Organik ürünler moda olunca Köy yumurtasina yatirim yapti

GDO'lu ürünlerin ortaya çikmasiyla, organik yumurta ve köy tavugu üretimi artmaya basladi. 10 bin metrekarelik alanda mini bir çiftlik olusturan Ali Candar, 800 tavugundan her gün organik yumurta elde ediyor. UZUN yillardir Torbali'da peyzajcilik yapan Ali Candar, 2 yildir kanatli havanciliga merak sardi. Torbali-Bayindir yolu üzerinde 10 bin metrekarelik alana sahip olan Candar, burada hem [&hellip]

GDO'lu ürünlerin ortaya çikmasiyla, organik yumurta ve köy tavugu üretimi artmaya basladi. 10 bin metrekarelik alanda mini bir çiftlik olusturan Ali Candar, 800 tavugundan her gün organik yumurta elde ediyor.

UZUN yillardir Torbali'da peyzajcilik yapan Ali Candar, 2 yildir kanatli havanciliga merak sardi. Torbali-Bayindir yolu üzerinde 10 bin metrekarelik alana sahip olan Candar, burada hem peyzajcilik yapiyor hem de tavuk yetistiriyor. Tamamen organik olarak tavuk yetistirdigini söyleyen Candar, köy tavugunun yani sira organik yumurta üretimi yaptigini da belirtti. 800 hayvani bulunan Candar'in çevre il ve ilçelerden birçok müsterisi bulunuyor. Insanlarin dogal ürünler tüketmek istediginin altini çizen Ali Candar: 'Günümüz dünyasinda organik ürün bulmak çok zor. Gidalarin neredeyse tamaminda katki maddesi bulunuyor. Insanlarin bu ihtiyacina cevap verebilmek için organik köy tavugu ve yumurtasi üretimi yapmaya basladik' diye konustu.

ÇIÇEKÇILIKTE BIR MARKA

Organik yumurta üreticileri, kus gribinin ardindan unuttugumuz köy yumurtasi lezzetini sofralarimiza tasima iddiasinda. Oldukça yeni bir pazardan söz ediyoruz. Sayilari giderek artan organik yumurta üreticileri, bu sektöre büyük yatirimlar yapiyor. Sektör temsilcilerine göre organik yumurta üretenlerin sayisi daha da artacak. Çünkü konvansiyonel sekilde üretilenlere göre daha pahali olmasina ragmen organik yumurta satislari sürekli artiyor. Genetigi degistirilmis organizma (GDO) tartismalariyla tedirgin olan tüketicinin organik ürünlere ilgisi sürekli olarak artiyor. Hayal Bahçesi Çiçek Yetistiriciligi ve Peyzaj'in sahibi Ali Candar'da bu sektöre yatirim yapanlardan. Torbali-Bayindir yolu üzerinde 10 bin metrekarelik alana sahip olan Candar, burada her türlü agaç ve çiçek yetistiriciligi yapiyor. Firma, ayni zamanda da peyzaj çalismalarina imza atiyor.

 TAVUKLAR SERBESTÇE DOLASIYOR

Peyzaj isini devam ettirirken, yeni bir is arayisina da giren Candar, köy yumurtasi üretmeye karar verdigini söyledi. Yaklasik 2 yildir kanatli hayvan yetistiriciligi yapan Ali Candar'in kümesinde tavugun yani sira bildircin, güvercin ve ördek de bulunuyor. 800'ü askin kanatli hayvana sahip olan Candar, tavsan yetistiriciligine de el atacagini belirtti. Hayal Bahçesi'nin organik yumurtalari kafeslerde kapali degil, serbestçe dolasabilen tavuklardan elde ediliyor. Bu kosullara sahip tesislerde üretilen organik yumurtalar, büyük talep görüyor. Isteyen herkese organik yumurta ve köy tavugu temin eden Hayal Bahçesi, yilbasi içinde isteyenlere ördek temin ediyor. 2015 yilinda 4 bin tavuga ulasmayi hedefledigini söyleyen Ali Candar, organik yumurta ve köy tavugu konusunda, bir marka olmayi istedigini belirtti.

 400 KILO MARUL YEDIRIYOR

Çiftlikteki tavuklari genetik degisime ugramis yemle beslemediklerini özellikle vurgulayan Ali Candar: 'Herhangi bir kimyasal ürün ya da ilaç kullanmiyoruz. Tavuklari dogal ürünlerle besliyoruz. Örnegin haftada 300 kilo domates, 400 kilo marul yediriyoruz. Bunun gibi tamamen dogal ürünler yediriyoruz. Verimi artirmak için hiçbir hormon ya da kimyasal kullanmiyoruz. Organik yemlerle beslenen tavuklardan elde edilen yumurtalar her gün elle, taze taze toplaniyor. Bu sayede tavuklarin dogal yumurtlama aliskanliklarini bozmamis oluyoruz. Geçmis yillarda köy ortaminda tavuk ve yumurta nasil yetistiriliyorsa, bizde ayni ilkelerle üretim yapiyoruz. Amacimiz daha çok tavuk veya yumurta satmak degil. Insanlara organik ürünler yedirebilmek' dedi.

 

GÖKHAN YALKALK

Bakmadan Geçme