Şap aşısı dönemi başladı
Torbalı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün faaliyetleri arasında yer alan büyük ve küçük baş hayvanları aşılama işlemi devam ediyor. İlçede iki ay içerisinde 25 bin büyükbaş hayvana şap aşısı vurulacak.
BÖLGEDE tarım, ticaret ve sanayinin göz bebeği konumunda olan Torbalı'da, son yıllarda özellikle devlet desteklemelerine rağmen hayvancılıkta büyük değişimler yaşanıyor. Daha çok Özbey, Yeniköy, Atalan, Ahmetli, Tulum, Naime ve Subaşı bölgelerinde köylülerin geçim kaynağı haline gelen hayvancılık sayesinde büyük işletmelerin bir bir kepenk açtığı Torbalı'da, son yıllarda büyük baş hayvan sayısı artışta. 847'si büyükbaş, 775'i küçükbaş hayvan işletmesi olmak üzere toplamda bin 622 adet hayvansal üretim yapan işletmenin faaliyetlerine devam ettiği kentte 2017 yılında 32 bin olan küçükbaş hayvan sayısı 2018 yılının sona ermesiyle birlikte 30 bin 500'e kadar geriledi. 2018 yılında özellikle hayvansal üretim yapan işletmelerin sayısında gözle görülür bir düşüş yaşandığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürü Hakan Karakaya, büyükbaş hayvan varlığının 6 bin arttığını duyurdu. Hayvan üretiminde aşılamanın çok önemli olduğunu her fırsatta duyuranTorbalı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı veterinerler şap aşısını uygulamaya başladı.
2 AY SÜRECEK
Torbalı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü belirli dönemlerde büyük ve küçük baş hayvanlarda olabilecek hastalıkların önüne geçilmesi amacıyla aşılama yapıyor. Yapılan yazılı açıklamada, çift tırnaklı hayvanlarda görülen ve oldukça bulaşıcı olan şap hastalığının özellikle genç hayvanlarda ölüme sebebiyet veren bir hastalık olduğu ifade edildi. Kurumda her yıl olduğu gibi bu dönem için de aşılama işlemi başlandı. Torbalı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı veterinerler İlçe sınırlarında içerisindeki büyükbaş hayvanlara 2 ay içerisinde toplamda 25 bin şap aşısı yapacak. Kurumda şap aşısı yoğunluğu devam ediyor.
ZORUNLU AŞILAR
Kurum tarafından yapılan aşılar hayvancılık ile uğraşanların hayvanlarına zorunlu olarak yaptırması gerekiyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara vurulan zorunlu aşılar; şap aşısı, brucella aşısı, LSD (Lumpy Skin Disease), CLOSTRIDIAL aşılar, çiçek aşısı, mavi dil aşısı gibi aşıları kapsıyor. Özellikle şap hastalığı için büyük mücadele veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri aşılama işlemi sırasında besicileri diğer hayvan hastalıkları konusunda uyarıyor. Şap aşısı genellikle bir yıl içersinde iki kere yapılıyor.
YASİN GÜLCÜ