Sütler Arslanlar'da SOGUTULACAK

Torbali’da süt toplama ve sogutma merkezi kuruluyor. Sütte kaliteyi arttirmak için kurulacak olan bu tesis, süt üreticisi için bir dönüm noktasi olacak SUT üretimiyle bölgenin ihtiyacini karsilayan önemli ilçelerden olan Torbali’da süt toplama ve sogutma merkezi kuruluyor. Sütte kaliteyi arttirmak adina kurulacak olan bu tesis, süt üreticisi için bir dönüm noktasi olacak. Ilçede ilk defa [&hellip]

Torbali'da süt toplama ve sogutma merkezi kuruluyor. Sütte kaliteyi arttirmak için kurulacak olan bu tesis, süt üreticisi için bir dönüm noktasi olacak

SUT üretimiyle bölgenin ihtiyacini karsilayan önemli ilçelerden olan Torbali'da süt toplama ve sogutma merkezi kuruluyor. Sütte kaliteyi arttirmak adina kurulacak olan bu tesis, süt üreticisi için bir dönüm noktasi olacak. Ilçede ilk defa kurulacak olan bu tesis Arslanlar'da hizmete girecek. Kaymakamlik ve Ilçe Tarim Müdürlügü ile muhtarligin ortaklasa olarak hayata geçirdigi proje 4 ayda tamamlanacak. Süt piyasasinda yasanan büyümeden daha fazla pay almak isteyen Arslanlarli süt üreticileri için kurulacak olan bu tesis için hazirlanan projeye Izmir Kalkinma Ajansi (IZKA) tam destek verdi. Toplamda 152 bin 700 liralik projenin yüzde 90'lik kismi olan 137 bin 430 liralik bölümünü IZKA karsiliyor. Kalan kismini da Köylere Hizmet Götürme Birligi karsilayacak.

GUNLUK 9 TON SUT DEPOLANACAK

ILÇE Tarim Müdürlügü, köylerde kaliteli ve nitelikli süt toplamak için sogutma tanki kurma çalismasi baslatti. Arslanlar'da kurulacak olan tesis için baslatilan girisimler tamamlandi ve projenin insaati bu hafta içerisinde baslayacak. Soguk süt üretiminin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi amaciyla gerçeklestirilen proje ile günlük 9 litre sütün toplanmasi hedefleniyor. Tesis, Arslanlar Köyü'nün girisinde yer alan muhtarligin depo olarak kullandigi 1000 metrekarelik alana kurulacak. Köydeki 400 tane büyükbas sagma inegi ve 300 küçükbastan elde edilecek olan günlük süt burada muhafaza edilecek. 8 ton inek sütü ve 1 ton de keçikoyun sütü sagildiktan en geç 2 saat içerisinde tanka girecegi için üremesi muhtemel bakterilerin önüne geçilecek. Bu sayede süt daha kaliteli olacak ve raf ömrü de uzayacak. Uretici de bu proje ile kaliteli ürününü Ulker, Sütas, Yörsan gibi firmalara daha yüksek bedellere pazarlayabilecek. Proje tam randimanli bir sekilde uygulandigi zaman üretici sütünü daha yüksek fiyata satabilecek.

IZKA'DAN TAM DESTEK

2 adet 5'er tonluk tankin kurulacagi tesis tam 4 ay içerisinde tamamlanacak. 91 hayvan üreticisinin yer aldigi Arslanlar Köyü'nde kurulacak olan bu tesise IZKA'dan tam destek. 152 bin 700 liralik projenin, 137 bin 430 lirasi IZKA, Geriye kalan kismini ise Köylere Hizmet Götürme Birligi karsilayacak. Köydeki tüm sütler bir alanda toplanacak. Bu sayede muhtarlik, toplanan bu sütü piyasa bedelinin üstünden satabilecek. Bireysel olarak ortalama 45 kurusa satilan süt, 65 kurusa kadar satilabilecek. Günlük 9 ton süt toplamayi hedeflediklerini belirten köy muhtari Osman Kurtul: 'Su anda sogutma tanklari olmadigindan bakteri orani yüksek olan süt 45 kurus civarinda bir fiyattan satilmaktadir. Süt sogutma merkezi olusturulup, sogutma tanklari temin edilmesi halinde sütteki bakteri orani düsecek ve litre alis fiyat 65 kurusa kadar çikacaktir. Litre basina fiyat farki 20 kurustur. Günde 9 bin litre süt toplandiginda üreticilerin günlük gelir artisi yüzde 50 oraninda artacaktir. Bu projenin gerçeklestirilmesiyle bir taraftan mevcut süt üreticilerinin geliri artacak, diger yandan da iyi gelir getirdiginden çiftçilerimiz süt üretimine yöneleceklerdir. Buna paralel olarak da süt ürünleri üretimine dönük yeni yatirimlar yapilacaktir ' ifadelerini kullandi.

Bakmadan Geçme