Tıp Merkezi Uzmanı tuz tüketimi konusunda uyardı

Fazla tuz tüketiminin zararları saymakla bitmiyor. Uzman Doktor Mehmet Emin Yavuz, aşırı tuz tüketimine dikkat çekerek bilinçsizce kullanılan tuzun kişi felç edebileceğini söyledi.

TORBALI Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzmanı, fazla tuz tüketiminin vücuttaki sıvı ve asit-baz dengesinde bozulmaya sebep olduğunu belirterek kalp, böbrek ve tansiyon hastalığı olanların tedaviye yanıtını azalttığına dikkat çekti. Uzman Doktor Mehmet Emin Yavuz, aşırı tuz tüketimine dikkat çekerek bilinçsizce kullanılan tuzun kişi felç edebileceğini söyledi. Günümüzde bulaşıcı hastalıklar azalırken kronik hastalarının görülme sıklığının Türk toplumunda giderek arttığını söyleyen Uzmn. Dr. Yavuz, aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğunu belirtti. Yavuz açıklamasının devamında; 'Günümüzde bulaşıcı hastalıklar azalırken kronik hastalıklarının görülme sıklığı Türk toplumunda da giderek artmaktadır. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi, hareketsiz yaşam tarzı obezite, diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve kalp damar hastalıklarının daha sık görülmeye başlanmasına neden olmuştur. Batılı tipi fast food beslenme alışkanlıklarının yanı sıra aşırı tuz tüketimi de kronik hastalıklara yol açan nedenlerden biridir' dedi.
GÜNLÜK TUZ MİKTARI 5 GR'DIR
Tuzun, kan basıncını artırmada önemli bir faktör olduğunu, 10 erişkinin 3'ünde hipertansiyona yol açtığının altını çizen Torbalı Tıp Merkezi Uzman Kardiyoloji Doktoru, 'Hipertansiyon kontrol altına alındığında, inme ve kalp yetersizliğinin görülme oranı yarıya inmektedir. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir. Yetişkin bir insan için önerilen günlük tuz miktarı 5 gr'dır.1 çay kaşığı tuza karşılık gelen bu miktar zaten günlük tüketilen yiyecekler yoluyla alınmaktadır. Ülkemizde bu miktar önerilen miktarın yaklaşık 3 katıdır. Yani 15 gramdır. Yapılan çalışmalarında günlük olarak 5 gram ve daha fazla tuz alımı, toplam kalp-damar hastalık riskini yüzde 17, inme-felç riskini de yüzde 23 artırmaktadır. Son 30 yılda tuz alımı yaklaşık kişi başı 6 gram azaltılmıştır. Ancak henüz yeterli düzeyde değildir' dedi.
YEMEKLERİN TADINA BAKMADAN TUZ ATMAYIN!
TUZ tüketimini azaltmanın yollarından da bahseden Yavuz, bu yolları şu şekilde sıraladı; 'Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih ediniz. Yemekler az tuzlu veya tuzsuz pişirilmelidir. Mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı yüzde 15 azaltılabilir. Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçiniz. Eğer hipertansiyon gibi sağlık probleminiz varsa, mutlaka satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini okuyunuz. 'Tuzsuz' ya da 'tuzu azaltılmış' besinleri tercih ediniz. Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih ediniz. Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları, vb. yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir. Bu besinlerden uzak durunuz ya da çok nadir tüketiniz.' Aşırı tuz tüketiminin zararlarından bahseden uzm. Dr. Mehmet Emin Yavuz, aşırı tuz tüketiminin yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, inme, kemik erimesi, böbrek rahatsızlıkları ve bazı kanser türlerine yol açtığını belirtti.

Bakmadan Geçme