Pamukta hasat zamanı
'Beyaz altın' diye tabir edilen pamuk hasadı Torbalı'da başlarken, çırçır fabrikalarında da hareketlilik yaşanıyor. Fiyatların yükselmesi ve talebin artmasıyla, geçtiğimiz yıla göre pamuk üretiminde gözle görülür bir artış yaşanıyor
TORBALI'NIN istihdam ve ihracatta lokomotif sektörleri tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin ana hammaddesi pamuğun fiyatları, tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de geçen yıl baş döndüren bir trafik izledi. İhracat anlaşması yaparken her gün değişen pamuk fiyatları yüzünden zorlu bir sezonu geçiren tekstil ve konfeksiyon ihracatçıları bu alanda geçen yıl beklenilen rakamların üzerine çıkamadı.Özellikle de desteklerin artması ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yerli üretimi teşvik edici uygulamaları sonucunda bu yıl yine pamuğa dönüş yapan Torbalılı çiftçiler, beyaz altının hasadı resmen başladı.
HASAD 2 AY SÜRECEK
Pamuğun alım fiyatı geçtiğimiz sene 42 kuruş olurken bu sene ise 35 kuruşa kadar geriledi. Torbalı Ziraat Odası Yılmaz Girgin ve pamuk üreticileri onca zahmetle ektikleri ürünlerin karşılığını alabilmesi için primlerin artırılmasını isteklerini yineliyor. 49.848 dekarlık alanda ekilen olan pamuğun hasadı biçer döverlerle iki ay kadar sürmesi bekleniyor. İlçede şuan hasadı yapılan tek toprak mahsulü olan pamuk hasadı ovaya hareketlilik getirdi. Torbalı Ziraat Odası Yılmaz Girgin pamuk üretimiyle ilgi olarak ' Torbalıda bu yıl ekim alanlarında en fazla artış 1.499 dekar ile karpuzda oldu. Geçtiğimiz yıl 42.563 dekarlık alana ekilen pamuk ise 49.848 dekarlık tarım arazisine ekildi. Hasadı başlayan pamukta şuana kadar herhangi bir hastalık belirtisi yok. Pamuk ekim alanının artması ise bazı üreticileri bu sene tane mısır ve domates ekmek yerine pamuğa yönelmesi olarak görüyoruz ' ifadelerini kullandı.
PAMUK ÜRETİM MERKEZİ OLDU
Küçük Menderes Havzası'nın en verimli ve bereketli topraklara sahip olan ilçeler arasında ilk sıralarda yer alan Torbalı'da toplamda yaklaşık 50 bin dekar alan üzerine ekim gerçekleşirken, Pancar başta olmak üzere Pamukyazı, Subaşı, Atalan, Bulbüldere, Kırbaş, Yeniköy ve Türkmenköy bölgelerine ekimi gerçekleşen pamukta hasat edilen ürünler, araçlara yüklenerek anlaşmalı fabrikalara ya da çırçır merkezlerine taşınıyor.
FABRİKALAR HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI
Beyaz altında yaşanan bu olumlu gelişmeler, çırçır fabrikalarında çarkların yeniden dönmesine neden oldu. 10 yıl öncesinde kadar ilçemizde 15 olan çırçır fabrikası sayısı, pamuk üretimindeki düşüş yüzünden 6'ya kadar düşmüştü. Ancak üretimde yaşanan artış, kapanan çırçır fabrikalarının yeniden faaliyete girmesini sağladı. Bu fabrikalarda günlük tonlarca pamuk işlenecek. Hafta sonu başlayan hasat ile birlikte, ovadaki hareketlilik en üst seviyeye ulaşacak. Çarkların yeniden dönmeye başlamasıyla birlikte sektör de büyük bir istihdam sağlanacak. Tariş dışında ilçede hizmet veren Karagülleler, Şenler, Çetineller, Dalgar ve Pütaş Çırçır fabrikaları da bu yıl pamuk alımı yapacak. Çarkların yeniden dönmeye başlamasıyla birlikte sektör büyük bir istihdam da sağlayacak