Ovada damlama patlamasi

Dededen kalma vahsi sulama yöntemi artik yerini damlama sulama sistemine birakiyor. Ureticiler, yapilan bilgilendirme toplantilari sonrasinda damlama sistemine geçis yapiyor. TURKIYE’NIN en verimli topraklarina sahip olan Torbali’da damlama sulama kullanicilarinin sayisi giderek artiyor. Yapilan bilgilendirme toplantilari sonrasinda, damlama sulamaya karsi olan yanlis görüsler degisirken, çiftçi de tarlasina yatirim yapmaya basladi. Pamukyazi Mahallesi ve çevredeki mahallelere [&hellip]

Dededen kalma vahsi sulama yöntemi artik yerini damlama sulama sistemine birakiyor. Ureticiler, yapilan bilgilendirme toplantilari sonrasinda damlama sistemine geçis yapiyor.

TURKIYE'NIN en verimli topraklarina sahip olan Torbali'da damlama sulama kullanicilarinin sayisi giderek artiyor. Yapilan bilgilendirme toplantilari sonrasinda, damlama sulamaya karsi olan yanlis görüsler degisirken, çiftçi de tarlasina yatirim yapmaya basladi. Pamukyazi Mahallesi ve çevredeki mahallelere hizmet veren Hasanogullari Tarim'in sahiplerinden Ömer Avinç, bu yil ovada damlama sulama sisteminde patlama oldugunu belirtti. Firma olarak bu yil ovada yaptiklari damlama sisteminde geçtigimiz yila göre yüzde 300'lük bir artis oldugunu ifade eden Avinç, sistemin basta domates, biber ve misir olmak üzere birçok üründe kullanildigini dile getirdi.

ISÇI, ZAMAN VE MALIYET KAYBINI ÖNLUYOR
TORBALI Ovasi'nin büyük bir bölümünde vahsi sulama yapilirken, üreticiler bilinçlendirilerek damlama sulama sistemine tesvik ediliyor. Is gücünü, zaman kaybini ve maliyetleri düsüren sistem ile sulama suyunda en az yüzde 50 oraninda tasarruf imkani saglaniyor. Damlama sulama sistemi, düsük maliyetli oldugu kadar üreticiye verdigi kazançla da dikkat çekiyor. Tek seferde yapilacak olan yatirimla, üretici ortalama 30 yil boyunca bu sistemden kolaylikla faydalaniyor. Damlama sulama sistemi, getiri olarak eski tip sulama sistemi olan, sirlama ve arik sulamalara göre çok daha avantajli ve kazançli. Sistem kurulduktan sonra isçi maliyeti düsüyor, su ve gübre tüketimi azaliyor. Tamamen sistemli bir sekilde yapilan üretim ile çiftçi ekonomik yönden kara geçiyor. Son yillarda kullanim artti.

KULLANIMI YUZDE 300 ARTTI
HASANOGULLARI Tarim olarak çevre köy ve mahallelerde bilgilendirme toplantilari yaptiklarini dile getiren Ömer Avinç, 'Uzmanlar tarafindan yapilan toplantilarimiz ile çiftçilerin akillarindaki soru isaretlerini ortadan kaldirdik. Çiftçi artik sistemi bilinçli bir sekilde kullaniyor. Sistemin ne kadar kazançli oldugunu görenler yatirim yapmaya basladi. Damlama sisteminde patlama yasiyoruz. Geçtigimiz yila göre yüzde 300'lük artis var. Gelecek yil bu rakam daha da artacak. Çiftçi, damlama sulama sisteminin dogru bir sulama sistemi oldugunu ögrendi. Su anda agirlikla domates ve biber ekili arazilerde sistem kullaniliyor. Misirda da kullanilmaya baslandi. Damlama sulama sistemi, sadece bir sulama sistemi olarak degil, gübreleme sistemi olarak da görülmeli. Bitkinin ihtiyaç duydugu kadar su veriliyor. Ama hiçbir su gübresiz verilmemeli. Firma olarak gübreleme programlari hazirliyoruz. Uretici bu program dahilinde hareket ediyor. Hastaya nasil ki serumla ilaç veriliyorsa, bitkiye de gerek suyu gerekse gübresi damla damla veriliyor. Bu, etkinligini daha da arttiriyor. Bu sisteme geçmeyen çiftçilerimiz en kisa zamanda avantajlarini ögrenip vahsi sulamadan vazgeçmeliler' diye konustu.

ÇIFTÇI SISTEMDEN MEMNUN

ÇIFTÇILERIN bu sistemden faydalana-bilmeleri için iyi bir sulamanin yaninda iyi de bir gübreleme yapilmasi gerekiyor. Çiftçiler, dogru kullanim dahilinde dam-lama sulamadan kisa süre içerisinde ka-ra geçebiliyor. Pamukyazi Mahallesi'nde domates üretimi yapan Arif Çürükçü'de damlama sulama sistemi kullananlar arasinda yer aliyor. Geçtigimiz yil 13 dönümlük alanda kullandigi sistemi, bu yil 75 dekarlik alanda kullaniyor. Sistem-den çok memnun oldugunu dile getiren Çürükçü, 'Verimde artis var, isçi maliyetleri azaliyor. Kalite yükseliyor. Bu tarlada üretim yapmak imkansizdi. An-cak damlama sulama sistemi ile sorunu çözdük. Simdi çok iyi verim aliyoruz. Tüm çiftçilere gerekli ekipmanlari teda-rik edip en kisa zamanda bu sisteme geç-meleri tavsiyesinde bulunuyorum' dedi.

Bakmadan Geçme