Torbalı Sosyal Güvenlik Kurumu en yoğun dönemini geçirdi

Torbalı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürlüğü 30 Eylül'de sona eren yapılandırma ile ilgili verileri paylaştı

Resmi Gazete'nin 9 Haziran 2021 tarihinde, bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin 7326 sayılı Kanunun yayınlaması ile tüm SGK binalarında yapılandırma işlemleri başladı. Son tarihe kadar yoğunluk yaşanmasına neden olan söz konusu kanun ile sigorta primleri, genel sağlık sigortası primleri, işsizlik sigorta primleri, 30 Nisan 2021'den önce işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı veya malullük sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, Bağ-Kur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğan alacaklar, isteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri, kanunun yayımı tarihinden önce asılları ödenmiş alacakların; henüz ödenmemiş fer 'ileri, 5510/Ek-5, Ek-6'ncı maddeleri ile 2925 Sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılıklardan doğan primler, 6183/48. madde kapsamında taksitlendirilen alacaklar yapılandırma kapsamında yer aldı.

EN ÇOK İŞLEMİ İŞVERENLER YAPTI

Torbalı Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınan bilgiye göre ise bu süreçte toplamda 3 bin 102 adet yapılandırma işlemi gerçekleştirildi. Bu kapsamda Torbalı'da 4B olarak gruplandırılan Bağ-Kur yapılandırma için 455, 4B silme işlemi için 185, 4B İhya işlemi için 170 başvuru yapıldı. Sigorta primlerini kapsayan EK-5 Yapılandırma için 32 işlem gerçekleştirilirken 2925 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılıklardan doğan primler için sadece 2 başvuru yapıldı. En çok başvuru yapılan işlem türü ise işveren yapılandırma oldu. İşveren yapılandırma için 2258 adet başvuru yapıldı.

'GECİKME ZAMMI UYGULANMAYACAK'

Yapılandırmalar konusunda açıklamada bulunan Torbalı Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, 'Yapılandırma kanununa göre süresinde ödenen alacaklara, kanunun yayımlanma tarihinden sonra gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacaktır. Yapılandırmadan yararlanmak için herhangi bir teminat istenmeyecektir. Yapılandırmadan önce tatbik edilen hacizler, yapılacak ödemeler nispetinde kaldırılacaktır. Yapılandırılan borçlardan dolayı icra takibi ve haciz işlemleri yapılmayacaktır. Yapılandırmada ilk taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi halinde borcu yoktur yazısı alınabilecektir Yapılandırma devam ettiği sürece yapılandırma taksitlerinin ve yapılandırma dışındaki borçların süresinde ödenmesi kaydıyla sigorta primi teşvik uygulamalarından yararlanılacaktır. Borcunu yapılandıranlar, ilk taksiti ödemeleri ve cari dönemde 60 günden fazla borçlarının olmaması şartı ile kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir' bilgisini verdi. SEDA TENER

Bakmadan Geçme