Padisahin camisine makyaj

1800'lü yillarin son demlerinde Sultan II. Abdülhamit Han tarafindan yaptirilan Torbali Cami de çok yakinda restore edilecek. Tarihi cami, dokusunu koruyarak yeniden ibadete açilacak. OSMANLI Imparatorlugu'nun en önemli padisahlarindan olan Sultan II. Abdülhamit Han, Torbali'da en çok izine rastlanan devlet adamlarindan birisi. II. Abdülhamit ilçeye geldigi dönemde, yöreye 15 civarinda cami kazandirmisti. Bugün var olan [&hellip]

1800'lü yillarin son demlerinde Sultan II. Abdülhamit Han tarafindan yaptirilan Torbali Cami de çok yakinda restore edilecek. Tarihi cami, dokusunu koruyarak yeniden ibadete açilacak.

OSMANLI Imparatorlugu'nun en önemli padisahlarindan olan Sultan II. Abdülhamit Han, Torbali'da en çok izine rastlanan devlet adamlarindan birisi. II. Abdülhamit ilçeye geldigi dönemde, yöreye 15 civarinda cami kazandirmisti. Bugün var olan köylerin büyük bir bölümü de bu camilerin etrafina kuruldu. Ilçe genelinde birçok cami, okul ve çesme yaptiran Abdülhamit Han, Torbali'ya fazlasiyla deger veriyordu. II. Abdülhamit Han'in Torbali'ya kazandirdigi eserlerden bir tanesi de Torbali Cami. Tarihi cami 120 yila yakin bir süredir ayakta ve ibadete açik. Ertugrul ve Merkez Orhaniye Cami'nden sonra Torbali Cami'de restore edilecek. Önümüzdeki aylarda baslayacak olan çalismalar ile cami ilk günkü haline dönüstürülecek.

TARIHI BINALAR RESTORE EDILIYOR

Birçok medeniyete ev sahipligi yapan Torbali özellikle Osmanli Imparatorlugu döneminde, II. Abdülhamit Han'in çiftligi olarak kullanildi. Sultan Abdülhamit Han, ilçeye birçok eser kazandirirken, Torbali Belediyesi bu eserleri yeniden ayaga kaldirmak için harekete geçti. Hara ve Hipodrom binasi restore edilerek ilk günkü haline dönüstürüldü. Bu iki eserin yani sira Ertugrul Mahallesi'ndeki cami de restore edilirken, 128 yillik Merkez Orhaniye Cami'nde de hummali bir sekilde çalisma yapiliyor. Milyonlarca liraya mal olan bu projeler ile tarih yeniden ayaga kalkiyor. Torbali Belediyesi'nin girisimleri sonrasinda Izmir Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan restore edilen tarihi binalar, yeniden kullanima açiliyor.

 OSMANLI MIMARISI

Restore edilen camiler arasina Torbali Mahallesi Metropolis Caddesi üzerinde bulunan Torbali Cami'de giriyor. Yaklasik 125 yildir kullanilan tarihi caminin restorasyonu için geri sayim basladi. Restore edilecek olan yapilar arasina giren cami için önümüzdeki haftalarda ihaleye çikilacak. Yaklasik 400 bin liraya mal olmasi beklenen restorasyon projesi ile tarihi camide önemli degisiklikler yapilacak. Camide, sonradan ilave edilmis yapilar yikilacak. Cami ilk günkü haline dönüstürülecek. Zemin, tavan ve duvarlar, eski sisteme göre yapilacak. Merkez Orhaniye Cami'nin bitmesinden sonra baslamasi beklenen proje ile Torbali'nin en önemli 3. camisi de görkemli haliyle mahalle cemaatinin ibadetine açilacak. Osmanli mimarisinin kullanildigi binada yapilacak restorasyonda da ayni özelliklerin kullanilmasina özen gösterilecek.

 

GÖKHAN YALKALK

 

 

 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme