Son kerpiç evler
Son 5 yılda yüzlerce binanın yükseldiği Torbalı'da müteahhitler şehir merkezinde boş arsa bulabilmek için birbiri ile yarışıyor. Boş arsa bulamayınca müstakil ve kerpiç evler tek tek yıkılıyor
İNŞAAT sektörünün çok hızlı olduğu Torbalı'da müteahhitler şehir merkezinde bina yapmak için arsa arayışlarını sürdürüyor. İlçe merkezinde arsa bulamayan müteahhitler tek katlı kerpiç evlerin sahipleri ile anlaşıp kat karşılığı apartmanlar yapıyor. Torbalı'da hızla büyüyen inşaat sektörü, artık mahalle aralarına girmiş durumda. Kat karşılığı yapılan binalar, ilçenin dört bir yanında tüm hızıyla yükseliyor. Betonlaşmanın hızla yaygınlaştığı bölgelerin başında ise Torbalı Mahallesi geliyor. Özellikle buralarda yaşayan göçmen ve muhacir vatandaşlar, kerpiç evlerini terk etmek istemiyor. Ancak, kentleşmeye fazla direnemeyen aileler, evlerini bir bir müteahhitlere kat karşılığı veriyor. Torbalı Mahallesi'ndeki kerpiç evler, beton binalara artık direnemiyor.
TARİH YOK OLUYOR
95 yıl önce Selanik'te bulunan Türk Müslümanların ülkeye getirilişi sırasında Torbalı'ya yerleşen ailelerin ikamet ettiği bölgeler, hala eski dokusunu koruyor. Yüzlerce aile, Torbalı ve Muratbey mahallelerinde ikamet ederken, bu yerleşim alanları, son 5 yıla kadar da eski dokusunu ilk günkü gibi koruyordu. Daracık sokaklara dizilmiş kerpiç evlerden oluşan bu mahalleler, komşuluk ilişkilerinin sıkı sıkıya bağlı olduğu bölgelerin başında geliyordu. Betonlaşmanın tüm hızıyla sürdüğü günümüzde bu mahallelerde yaşayanlar, deyim yerindeyse betonlaşmaya direniyordu. Arsa sıkıntısı çeken birçok müteahhit, ev sahiplerini eski evlerin yıkılıp yerlerine yenilerinin yapılması konusunda ikna etmeye başladı. Son birkaç yıldır bölgede müthiş bir yapılaşma başlamış durumda. Özellikle İZBAN istasyonun da bölgede bulunması, ilgiyi daha da arttırıyor.
ASIRLIK BİNALAR ÖMRÜNÜ TÜKETTİ
Müstakil evlerin yerine 6-7 katlı binalar yükselirken, bölgeye olan talep de giderek artıyor. Özellikle cadde üstlerindeki evlerin satışı daha hızlı oluyor. Ara sokaklarda kalan kerpiç evler, şimdilik müteahhitlerden yeteri ilgiyi göremiyor. Fakat, onların da kısa süre içerisinde betonlaşacağı belirtiliyor. Bölgedeki birçok ev sahibi atalarından kalan binaların yıkılmasına gönlü elvermediği için müteahhitler ile anlaşmıyor. Ancak bölgede yıkılan ev sayısı da her geçen gün artıyor. Asırlık binaların bazılarının da artık ömrünü tükettiği görülüyor.