Padisaha 15 yil isyan

Basbakanlik Osmanli Arsivi Uzmanlari dün yerel tarihçilere ilçe ile ilgili 2500 belge teslim etti. Belgeler arasinda 1896 yilinda Egerci Köyü halki ile Sultan Abdülhamit arasinda yasanan sorunlarin vesikasi da var. TORBALI Belediyesi ve Basbakanlik Devlet Arsivleri Genel Müdürlügü Osmanli Arsivi Daire Baskanligi Uzmanlari ile baslatilan çalismalar sonucunda ilçenin tarihine isik tutan Kent Arsivi’ne simdiye kadar [&hellip]

Basbakanlik Osmanli Arsivi Uzmanlari dün yerel tarihçilere ilçe ile ilgili 2500 belge teslim etti. Belgeler arasinda 1896 yilinda Egerci Köyü halki ile Sultan Abdülhamit arasinda yasanan sorunlarin vesikasi da var.

TORBALI Belediyesi ve Basbakanlik Devlet Arsivleri Genel Müdürlügü Osmanli Arsivi Daire Baskanligi Uzmanlari ile baslatilan çalismalar sonucunda ilçenin tarihine isik tutan Kent Arsivi'ne simdiye kadar birçok belge getirildi. Uzmanlarin arsive yaptiklari arastirma kapsaminda geçtigimiz aylarda Torbali ile ilgili 1500 belge  Yasin Kayis'a teslim edilmisti. Basbakanlik Osmanli Arsivi uzmanlarindan Abdurrahman Yarar, Orhan Özdil dün ilçeye gelerek yerel tarihçiler Yasin Kayis ve Nejat Çetin ile bulusarak arsive 2500 belge daha teslim etti. Su anda toplam 4000 belge ile 1923 yillari arasindaki Torbali tarihinin arastirildigi çalismada elde edilecek olan veriler 'Osmanli Arsivlerinde Torbali' isimli kitap haline dönüstürülecek. Kir Kahvesi'nde bir araya gelen tarihçiler kahvalti yaptiktan sonra Kent Arsivi'ne geçti.

KENT ARSIVI'NE 2500 BELGE DAHA GELDI

ILÇENIN tarihini arastirmak ve bilinmeyenleri gün yüzüne çikartmak için belediye tarafindan geçtigimiz yil temelleri atilan Kent Arsivi projesi konusunda çalismalar tüm hiziyla devam ediyor. Yapilan arastirmalar neticesinde birçok veri gün yüzüne çikartildi. Kent Arsivi Sorumlusu Yasin Kayis ve yerel tarihçi Necat Çetin'in girisimleri sonrasinda Basbakanlik Devlet Arsivleri Genel Müdürlügü Osmanli Arsivi Daire Baskanligi Uzmanlari Orhan Özdil ve Abdurrahman Yarar harekete geçti. Yerel tarihçiler ve uzmanlarin ortak çalismalari ile Osmanli Arsivi'nden Torbali ile ilgili olarak ilk etapta geçtigimiz aylarda 1500 belge dijital ortamda hazirlandi ve Kent Arsivi sorumlularina teslim edildi. Arastirmalar sonucunda elde edilen 2 bin 500 belge de dün Yasin Kayis ve Necat Çetin'e teslim edildi.

GÖÇMENLER PADIHASA KARSI 15 YIL GREV YAPMIS

TESLIM edilen belgeler arasinda bölgenin sanayisi, tarimi, yapilan yatirimlar, adli vakalar, egitim çalismalari, cinayetler, kiz kaçirma, vergi tahsilatlari, dogal afet gibi birçok alanda bilgi bulunuyor. Belgeler arasinda 1896 yilinda Egerci Köyü halki ile Sultan Abdülhamit'in çiftlikleri arasindaki toprak sorunlari ile ilgili belge dikkat çekiyor. O tarihlerde köye Yunanistan Larissa'dan (Yeni sehir) göç eden göçmenler, bölgenin toprak agalarindan aldiklari topraklarin Sultan Abdülhamit'ê ait oldugu ögrenilince anlasmazlik basladigi, isyan eden göçmenlerin 15 yil boyunca padisaha karsi greve girdigi ortaya çikti. Bölgeye muallime (ögretmen) ve imam atanmasina ragmen okul ve cami yapimina izin verilmemis. Belgelere göre 1911 tarihinde çözülen sorunun ardindan bölgeye cami ve mektep yapilmis. Sorunun nasil çözüldügü ise tarihçilerin merak konusu. Ayrica o dönemlerde baslayan grevlerle ilgili dönemin Emlaki Hümayun Müdürü Muratbey'e Iç Isleri Bakanligi tarafindan dava açilmis. Topraklarin göçmenlere satildigi tarihte Bursada olan Muratbey açilan davadan beraat etmis.

KAYIS: BIZ BU ISE GÖNUL VERDIK

BIRBIRINDEN degerli ve önemli belgeleri arsive teslim eden uzmanlar ardindan Belediye Baskan Vekili Mithat Tekin'i makaminda ziyaret ederek hediye verdi. Kent Arsivi'nde çalisma süresi dolmasina ragmen gönülden çalisan Yerel Tarihçi Yasin Kayis: 'Biz bu ise gönül vermis insanlariz. Eylül ayina kadar yetisirse belgeler arasinda önemli bulduklarimizin çevirilerini yapiyoruz ve kitap haline dönüstürecegiz. 'Osmanli Arsivlerinde Torbali' isimi ile çikaracagimiz kitap tarihe isik tutacak' dedi.

Bakmadan Geçme