'TORBALI ÇİFTÇİSİNİ DÜNYA STANDARTLARINDA TEKNOLOJİYLE BULUŞTURMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR'
Torbalı Ziraat Odası'nın 2 Aralık Cuma günü gerçekleşecek olan delege seçimlerine ilişkin Torbalı Ziraat Odası Başkan Adayı Sinan Uslu'dan çarpıcı açıklamalar geldi. Uslu hedefinin Şubat ayında gerçekleşmesi beklenen genel kurulda Ziraat Odası Başkanı seçilerek Torbalılı çiftçilerin yıllardır çözümsüz bırakılan sorunlarını ortadan kaldırmak olduğunu söyledi GÜÇLÜ ODA ÜRETEN ÇİFTÇİ Bilindiği üzere Torbalı Ziraat Odası Yönetimi önceki [&hellip]
Torbalı Ziraat Odası'nın 2 Aralık Cuma günü gerçekleşecek olan delege seçimlerine ilişkin Torbalı Ziraat Odası Başkan Adayı Sinan Uslu'dan çarpıcı açıklamalar geldi. Uslu hedefinin Şubat ayında gerçekleşmesi beklenen genel kurulda Ziraat Odası Başkanı seçilerek Torbalılı çiftçilerin yıllardır çözümsüz bırakılan sorunlarını ortadan kaldırmak olduğunu söyledi
GÜÇLÜ ODA ÜRETEN ÇİFTÇİ
Bilindiği üzere Torbalı Ziraat Odası Yönetimi önceki gün yaptığı açıklama ile 2 Aralık Cuma günü Torbalı'nın 60 mahallesinde delege seçimi gerçekleştirileceğini duyurmuş ve 3 gün sonraya seçim kararı alınması ilçede tepkiye neden olmuştu. Delege adaylarının bir kısmı mahallelerindeki oda üyelerinin listesini alamadıkları, AK Parti İlçe Yönetimi tarafından çeşitli baskılara maruz kaldıkları ve mahalle değişikliği gibi durumlarla karşılaştıklarını iddia ederek seçimlerde usulsüzlük yapılmaya çalışıldığını iddia etmişti. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Torbalı Ziraat Odası Başkan Adayı Sinan Uslu, sergilenen tutumun seçimi kaybetmemek için sarf edilen çaba olduğunu ifade ederek bu durumun seçime ve demokrasiye gölge düşürdüğünün altını çizdi.
'MİLLİ EKONOMİNİN TEMELİ TARIMDIR'
Uslu yaptığı açıklamada, 'Gazi Mustafa Kemal Atatürk, çiftçilere ve köylülere özel bir önem atfeder. Atatürk 'Milli ekonominin temeli tarımdır' der. Biz bundan birkaç yıl öncesine kadar tarımsal üretim ihracatı yapan bir ülke iken ne yazık ki tarımsal ürünleri ithal eder konuma geldik. Torbalı'mız Türkiye'nin en verimli toprakları üzerine kurulmuş bir tarım cenneti iken çiftçimiz her geçen yıl topraktan uzaklaşmak zorunda kalıyor. Bunun sebebi genel tarım politikalarındaki sıkıntının yanı sıra, oda yönetiminin çözüm üretme gayreti bulunmamasıdır. Önceki yıl onlarca dekar domates tarlada kaldı ve üretici zor duruma düştü. Tütün müjdesi verildi ama tütün eken çiftçi pişman oldu. Pamuk deseniz her yıl yeni bir umutla ekiliyor ama her seferinde üretici hüsrana uğruyor. Bu da her fırsatta millilikten dem vuranların, tutumunun gayri milli bir tutum olduğunu gösteriyor' ifadelerini kullandı.
'TORBALILI ÇİFTÇİ MERKEZİ SİYASETİN İNSAFINA BIRAKILAMAZ'
Torbalı Ziraat Odası yönetimine ilişkin eleştirilerde bulunan Uslu, 'Torbalı gibi bir tarım cennetinde yukarıda bahsettiğimiz sorunların yaşanması elbette ki üzücüdür. Bu gidişat devam ederse Torbalı'da tarımsal üretim her geçen yıl gerileyecek ve üretici topraktan daha da uzaklaşacaktır. Eğer Torbalılı üretici toprağından uzaklaşırsa metropollerde kıtlık yaşanır. Torbalı Ziraat Odası yönetimi ne yazık ki çiftçiyi koruyamıyor. Bu da odanın yıpranmasına neden oluyor. Ziraat Odası'nın yapması gereken işleri eğer çeşitli yöre dernekleri inisiyatif alarak yapmaya niyetleniyorsa oda, oraya buraya parmak sallamayı bırakıp nerede hata yaptığını bulmaya çalışmak zorundadır. Ne yazık ki oda yönetimi görevlerini yapmakta yetersiz kalıyor ve siyasetin arka bahçesi olmaktan bir adım öteye gidemiyor. Torbalı'nın tarımsal üretimi ve çiftçisi merkezi siyasetin insafına bırakılamaz' şeklinde konuştu.
'MİLLİ EDEBİYATI YAPMAK KOLAYDIR AMA…'
Üreticilerin en büyük sorunlarından birisinin üretim kalemlerindeki maliyet artışları olduğunu ifade eden Uslu, bir diğer büyük sorunun ise üreticilerin ürünlerini değerinde satamaması olduğunun altını çizdi. Bu konuda ziraat odalarının inisiyatif alması gerektiğini de vurgulayan Uslu, 'Önceki sene domates üreticisinin yaşadıklarını bir hatırlayalım. İlçedeki salça fabrikaları söz verdiği alış fiyatını aşağı çekti ve söz verdiği ölçüde alım yapmadı. Ziraat Odası bu konuya ilişkin somut adım atıp meseleyi çözecek rolü üstlenemedi ve üretici tarlada çürümeye başlayan mahsulünü sürmek zorunda kaldı. Salça fabrikaları ne yaptı peki? Çanakkale'den oradan buradan salça aldı. Hem de Torbalılı üreticiden aldığından daha pahalıya ve ekstra nakliyat ücreti ödeyerek. Hal böyleyken bu yaşanan olay karşısında üreticinin kimi sorumlu tutması gerekir? Bu sorunun cevabını milli düşünerek vermek gerekir. Milli edebiyatı yapmak kolaydır ama 'kurulu düzen bozulmasın' diye düşünenler, 'bir dönem daha çarkımız dönsün' diyenler ne yazık ki milli düşünmekten acz haldedir' dedi.
'OVADA DRONE VE BENZERİ TEKNOLOJİLERİN KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRACAĞIZ'
'TORBALI ÇİFTÇİSİNİ DÜNYA STANDARTLARINDA TEKNOLOJİYLE BULUŞTURMAK BOYNUMUZUN BORCU'
Mevcut yönetimin üreticinin hakkını korumakta başarısız olduğunu ifade eden Uslu, odanın imknlarının gelişmesi noktasında gerekenin yapılamadığını vurguladı. Uslu, 'Üreticinin yanında durma ve üreticiyi koruma noktasında başarılı bir grafik çizemeyen Torbalı Ziraat Odası yönetimi Girgin'den önceki oda yönetimi döneminde odaya kazandırılan imknların üzerine ne yazık ki yenilerini ekleme noktasında da önemli bir başarı kat edebilmiş değil. İlçemizde tarım tek yönlü düşünülemez. Tek başına toprak verimliliğinin arkasına sığınıp toprak ekilip biçilirse işin sonu hüsran olur. Böylesi ciddi verimli arazilere sahip bir bölgede üretici memnun değilse bu işi yönetenlerde sıkıntı var demektir. Tarımsal üretimde teknolojinin imknlarından faydalanmamak bu yönde adımlar atmamak ciddi bir eksikliktir. Bizim yönetimimizde başta drone teknolojisi olmak üzere tarımsal teknolojinin kullanımı ve yaygınlaştırılması teşvik edilecek. Örneğin mobil toprak ve su analizi araçları edinerek topraktan hangi üründe ne kalitede ne verimde mahsul alınabileceğine dair tespitler yapıp çiftçilerimizi bu tespitler doğrultusunda yönlendireceğiz. Drone ile ilaçlamayı yaygınlaştıracağız böylece çiftçimizin hem zaman hem de enerji kaybının önüne geçeceğiz. Yine drone teknolojisi ilke ürün hasat kaybını tespit ederek üreticimizin bir sonraki ekim biçim sürecinde hasat kaybını en aza indirmek için destek olacağız. Zira Torbalı çiftçisini dünya standartlarında teknolojiyle buluşturmak bu ilçenin tarımsal üreticileri ve evlatları olarak boynumuzun borcudur' açıklamasında bulundu.
'TARIM FUARLARI DÜZENLEYEREK ÜRETİCİYİ TARIMSAL TEKNOLOJİYLE BULUŞTURACAĞIZ'
'TARIM FUARI DÜZENLEYEREK ÜRETİCİYLE TEKNOLOJİNİN BULUŞMASINI SAĞLAYACAĞIZ.'
Projelerine dair açıklamalarını sürdüren Uslu, 'Torbalı gibi önemli bir tarım havzasında bir tarım fuarının düzenlenmiyor oluşu kabul edilebilir bir durum değildir. Ziraat Odası Başkanlığı görevine seçildiğimizde öncelikli işlerimizden birisi bunu organize etmek olacaktır. Bu sayede hem ürün çeşitliliğini ve verimi arttırma, hem teknolojik gelişmeleri üreticiyle buluşturma hem de bu teknolojilerin kullanılması ve yaygınlaştırılmasının önünü açacağız. Öte yandan odanın yetkilerini sonuna kadar kullanarak üreticinin girdi maliyetlerinin azalması, gıda arz güvenliğini sağlamak ve üreticiyi memnun edecek fiyat istikrarını sağlamak için girişimlerde bulunacağız. Ziraat Odalarının başat görevleri arasında ürün verimliliği ve kalitenin artışı ile birlikte ürünün değerinde satışının yapılmasını sağlamak bulunmaktadır. Mevcut yönetim ne yazık ki bu görevi de yerine getirmemektedir. Öyle ki mevsimlere göre yağış kuraklık gibi meteoroloji tarafından bilgilendirilmesi yapılan durumları takip edip bu konularda çiftçileri bilgilendirmek ve alınabilecek önlemlerin alınmasını sağlamak gibi basit bir görevi yerine getirmekte bile sınıfta kalan bir oda yönetimi söz konusu. Bu şartlar altında Torbalı'da tarımsal üretimin gelişmesi ulaşılmaz bir hayal olmaktan öteye gidemez.
'TÜM ÇİFTÇİLERİMİZİ DELEGE SEÇİMLERİNE KATILMAYA VE OY KULLANMAYA DAVET EDİYORUM'
Açıklamasının sonunda Torbalı Ziraat Odası'na üye olan çiftçileri Cuma günü mahalle muhtarlıklarında gerçekleşecek olan delege seçimine katılmaya ve oy kullanmaya davet eden Uslu, 'Hepimiz bu ilçede nefes alıyoruz, bu ilçede üretiyoruz, bu ilçede kazanıyoruz, bu ilçede tüketiyoruz, nihayetinde kabrimiz de bu ilçeye gömülecek. Seçim kazanmak uğruna demokrasiyi sakatlamaya çalışmak, hem kendimize hem ilçemize hem de güzel ülkemize zarar verir. Demokrasinin sakatlanması uzun vadede kimsenin hayrına sonuçlar doğurmaz. Eğer çiftçimiz kalkınırsa sanayicimiz kalkınır. Sanayicimiz kalkınırsa esnafımız kalkınır. Esnafımız kalkınırsa ilçemiz kalkınır. İlçemiz kalkınırsa ülkemiz kalkınır. Bunun yolu da hizmetten geçer. Unutulmamalıdır ki hizmet bireylere yapılmaz. Hizmet kamuya yapılır ve kamuya yapılan hizmet 7'den 70'e tüm bireylere katkı sağlar. Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyetin ilanından sonra söylemiş olduğu 'Köylülerin gözleriyle görebilecekleri, çalışmaları için örnek tutacakları, verimli, modern, uygulamalı tarım merkezleri kurmak gereklidir' ve 'Milletimiz çiftçidir. Milletin çiftçilikteki çalışma imknlarını, asri ve iktisadi tedbirlerle en yüksek seviyeye çıkarmalıyız' sözleri rehber alınarak yönetilecek olan bir Torbalı Ziraat Odası ilçemizin dolayısıyla da ülkemizin kalkınmasında önemli bir rol üstlenecektir. Çünkü bizler yine Ulu Önder'in sözlerinden biliyoruz ki; 'Kılınç ve saban; bu iki fatihten birincisi, ikincisine daima yenildi'. Bizler üretimin her alanında bu prensiplerin benimsenmesini ve gerçek bir milli ekonomi oluşturulmasını ve bunun güçlendirilmesinden tarafız. Bunu da demokrasiyle başaracağımıza inanıyoruz. Diğer aday arkadaşlarımızın da bu bakış açısına sahip olmasının herkesin faydasına olacağının altını çiziyor ve çabanın adil bir seçim gerçekleştirmek ve liyakatli bir yönetim oluşturulması için harcanması gerektiğini tekrar ediyoruz. Öte yandan da odaya kayıtlı tüm çiftçilerimizi çiftçileri Cuma günü mahalle muhtarlıklarında gerçekleşecek olan delege seçimine katılmaya ve oy kullanmaya davet ediyorum' dedi.