Pamugun saltanati kisa sürdü

TORBALI ovasinda sezonun ilk pamuk tohumu toprakla bulusturuldu. Torbali merkez ve köylerde traktörler yeni pamuk ekimi için tarlaya inmeye basladi. Torbali pamugu, Ege bölgesinin en iyi pamugu olarak gösterilen Ödemis pamugundan sonra ikinci sirada yer aliyor. Torbali’yi, pamugu ile ünlü olan bir diger ilçe olan Söke takip ediyor. Pamuk ekiminde Torbali ovasinda su günlerde tam [&hellip]

TORBALI ovasinda sezonun ilk pamuk tohumu toprakla bulusturuldu. Torbali merkez ve köylerde traktörler yeni pamuk ekimi için tarlaya inmeye basladi. Torbali pamugu, Ege bölgesinin en iyi pamugu olarak gösterilen Ödemis pamugundan sonra ikinci sirada yer aliyor. Torbali'yi, pamugu ile ünlü olan bir diger ilçe olan Söke takip ediyor. Pamuk ekiminde Torbali ovasinda su günlerde tam anlamiyla hayal kirikligi yasaniyor. Geçtigimiz yil yaklasik 25 bin dekara ekilen pamukta bu yil ekim alaninin 10 bin dekari asmayacagi belirtiliyor. Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, geçtigimiz yil pamuga düsük fiyat verilmemesinin çiftçiyi çok magdur ettigini söyledi.

 

SON 2 YILDA EKIM ORANI ARTMISTI

TORBALILI üreticilerin en çok ragbet ettigi ürünlerin basinda geliyor pamuk. Bir dönem, çiftçilerin vazgeçilmezi olan pamuk üretiminde son 10 yilda büyük bir düsüs yasandi. Ancak dünya rezervindeki azalma, pamuga ilginin yeniden artmasini sagladi. Torbali'da da son 2 yilda pamuk üretimi yüzde 200 oraninda artti. 2009 yilinda 6 bin dönümlük alanda pamuk ekilirken, 2011 yili sonunda bu sayi 24 bin dönüme yükseldi. Torbali'da Taris pamuk alimi yapiyor. Torbalili üreticilerin en çok ragbet ettigi ürünlerin basinda geliyor pamuk. Bir dönem, çiftçilerin vazgeçilmezi olan pamuk üretiminde son 10 yilda büyük bir düsüs yasandi. Ancak dünya rezervindeki azalma, pamuga ilginin yeniden artmasini sagladi. Torbali'da da son 2 yilda pamuk üretimi yüzde 200 oraninda artti. 2009 yilinda 6 bin dönümlük alanda pamuk ekilirken, 2011 yili sonunda bu sayi 24 bin dönüme yükseldi.

 

ALLAH VERDI, TAYYIP VERMEDI

BU yil 30 bini zorlamasi beklenen ekim orani umut edilen gibi olmadi. 15 Nisan'dan bu yana toprakla bulusan pamukta istenilen rakama ulasilamadi. Bu yil ekim oraninin 10 bini asmayacagini söyleyen Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, 'Geçtigimiz yil Allah çiftçimize çok verim verdi ama maalesef Basbakan Recep Tayyip Erdogan iyi fiyat vermedi. Böyle olunca da çiftçi, bu yil pamuk ekmeyi tercih etmedi. Geçen yil ekim orani yüksek olunca umutlanmistik. Çünkü pamuk çok önemli bir ürün. Stratejik bir ürün olmasi bakimindan Torbali'da ne kadar çok ekilirse o kadar iyi olurdu. Maalesef istedigimiz gibi olmadi. Henüz ovada ekim devam ediyor ama görünen tablo maalesef hiç iç açici degil' seklinde konustu.

Bakmadan Geçme