Sokak duvari yerine sosyal medya duvari
YSK’nin yerel seçimlerde afis asilmasini yasaklamasi aday adaylarini sosyal medyaya yönlendirdi. Birçok aday adayi, hem kisisel internet sitesi kuruyor hem de Facebook, Twitter gibi sosyal medyada gruplar kurarak projelerini seçmene iletiyor TORBALI’DA seçimlerle ilgili partilerin ve adaylarin yaptigi hazirliklar tüm hiziyla devam ederken, aday adaylari ve adaylar seçmene daha çabuk ulasmak için bu yerel seçimlerde [&hellip]
YSK'nin yerel seçimlerde afis asilmasini yasaklamasi aday adaylarini sosyal medyaya yönlendirdi. Birçok aday adayi, hem kisisel internet sitesi kuruyor hem de Facebook, Twitter gibi sosyal medyada gruplar kurarak projelerini seçmene iletiyor
TORBALI'DA seçimlerle ilgili partilerin ve adaylarin yaptigi hazirliklar tüm hiziyla devam ederken, aday adaylari ve adaylar seçmene daha çabuk ulasmak için bu yerel seçimlerde sosyal medya savasinin içerisine girmis durumda. Taksim Gezi Parki Direnisinin ardindan sosyal medyanin gücünü kesfeden adaylar, bu alanda eksikleri oldugunu fark ettikten sonra büyük bir ataga geçti. Birçok aday adayi internet sitesi kurarak projelerini seçmene ulastirirken, bu alanda en çok kullanilan sosyal medya agi olan Facebook ve Twitter kullaniliyor. Bu paylasim sitelerinde gruplar kurarak vatandasa seslenen adaylar, kimi zaman oldukça sert açiklamalarda da bulunuyor.
ÖZEL BUTÇE VE ÖZEL EKIP
YEREL seçimlere sayili aylar kala aday adaylari sosyal medya harcamalari için kesenin agzini açti. Ilçedeki aday adaylari, sosyal medya ajanslariyla anlasmanin yani sira Facebook ve Twitter ekipleri kurarak sosyal medyanin gücünü kullaniyor. Öte yandan belediye de sosyal medya bütçesi olusturarak propagandayi daha güçlü kilmak için çaba harciyor. Belediye ve siyasi partilerin ilçe teskilatlari iki farkli alana sosyal medya bütçesi ayirmanin yani sira bu islerde görevli personel bulundurarak daha güçlü bir seçim çalismasi yürütüyor. Özellikle Facebook ve Twitter, belediye baskan adaylarinin yeni mecralari olmus durumda. Bu yüzden belediye baskani adaylari üç sosyal medya agini da etkili bir sekilde kullaniyor.
BUTUN ADAYLAR SOSYAL MEDYADA
TURKIYE genelinde 30 Mart 2014 tarihinde yapilacak olan mahalli idareler ile mahalle muhtarliklari ve ihtiyar heyetleri seçimi ile ilgili Yüksek Seçim Kurulu Baskanligi tarafindan 4 Eylül 2013 tarih ve 345 no'lu alinan kararla afis asmalarinin yasaklanmasinin ardindan aday adaylari sosyal medyaya yöneldi. Torbali'da Belediye Baskani Ramazan Ismail Uygur ile baslayan bu gelenek, diger siyasi parti aday adaylarina da siçrayarak hizla yayildi. Aday adaylari Fikret Akyüz, Hakki Güney, Ibrahim Öz, Yurdadog Mutlu, Yildirim Baytekin, Adnan Yasar Görmez, Behçet Çinar, Ibrahim Ibisoglu ve Nusret Yildiz gibi baskan aday adaylari sosyal medyada seçmene seslenirken, bunun disinda meclis üyesi aday adaylari da sosyal medyayi aktif olarak kullanmaya basladi. Sosyal Medyada genelde adaylarin ziyaretlerinin fotograflari ve siyasi mesajlari paylasiliyor.
EKSIKLIKLER VAR
ADAYLAR kendi resmi internet sitelerini kurarken, bu konuda uzman ve profesyonel kisilerden yardim almayi da ihmal etmiyor. Bu alanda büyük bir çalisma yürüten aday adaylarinin bazi eksiklikleri de göz çarpiyor. Adaylarin veya kisilerin resmi internet sitelerinde sosyal medya ile ilgili erisim eksik oldugu için vatandaslar sosyal medyada hangi profili destekledikleri veya takip ettikleri siyasetçinin gerçek sosyal medya profili mi yoksa baskasi tarafindan olusturulan profil mi oldugunu çözmekte zorlaniyor. Bazi adaylar olusturduklari ekiplerle kendini profesyonellere birakirken, kimi adaylar amatörce bu isi yürütmekte olan kisilere güveniyor. Çok az sayidaki aday da sosyal medyayi kendi yöntemleriyle kullanmayi tercih ediyor.