Organik devrim

Torbali’daki 6 bin 300 dekar arazide 173 çiftçi organik tarim üretimi yapiyor. Her yil artarak devam eden EKUY Projesi kapsaminda çiftçiler, ilaç kalintisiz ürün üreterek, hem insan sagligini koruyor hem de ürünlerini daha iyi fiyata pazarlama imkânina kavusuyor GELISEN sanayi ve degisen dünya sartlari, yedigimiz ürünlerden içtigimiz suya kadar birçok alanda büyük etki yaratmis durumda. [&hellip]

Torbali'daki 6 bin 300 dekar arazide 173 çiftçi organik tarim üretimi yapiyor. Her yil artarak devam eden EKUY Projesi kapsaminda çiftçiler, ilaç kalintisiz ürün üreterek, hem insan sagligini koruyor hem de ürünlerini daha iyi fiyata pazarlama imknina kavusuyor

GELISEN sanayi ve degisen dünya sartlari, yedigimiz ürünlerden içtigimiz suya kadar birçok alanda büyük etki yaratmis durumda. Günümüz insanlari için en önemli unsur saglik. Hatta 'Her seyin basi saglik,' denilerek sagligin insan için ne kadar önemli oldugu vurgulaniyor. Günümüzde tarimda kullanilan kimyasal ilaçlarin ve gübrelerin insan sagligina olan zararlari bilimsel çalismalarla kanitlandi. Bunun yani sira bu maddelerin, dogal kaynaklarimizi ve çevremizi kirlettigi de bilinmekte. Hal böyle olunca Ilçe Tarim Müdürlügü basta olmak üzere birçok sivil toplum kurulusu, organik tarima yönelebilmek adina birçok çalismaya imza atiyor. Gida, Tarim ve Ilçe Müdürlügünün verilerine göre ilçedeki 173 çiftçi seftali, zeytin, nar ve birçok ürün için organik tarim yapiyor. Yirminin üzerinde farkli türde organik tarim yapilirken ilk sirayi zeytin ve seftali aliyor.

173 ÇIFTÇI ORGANIK TARIMI TERCIH ETTI
ORGANIK tarima dönüs yapilabilmesi adina 'EKUY Projesi' gibi önemli bir projeyi hayata geçiren Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü, ilaç kalintisiz ürün üretmek ve çiftçileri bu yönde bilinçlendirmek adina 'amansiz' bir çalisma yürütüyor. EKUY Projesi kapsaminda domates, biber, salatalik ve seftali gibi ürünleri yetistiren çiftçilerin büyük bölümüne ulasilmis durumda. Bu projeye 173 çiftçi katilirken, organik ürün üretebilmek adina biyolojik mücadele yöntemlerinin artirilmasi ve kültürel önlemlerin alinmasiyla Torbalili çiftçilerin özellikle yabanci ot ve mantar hastaligina karsi kullandiklari ilaçlarin kullaniminin azaldigi belirtiliyor.

6 BIN DEKAR ALAN
ENTEGRE ve Kontrollü Urün Yönetimi (EKUY) Projesi, 2011 yilinda Torbali'da hayata geçirildi. Çalismalar kapsaminda Ilçe Tarim Müdürlügü çiftçilere projeyi anlatabilmek adina büyük bir özveriyle çalisma sürdürdü. Ilk yillarda 9 seftali ve 12 domates üreticisiyle hayata geçirilen proje, 2012 yilinda 841 dekarda 41 domates üreticisiyle ve 1.860 dekarda 37 seftali üreticisiyle devam etti. Çalismalara ara vermeyen Tarim Müdürlügü yetkilileri, 2013 yilinda ise bu sayiyi iki katina çikardi. Bu yil itibariyle 3 bin 700 dekar alanda 66 domates, 1.920 dekarda 36 seftali, 656 dekarda 28 biber, 10 dekar alanda ise 3 salatalik yetistiricisiyle proje halen devam ettiriliyor. Proje su anda 6 bin 300 dekar arazide 173 çiftçiyle devam ettiriliyor. Konu üzerinde oldukça hassas davranan Tarim Bakanligi 2 kez ilçeye çikarma yapmis ve çalismalar hakkinda bilgi almisti. Bu çalisma 'Zeytinciler Birligi ve Karaot Tohum Dernegi' tarafindan da büyük bir hassasiyetle yürütülüyor.

Bakmadan Geçme