Sakiz agaci Torbali'nin gözdesi olacak Kozmetik sektörünün vazgeçilmezi
Bir zamanlar sadece Yunan topraklarinda yetisen Sakiz Agaci, artik Torbali havzasindaki yerini aldi. Avrupa ülkelerinin gözdesi haline gelen agacin özü ilaç ve kozmetik yapiminda kullaniliyor. DAMLA sakizi agaçlari dünyada çok nadir bulunan bir agaç türü olarak bilinmekte. Bu nadir bulunan agaçlar Yunan topraklarinda yetisiyordu. Simdi ise Sakiz agaci Torbali havzasinda yetisiyor ve kozmetik sanayinin gözdesi [&hellip]
Bir zamanlar sadece Yunan topraklarinda yetisen Sakiz Agaci, artik Torbali havzasindaki yerini aldi. Avrupa ülkelerinin gözdesi haline gelen agacin özü ilaç ve kozmetik yapiminda kullaniliyor.
DAMLA sakizi agaçlari dünyada çok nadir bulunan bir agaç türü olarak bilinmekte. Bu nadir bulunan agaçlar Yunan topraklarinda yetisiyordu. Simdi ise Sakiz agaci Torbali havzasinda yetisiyor ve kozmetik sanayinin gözdesi oluyor. Bu damla sakizi agaçlarindan Torbali'da çok yönlü yararlanilmakta. Basta kozmetik olmak üzere saglik sektörünün de markajinda bulunan agaç ilaç yapiminda da kullanildigi biliniyor. Torbali'da üretilmeye baslanilan Sakiz Agaci, lezzetli aromasiyla sakiz reçeli ve essiz sakiz rakisi imal edilebilir.
FRANSIZLARIN GÖZDESI
ESKI Yunan doktorlarinin, sakizdan kuduza, yilan sokmalarina, mide rahatsizliklarina, bagirsak ve akciger hastaliklarina karsi çesitli ilaçlar yaptiklari tarihteki yerini almistir. 10. yüzyildan sonra, sakizin ünü, Sakiz Adasi'ni asarak yayilmis ve dünyada meshur hale gelmistir. Düne kadar Aydin ve ilçelerinde yetistirilen Sakiz Agaci, Torbali havzasinda toprakla bulustu. Ureticilerin yeni gözdesi olarak bilinen Sakiz Agaci, tarimsal faaliyetlerde yeni bir kazanç kapisi olacak. Öte yandan, Fransizlarin Gül Yagindan sonra sakiz agacina da büyük ilgi gösterdigi biliniyor.
SANAYIDE HAM MADDE OLUYOR
TORBALI'DA asiladigi agaçlarla adindan söz ettiren Asi uzmani Muharrem Köse, 'Bitkinin dal ve gövdesinin yarali yerlerinden akan reçinenin pihtilasmasiyla 'mastik' adi verilen sakiz elde edilir. Toplanan bu usare 24 haftada katilasir. Ilk baslarda donuk yesil renkte olan reçine, daha sonralari soluk sari renkli, kolaylikla kirilabilen parça ve damlalar haline gelir. Özel bir kokusu ve tadi vardir. Eter ve etanolde çözünür. Sakiz içinde uçucu yag, mastik asit ve aci maddeler bulunmaktadir. Eskiden balgam söktürücü olarak kullanilmistir. Dis etlerini kuvvetlendirmek ve agiz kokusunu gidermek için kullanilir. Sanayide yapistirici, cila olarak ve parfümeride kullanilir. Tatlilara, özellikle muhallebi, sütlaç gibi sütlü tatlilara katilir. Sakiz, yiyeceklere güzel bir tat ve koku verir' dedi Köse ayrica, geçtigimiz yilan buyana sadece Çesme taraflarinda yetisen agacin artik Torbali havzasinda yetistirildigini sözlerine ekledi.