Temel geçim kaynağıydı Şimdi tarihe karışıyor

Üreticisine iyi para kazandırdığı için 'Beyaz Altın' diye adlandırılan pamuk Torbalı'da deyim yerinde ise tarihe karışıyor. Torbalı ovasında bu yıl sadece 6 bin dekar alana pamuk ekildi.

 

TORBALI'DA çok değil 15 yıl öncesine kadar temel geçim kaynağı olan ancak girdi maliyetinin yüksek, fiyatının düşük olması nedeniyle üretimi azalan pamukta ekim alanları bu yıl deyim yerinde ise dibe vurdu. Torbalı ovasında bu yıl sadece 6 bin dekar alana pamuk ekildi. Domates ve mısır ekimine teslim olan ovada pamuk ekimi yapan çiftçi sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az. Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, primin ve pamuğa verilen fiyatın düşüşte etkili olduğunu savundu. Torbalı'nın pamukla özdeşleşmesi artık mazide kaldı. İlçeye bağlı bir mahallenin adi geçmişte çok pamuk ekildiği için Pamukyazı olurken, Torbalı Belediyesi'nin logosunda pamuk kozalağı yer alıyordu. Ovadan silinen pamuk artık belediyenin yeni logosunda da yer almıyor.

MISIR VE DOMATES ARTTI

Geçmiş yıllarda üreticisine iyi para kazandırdığı için 'Beyaz Altın' diye adlandırılan pamuk Torbalı'da deyim yerinde ise tarihe karışıyor. Üretimdeki azalmanın en büyük sebepleri arasında tarım arazilerinin parçalı ve küçük olması nedeniyle pamuk alanlarında makineleşmeye geçilememesi ve insan işgücü bağımlılığının devam etmesi, insan işgücünün pahalı ve yetersiz olması yer alıyor. İlçede 70 binleri zorlayan mısır ve 40 binlere dayanan domates ekiminin yanında oldukça düşük oranlarda ekilen pamuk, artık çiftçi tarafından tercih edilmiyor. Sebze fabrikalarının ilçede çoğalması ile bu ürünlerde pazar imknın kolaylaşması, pamukta iyi fiyat verilmemesi ve doğa olaylarında ürünün çabuk zarar görmesi gibi etkenler pamuğa olan ilgiyi azalttı.

GİRGİN: FİYAT ARTARSA GERİ DÖNÜŞ OLUR

Pamuğa olan ilginin azalmasında fiyatın ve prim düşüklüğünün etkili olduğunu savunan Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, '10 yıl öncesine kadar ilçemizde 100 bin dekar alanda üretimi yapılan ve halkın temel geçim kaynağı olan pamuk bu yıl sadece 6 bin dekar alanda ekildi. Bunların yanı sıra pamuk işçiliğinin zor, girdi maliyetinin yüksek, kazancının da düşük olması üretimdeki düşüşün başlıca etkenleri arasında bulunuyor. Pirimin artması, fiyatın yükselmesi durumunda ekim oranının artacağını düşünüyoruz' dedi.Bu sebeplerden dolayı insanların pamuk üretiminden uzaklaştığını savunan Girgin, çiftçinin pamuk yerine mısır üretimine yöneldiğini dile getirdi.  HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme