Talep çok, sakatat yok

Geçmişte pek rağbet görmeyen sakatat ürünlerinin tüketimi son yıllarda artarken, fiyatlardaki yüzde 50'lik yükseliş de dikkat çekiyor. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Yücelmiş, piyasada sakatat bulmakta zorlandıklarını söyledi

Özellikle şeker, kanser gibi hastalıklara iyi geldiği ve iyi bir D vitamini deposu olduğu belirtilen sakatat ürünlerinin tüketimi son yıllarda artarken, fiyatlarda da hızlı yükseliş kaydedildi.
Talebe yetişmekte zorlanan satıcılar hayvan üretiminin artması gerektiğini vurguladılar.

1-2 YILDA DÜZELİR

Son zamanlarda çok ilgi gören ve tercih edilen sakatatta fiyatlar artış gösterirken kasaplar ürün bulmakta zorlanmaya başladı. Çoğu söğüş ve kokoreç dükkanının ürün bulamadığı için kapandığı belirtildi. Ürün azlığı nedeniyle ciğer, dalak, kelle, ayak, dil, işkembe ve bağırsak fiyatları yüzde 50 zamlandı. Fiyatları artınca sakatat severler bu lezzetleri daha pahalı yemeye başladı.
Türkiye'de sakatat tüketimi çok olduğu için talebe cevap verilemediğini belirten İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş sakatat bulmakta zorlandıklarını söyledi. Vatandaşın sakatatın sağlıklı olduğunu yeni yeni fark ettiğine dikkat çeken Yücelmiş, 'Günümüzde eskiye oranla sakatat tüketimi arttı. İnsanların önceden zararlı olduğunu düşündüğü ancak uzmanların açıklamalarından sonra yararlarını fark ettiği sakatat artık çok talep görüyor. Talep çok olduğu için sakatatı bulmakta zorlanıyoruz. Bu durumun hayvancılığa bağlı olarak 1-2 yılda düzeleceğini düşünüyorum' dedi.

AYDA İKİ ÜÇ KEZ TÜKETİLMELİ

Uzmanlar aşırıya kaçılmadığı taktirde sakatatın sağlığa yararlı olduğunu vurguluyor. Faydalı kolestrol, kollojen ve D vitamini içeren sakatatın bağışıklık sistemine faydalı olduğunu, kemikleri güçlendirdiğini, kanser, şeker hastalığı, romatizma gibi rahatsızlıklara karşı koruduğunu vurgulayan beslenme uzmanları, başta karaciğer ve böbrek olmak üzere sakatatın et gibi her gün yenmemesi gerektiğini dile getiriyor.
Sakatat ürünlerinin ayda en fazla 2-3 defa tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğu ifade ediliyor.

FİYATLAR TIRMANIYOR

Dana ciğer 30 TL
Dana yürek 13 TL 
Dana böbrek 8 TL
Dana işkembe 15 TL 
Baş eti 19 TL
Kuzu ciğer 38 TL 
Kuzu yürek 22 TL
Kuzu kelle 18 TL 
Kuzu takım 25 TL 
Y. ekmek kokoreç 15 TL
Dürüm söğüş 17 TL
Kelle paça 15 TL 
Ciğer porsiyon 15 TL

Bakmadan Geçme