Ovada alarm verildi 3500 kaçak sondaj var!
Sulama dönemine geçilirken, son 1 ayda 5 kaçak sondaj çalışması durduruldu. İzmir’de en çok sondaj kuyusunun yer aldığı Torbalı’da, 5 bin sondaj bulunuyor. Bunların yüzde 70’i yani 3 bin 500 tanesi ise kaçak. KIŞLIK sebzelerin hasadından sonra ovada yazlık ürünler için hazırlık başladı. Yaz mevsimiyle birlikte tarlalarda sulama dönemi de başlıyor. Bu durum, ovada yeni [&hellip]
Sulama dönemine geçilirken, son 1 ayda 5 kaçak sondaj çalışması durduruldu. İzmir'de en çok sondaj kuyusunun yer aldığı Torbalı'da, 5 bin sondaj bulunuyor. Bunların yüzde 70'i yani 3 bin 500 tanesi ise kaçak.
KIŞLIK sebzelerin hasadından sonra ovada yazlık ürünler için hazırlık başladı. Yaz mevsimiyle birlikte tarlalarda sulama dönemi de başlıyor. Bu durum, ovada yeni sondaj çalışmalarını doğuruyor. Ruhsatlı sondaj çalışmalarının yanı sıra kaçak olarak sondaj vuranlara da göz açtırılmıyor. Ekiplerin yaptığı çalışmalar sonrasında son 1 ayda 5 kaçak sondaj çalışması durduruldu. DSİ Torbalı Teknik Sorumlusu Jeoloji Mühendisi Yakup Şimşek, kaçak sondaj da hem yapana hem de yaptırana toplamda 15 bin TL ceza kesildiğini söyledi. İzmir'de en çok sondaj kuyusunun Torbalı'da bulunduğunu da sözlerine ekleyen Şimşek: 'Torbalı sınırları içerisinde yaklaşık 5 bin adet sondaj var. Ama bunun yüzde 70'i kaçak. Yani ruhsatı yok' dedi.
1 AYDA 5 KAÇAK SONDAJ
Yoğun yağışlı geçen bu yıl hem barajlar hem de yer altı kaynaklar dolup taştı. Toprak suya doyarken, ovada ise yazlık sebzelerin üretimi içinde hazırlıklar başladı. Uzmanlar, önümüzdeki yıllarda su sıkıntısının yaşanmaması için bilinçli bir şekilde su kullanımının yapılması gerektiğini belirtti. Son yağışlarla birlikte yer altı sularında 3 yıllık bir rezerv oluşurken, uzmanlar dikkatli kullanım konusunda da uyarılarda bulundu. Yer altı sularının azalmasındaki en büyük etken kaçak sondajlar. Ovanın dört bir yanına gelişigüzel çakılan sondajlar nedeniyle yer altı sularının seviyesi gittikçe düşüyor. Devlet Su İşleri (DSİ) İzmir Bölge Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, ovayı didik didik ederek kaçak sondajlara göz açtırmıyor. Son 1 ayda yapılan çalışmalarda 5 adet kaçak sondaj çalışması durduruldu.
'RUHSAT ALMADAN SONDAJ ÇAKTIRMAYIN'
Torbalı, Arslanlar, Şehitler, Kuşçuburun ve Karakuyu bölgelerinde yapılan denetimler sonucu hem tarla sahiplerine hem de sondaj yapana toplamda 15 bin TL ceza kesildiğini de ifade eden Yakup Şimşek: 'Vatandaşlarımız kaçak sondajlara karşı dikkatli olsun. Çok büyük cezalar var. Sezonluk firmalar, halkı kandırıyor. Dışarıdan gelen firmalar, 'ruhsat çıkaracağız' diyerek, çiftçimizin parasına göz koyuyor. Ruhsat öyle gelişi güzel verilmiyor. DSİ yetkilileri önce inceleme yapıyor, daha sonra sondaj çalışmayı yapılıp ruhsat çıkıyor. Ruhsatı da sadece jeoloji mühendisleri çıkarabiliyor. Tarla sahibinin ceza yememesi için hemen ruhsat çıkarması gerekiyor. Kaçak sondajlar, su rezervinin en büyük düşmanı. DSİ, bölgedeki ruhsatlı sondaj sayısına göre çalışma yapıyor. Bugün Torbalı'da 5 bin adet sondaj var. Ama bunun 3 bin 500 tanesi kaçak. DSİ, sadece bin 500 adetlik sondaja göre yatırım yapıyor. Ayrıca, sahte evrak düzenleyenler var. Ödemiş ve Bayındır bölgesinde çok vakar var. DSİ bunların peşine düşmüş durumda. Çiftçilerimiz dikkatli olsun' diye konuştu. GÖKHAN YALKALK