Pancar 60 bin ton mısır kaldıracak

45 bin dönüm araziye sahip Pancar'da 40 bin dönüme ekilen mısır hasat edilmeye başlandı. Torbalı'da rekor düzeyde mısır üretimine sahip mahallede yaklaşık 60 bin ton mısır elde edilecek. Hasat 1 ay sürecek

TORBALI'DA en çok mısır üretiminin rekor düzeyde gerçekleştirildiği mahalle olan Pancar'da mısır hasadı başladı. Mahallede ikamet eden çiftçiler ürettikleri mısırdan elde ettikleri gelir ile 1 yıllık geçimini sağlıyor. Mahallede bulunan 45 bin dönümlük arazinin 40 bin dönümüne mısır ekiliyor. 20 Nisan- 10 Mayıs tarihileri arasında dikimi gerçekleşen mısırda hasat dönemi başladı. Ürünün ekiliş tarihine göre hasat Ekim ayının başına kadar devam edecek. Dönüm başına 1400-1500 kilo arasında ürün elde ediliyor. Pancar Mahallesi geneline bakıldığında sezonda 60 bin ton ürün elde ediliyor. Üretilen mısır tavuk yemi, tahin helvası, cips, gazlı içecek gibi farklı gıda sektörlerinde kullanılıyor. Sezon öncesi mısırın para etmesi deposunda mısır olan çiftçinin yüzünü güldürdü. Pancar'daki üreticinin büyük çoğunluğu ürününü Toprak mahsulleri Ofisi'ne verirken bazı çiftçiler de bölgeye gelen tüccarlara veriyor.

85 KURUŞ BEKLENTİSİ

Pancar'da üretilen mısır çiftçinin yüzünü güldürürken domuz saldırıları üzüyor. Yaban domuzlarının çiftçinin baş belası olduğunu söyleyen Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Pancar Mahallesi Muhtarı Özkan Burgaz '45 bin dönüm arazinin 40 bin dönümlük bölümüne ekilen mısırı korumak da bir hayli zor. Domuz saldırıları yüzünden birçok çiftçi büyük zarar görüyor. Bu nedenle son yıllarda çiftçi domuz saldırılarına karşı tarım sigortası TARSİM yaptırmaya başladı. Çiftçi mısır tarlasında nöbet tutuyor. Mısır tarlasına giren domuzlar ürünü yatırıp birçoğunu yiyor. Bugüne kadar birçok çiftçi zarar gördüğü için de sigorta yaptırıyor' diye konuştu. Bu yıl mısırın kilosunun 68-70 kuruş aralığında gideceğini tahmin eden Burgaz, üreticinin 80-85 kuruş beklentisi olduğunu söyledi.

BEYAZ ALTIN YENİDEN DÖNEBİLİR

Pamuğun para etmemesinden dolayı Pancar'da pamuk üretimi yerini mısıra bırakmıştı. 2002 yılında sadece 1000 dönüme ekilen pamuk son yıllarda artmaya başladı. Devletin pamuğa verdiği destek primi nedeniyle pamuk üretimi yeniden artmaya başladı. Bu yıl mahallede pamuk 5000 dönümlük bir alana ekildi. Primlerin artması ile birlikte Pancar'da pamuğun biraz kıpırdanmaya başladığını ifade eden Özkan Burgaz 'Mısırın yerini hiçbir ürün alamaz. Pancar Mahallesi'nde rekor düzeyde mısır üretimi gerçekleşiyor. Eskiden Pancar Ovası pamuktan geçilmezdi. Bölgeden çıkan kaliteli pamuk kısa sürede alıcı bulurdu. Pamuğun para etmemesinden dolayı herkes mısıra yöneldi. Şimdi mahallede rekor düzeyde mısır üretiliyor' diye konuştu.

Serkan GÜNBAY  

 

Bakmadan Geçme