Temel gıdada KDV yüzde 1'e düştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün gerçekleştirdiği basın toplantısında emel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e indirildiğini duyurdu. Karar Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada temel tüketim maddelerinden alınan yüzde 8'lik KDV oranının yüzde 1'e indirildiğini duyurdu. Gıda ürünlerindeki yüzde 8 KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre KDV indirimi uygulan temel gıda ürünleri listesi şöyle;  pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleri, zeytin, yumurta, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, meyveler, konserveler,  turşu, salça,  reçel, bal, pekmez, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta, kek, baklava, yufka, makarna, şehriye, tahıl gevreği, fındık, ceviz, Antep fıstığı, badem gibi kuruyemiş ürünleri, baharatlar, bebek mamaları. Gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesi ile birlikte market fiyatlarında da indirim bekleniyor. 13 Şubat tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararın ardından market zincirlerinden fiyat indirimi yapılması öngörülüyor.

VATANDAŞI SEVİNDİRMEDİ

Kararın ardından vatandaşlar yapılan KDV indiriminin fiyatlar üzerinde pek bir etkisinin olmayacağını vurguladı. Vatandaşlar, 'Yüzde 8 olan KDV tutarının yüzde 1'e düşürülmesi pahalılığı önlemez. 100 liralık bir ürünün 93 liraya düşmesi bir anlam ifade etmiyor çünkü bugün 100 lira olan bir ürün bundan fazla uzun sayılamayacak bir süre önce 40 liraydı. Bu durumun en büyük etkisi devlet bütçesine olacaktır, bu da yine dönüp dolaşıp vatandaşın cebinden çıkacak. Dolayısıyla bu durumun bizim için sevindirici bir haber olmadığı aşikr.' ifadelerini kullandılar.

OLUMLU BİR GELİŞME AMA HAYAT PAHALILIĞINI ÇÖZMEZ

Öte yandan konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ekonomistler, 'İndirim ay ortasında yapıldığı için etkinin bir kısmı şubat ayında bir kısmı mart ayında görülecek. Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ile indirimlerin artması halinde ise etki de aynı oranda artacak. KDV gelirlerinde ise bugün başlayan indirimle 25-35 milyar TL bütçe maliyeti olması bekleniyor. Dolayısıyla KDV indirimi olumlu bir gelişme, ancak hayat pahalılığını çözmez. Asıl başarı elektrik ve doğalgaz faturalarına çare bulmak olurdu' şeklinde konuştular.

ERDOĞAN, SEKTÖRE DE ÇAĞRIDA BULUNDU

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyonla mücadele amacıyla temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e çekildiğini açıklarken, sektörden de yüzde 7 ile ek bir indirim istediğini, böylece gıda ürünlerinde yüzde 14 indirim beklediklerini ifade etti. Kuru yeniden istikrara kavuşturduklarını belirten Erdoğan, 'Bu süreçte ortaya çıkan yüksek enflasyonun etkilerini de 2022 yılı içinde büyük ölçüde ortadan kaldırmayı hedefliyoruz' dedi.  Açıklamalarını sürdüren Erdoğan, 'Üretimiyle, toptanıyla, perakendesiyle gıda sektöründen de aynı oranda bir fedakrlık talep ediyoruz. Yani gıda ürünlerinde Pazartesi gününden itibaren yüzde 7 KDV ve yüzde 7 sektör indirimi olarak toplamda yüzde 14'lük bir indirim yapılmasını bekliyoruz' diye konuştu.

Bakmadan Geçme