Tavuk çiftliklerinde üretim yoğunluğu
Yaklaşık 40 gram ağırlığıyla ilçedeki kümeslere giren civcivler, 42 günün sonunda yaklaşık 2-2,5 kilograma ulaştıktan sonra beyaz et tüketimine sunuluyor. Ağırlıklarının 62 katına 40 günde çıkan civcivler her hafta denetleniyor
TORBALI'DA son zamanlarda geniş yer tutmaya başlayan tavuk çiftliklerine yaklaşık 40 gram ağırlığıyla giren civcivler, 42 günün sonunda yaklaşık 2-2,5 kilograma ulaştıktan sonra beyaz et tüketimine sunuluyor. Birkaç günlükken firmalar tarafından çiftliklere bırakılan civcivler her hafta Torbalı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri hem de şirketin ilgili görevlileri tarafından da kontrol ediliyor. Banvit, Lezita, Keskinoğlu gibi önemli yerli firmalara ait tavukların yetiştiği Torbalı'da her 42 günde 4 milyon tavuk üretiliyor.
MÜDÜRLÜK TAKİP EDİYOR
Tavuk kümeslerine yaklaşık 40 gramken getirilen civcivler, 42 günün sonunda ağırlıklarının 62 katı olan 2,5 kilograma ulaştıktan sonra kesime gönderiliyor. Çiftlik yetkilileri, 'Civcivler yumurtadan çıktığı gün gıda tarım ve hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerinden sağlık raporuyla çiftliklere gelirler. Her hafta hem İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri hem de şirketin ilgili görevlileri gelerek kontrollerini yaparlar. Kesim öncesi de sağlık raporu alınıyor' dedi.
SOFRAYA KOLAY ULAŞMIYOR
Piliç etinin sofraya kolay ulaşmadığını, civcivden tavuğa üretimin çok hassas olduğunu dile getiren üreticiler, 'Yumurtadan çıkan bir civciv, 37-42 gram arasında bir ağırlıkta çiftliklere, kümeslere gidiyor. Ortalama ağırlığı 40 gram olarak hesap edersek, 42 gün sonra 2-2,5 kilograma ulaşıyorlar. Yani ağırlıkları 42 günde 62 katına ulaşmış oluyor. Biz üreticiler, civcivleri piliç eti tüketimine hazır hale getirmek için onların en iyi şekilde gelişimini tamamlayacağı şartları sağlıyoruz. Kümeslerde iç ısının en az 33 derece olması gerekiyor. Bu şekilde 40 güne kadar her hafta yarımşar derece düşürerek. Üretim yapıyoruz. Bu civcivlerin bahsettiğimiz optimum şartlara gelebilmesi için yediği yemden içtiği suya durduğu kümese kadar her şey uygun olmalı.' diye konuştu.
İYİ DENETLENİYOR
Üretimlerini yaptıkları firmalardan her hafta kontrol için görevliler geldiğini belirten üreticiler, hayvanların 35. gününde kesim planını gerçekleştirdiklerini anlattı. Tavukçuluk sektörünün her türlü denetimden geçtiğini, her vatandaşın gönül rahatlığıyla piliç eti tüketebileceğini ifade eden üreticiler, 'Civcivler yumurtadan çıktığı gün gıda tarım ve hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerinden sağlık raporuyla çiftliklere gelirler. Her hafta hem müdürlüklerin hem de şirketin ilgili görevlileri gelerek kontrollerini yaparlar. Kesim öncesi de sağlık raporu alınıyor. Kesimhanelerde kontroller yapılıyor bununla da kalmıyor market zincirlerinde kontroller devam ediyor. O anlamda sağlıklı bir üretim yapıyoruz. Bu kadar denetime tabi tutulan sektör bilmiyorum. Bu bağlamda denetime güvenerek vatandaşlarımızın haftada 3 sefer tavuk eti yemelerini tavsiye diyorum.' dedi.