PTT'de alarm!
Türkiye’nin 44 ilinden de büyük olan Torbalı'da, merkez PTT'de iş yoğunluğuna karşın dikkat çeken personel yetersizliği, hizmetlerin zaman zaman aksamasına neden oluyor.
GÜN geçtikçe büyüyen ve gelişen Torbalı'da hizmet veren kurumlarda ya personel yetersizliği baş gösteriyor ya da hizmet binası yetersiz kalıyor. Birçok kurumda yaşanan bu sorunun PTT'de de yaşanması, hizmetlerin zaman zaman aksamasına neden oluyor. Personel yetersizliği PTT'ye işlem yaptırmak için gelen vatandaşları perişan ederken, mevcut gişeler ise işlem yapamaz hale geldi. İşlemlerin, iki ya da üç personelle götürülmeye çalışıldığı gözlemlenirken, bu saatlerce insan kuyruğunun da oluşmasına sebep oluyor. Personel yetersizliği ilçe halkını mağdur ettiği kadar PTT çalışanlarını da mağdur ediyor. Özellikle son dönemde personel eksikliği nedeniyle Torbalı'da işlemlerde büyük oranda aksamalar yaşanıyor. Çalışanlar, durumlarını vatandaşa anlatamamaktan ve etkili hizmet üretememekten mustarip. PTT'nin anonim şirkete dönüştürülmesi sürecinde, iş yoğunluğundan bunalan personele, yeni eleman alınacağı ve iş yükünün hafifletileceği yönünde sözler verilmişti. PTT'nin anonim şirkete dönüştürülmesinin üzerinden 5 yıldan fazla süre geçmesine rağmen, kuruma yeterince yeni eleman alınmadığı gibi getirilen teşviklerle, çalışanlar emekli olmaya yönlendirildi ve personel açığı daha da arttı.
PERSONEL AÇIĞI BÜYÜK!
Sadece son 4 yıl içerisinde Torbalı'da onlarca PTT çalışanı çeşitli nedenlerle PTT'den ayrılırken yerine personel alımının yapılmaması, kısıtlı olan gişe görevlilerinin işlerini yapamaz hale getirdi. Vatandaşın mağduriyeti en çok PTT çalışanlarını üzüyor. Öte yandan personel açığı, bir kişinin üzerine birden çok görev ve sorumluluk yüklenmesine neden oluyor. Örneğin asli görevi şeflik olan bir personel, aynı zamanda boş olan veznedarlık gibi birçok göreve de veklet ediyor. Bu durumda aynı kişi hem işlemi gerçekleştiriyor, hem bu işlemi onaylıyor hem de kendi yaptığı işlemi kontrol ediyor. Bunun yanında yaptığı her görevin sorumluluğunu da üstleniyor. İlçemizde yeterli sayıda personel bulunmamasından dolayı, gelen postaların PTT merkezlerinde biriktiği ve birçok önemli gönderinin alıcısına zamanında ulaştırılamadığı şikayetleri günden güne artarken, PTT de bir dağıtıcının günlük dağıtım yapacağı alanın belirlenmesi mevzuatla belirlenmesi ve konusunda uzman kontrolörler tarafından cihet kodlaması diye adlandırılan iş gücü ve gönderi istatistiklerine, sokak sayısına, muhtar sayısına, coğrafi durumu gibi zorluk derecesine göre bizzat yerinde tespit edilen alanlara dağıtıcının görev alanı denilmesi, işgücünü zorlaştırıyor. 172 bin 359 nüfusa sahip olan Torbalı'da, kurumların bir bir alarm vermesi üzerine ilçe halkı yetkililere de çağrıda bulundu. Kurumlarda gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini kaydeden vatandaşlar, Torbalı büyüyor ama kurumlar bu büyümeye ayak uyduramıyor' ifadesinde bulundu. Murat CAN