Her siteye güvenip alisveris yapmayin

Son dönemlerde internet üzerinden yapilan alisverislerde satisa sunulanlardan farkli ürünler gönderilerek vatandaslarin dolandirilmasi sik sik yasaniyor. Internette alisveris yapmak kolay ama riskli yanlari da var. EVIMIZIN balkonundan sepet uzatip, bakkalin çiragina bagirarak siparis verdigimiz dönemler artik bir nostalji oldu. Cep telefonundan siparis verdigimiz domates, peynir ve deterjanin evimize teslim edildigi zamanlari yasiyoruz. Internet üzerinden alisveris [&hellip]

Son dönemlerde internet üzerinden yapilan alisverislerde satisa sunulanlardan farkli ürünler gönderilerek vatandaslarin dolandirilmasi sik sik yasaniyor. Internette alisveris yapmak kolay ama riskli yanlari da var.

EVIMIZIN balkonundan sepet uzatip, bakkalin çiragina bagirarak siparis verdigimiz dönemler artik bir nostalji oldu. Cep telefonundan siparis verdigimiz domates, peynir ve deterjanin evimize teslim edildigi zamanlari yasiyoruz. Internet üzerinden alisveris yaparak bu kolayliga erismek isteyenler, elbette birçok risk ve dolandiricilik olaylariyla da karsi karsiya geliyor. Öyle ki, kimi zaman vatandaslar, cep telefonu siparisi verdigin de, yerine saat ve kalem gibi ürünler gönderilerek magdur ediliyor. En son Torbali'nin Karakizlar Köyü'nde yasayan 15 yasindaki Ibrahim Çetinkaya'nin, Kurban Bayrami'nda biriktirdigi harçligiyla internetten 179 liraya satin aldigi cep telefonunun yerine 5 lira degerinde kol saati almasi gündeme oturmustu. Peki, bu durumun önüne nasil geçilebilir? Vatandaslar her hangi bir siteden alisveris yaparken nelere dikkat etmeli? Her site güvenilir mi? Konunun uzmanlarindan olan Casper Bilgisayar Yetkili Saticisi Umit Onur, oldukça önemli ama dikkate alinmasi bilgiler paylasti.

MUTLAKA ÖN ARASTIRMA YAPIN
'HER kolayligin kendine göre bir bedeli vardir' diyen Umit Onur, gerçek hayatta oldugu gibi sanal ortamda da kötü niyetli insanlarin, zekice yöntemler kullanarak tüketicileri aldatabildiklerini, vatandaslarin her hangi bir siteden alisveris yapmadan önce dikkat etmesi gereken hususlarin oldugunu söyledi. Onur, sözlerini söyle sürdürdü: 'Online güvenligi ile ilgili önceden yapilmasi gereken, alisveris yapmayi planladiginiz web sitesi hakkinda bilgi toplamaktir. Site hakkinda diger kullanicilarin deneyimlerini mutlaka arastirin. Site pek bilinmiyorsa ve alisveriste israrliysaniz ilk siparisin yüksek olmamasina dikkat edin. Sitenin güvenlik politikasini ve siparis yöntemini, siparis sözlesmesini ve iade haklarinizi dikkatlice okuyun' dedi.

GUVENLIK SERTIFIKASI OLUP OLMADIGINI KONTROL EDIN
ALISVERIS yapilacak sitenin güvenlik sertifikasinin olup olmadigina da dikkat edilmesi gerektigini söyleyen Umit Onur: 'Web sitesinin 'SSL' adi verilen güvenlik sertifikasina sahip olup olmadigina kesinlikle bakilmasi gerekir. Sitenin sertifikasi varsa sertifikanin geçerli olup olmadiginin kontrol edilmesi de çok önemlidir. Online alisveris sitelerinde kullanilan güvenlik sertifikalari özel güvenlik firmalarina aittir ve sik sik denetlenir. Güvenilir alisveris sitelerinde bu sertifikalarin logolari yer alir. Bu logolara tiklandiginda SSL sertifika bilgilerine ulasilabilir. Bu kilit resmine tiklayarak sertifikanin kime ait oldugunu ve sertifikanin geçerlilik süresini görebilirsiniz. Geçerlilik süresi bitmis sitelerden uzak durulmasi gerekir' dedi.

KREDI KARTI BILGILERINI PAYLASMAYIN
ÖZELLIKLE sanal dünyada kredi kartiyla alisveris yapilmasina da dikkat çeken Umit Onur, kredi karti bilgilerinin ve kimlik bilgilerinin kimseyle paylasilmamasi gerektigini söyledi. Onur, 'Kredi kartinin bilgilerini ele geçiren kötü niyetli kisiler, kart limitini sonuna kadar kullanabilir. Böyle bir sorunla karsilasmamak için en iyi yöntem sanal kredi karti kullanmaktir. Sanal kredi kartlari ile gerçek kredi karti numarasini yazmadan, özel limitler koyarak alisveris yapmak mümkün. Özellikle sanal dünyada kimseyle bu bilgilerin paylasilmamasi gerekir' diyerek internet üzerinden alisveris yapan vatandaslari uyardi.

Bakmadan Geçme