası olarak gösteriliyor.

GEÇİM DERDİNE DÜŞTÜ

Henüz 13 yaşında olan Zafer Ekinci, büyük, küçük demeden, ailenin tüm fertleriyle birlikte bu dönemsel göçe katılan çocuklardan sadece biri. 2017 yılında Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nden Torbalı'ya gelen minik çocuk, ailesine destek olmak amacıyla tarlalarda mevsimlik tarım işçisi olarak çalışıyor. Okuduğu okulunu ailesinin geçim derdine düşmesi nedeniyle yarıda bırakmak zorunda kalan minik çocuk, okula ne zaman geri döneceğini bilmediğini söyledi. Toprağı ekmek, çapalamak, sulamak ve hasatı toplayarak, verilen görevi layıkıyla yerine getirmek için büyük efor sarf edildiğini belirten Zafer Ekinci,  mevsimin ve ürünün değişim gösterdiği dönemde geri dönüş yolunun uzadığını aktardı. Okulunu özlediğini fakat geçim derdi nedeniyle çalışmak zorunda olduğunu hatırlatan Ekinci, ' Ben tatil falan bilmiyorum. 1 Mayıs'ta ne oluyor ki? Çalışmanın ya da çalışmamanın günü mü olur. İhtiyacı olan her gün çalışır. Ben bugün de çalışmak zorundayım. Çok şükür aileme destek oluyorum. Okulumu özledim ama yapacak bir şey yok. Günü geliyor, bir parça ekmeğe muhtaç kalıyoruz.' ifadesinde bulundu.  Murat CAN

 

 

 

Bakmadan Geçme