Torbalı'da durum nasıl?
2018 yılında vatandaşların en çok yüksek elektrik, doğalgaz ve su faturaları sebebiyle mağduriyet yaşadıklarını düşünerek şikayette bulundukları tespit edildi. Torbalı'da da son dönemde vatandaşlar, mağduriyetlerini Tüketici Hakem Heyeti İlçe Başkanlığı aracılığı gideriyor.
TÜKODER İzmir Şubesi Başkanı Cevdet Uçan, 2018 yılında İzmir İl ve ilçe hakem heyetlerine çeşitli konularda toplam 36 bin 210 başvuru yapıldığını belirtti. Tüketiciyi Koruma Derneği İzmir Şubesi, tüketicilerin 2018 yılında en fazla şikayette bulunduğu konularla ilgili ilgili bilgi verdi. İzmir İl ve ilçe tüketici hakem heyetlerine 2018 yılında toplam 36 bin 210 şikayet olduğu belirtildi. En fazla şikayetin ise 3 bin 949 başvuru ile Karabağlar ilçesinden yapıldığı kaydedildi. İzmirlilerin, 2018 yılında en çok mağduriyet yaşadığı alan ise çeşitli vergiler ve zamlar sebebiyle yüksek miktarlara ulaşan elektrik, doğalgaz ve su faturaları oldu. Banka mevduatlarıyla ilgili şikayetlerin de yüksek olduğunu dile getiren Şube Başkanı Cevdet Uçan, 'Dolandırıcılar internet bankacılığı başta olmak üzere farklı yollarla vatandaşın hesabından belli miktarda para çekebiliyor. Banka mevduatları da mağduriyet yaşanan olayların başında geliyor. Hakem heyetlerinin her toplantısında mutlaka böyle bir dosya oluyor' dedi.
TORBALI'DA DURUM NASIL?
TÜM yurtta olduğu gibi Torbalı'da da sürekli insanları dolandırmak için yeni yöntemler geliştiren dolandırıcıların son gözdesi, televizyon programları ile çeşitli internet siteleri oldu. İlk olarak 2014 yılında bu yola başvuran ve bakanlıkların tüm uyarılarına rağmen son dönemde uydu kanallarında iyiden iyiye yaygınlaşan dolandırıcılar, vatandaşı artık canından bezdirirken, bu yöntemle dolandırıcıların ağına kapılanlar da soluğu yasal yollardan aramaya koyuluyor. TÜİK'ten alınan resmi verilere göre, Torbalı'da başta elektronik olmak üzere tekstil, mobilya, kişisel bakım ürünleri ile aksesuar gibi çeşitli ihtiyaçları internet ya da televizyon programlarında siparişini vererek sonradan mağdur olanların sayısı 852 olarak kayıtlara geçerken, TUBİS sistemi üzerinden online olarak başvuruda bulunanların sayısının da 89 olduğu öğrenildi.
693 TÜKETİCİNİN ZARARI GİDERİLDİ
Toplamda 941 kişinin haklarının korunması adına soluğu Hükümet Konağı'nda faaliyetlerini sürdüren Tüketici Hakem Heyeti İlçe Başkanlığı'nda aldığı bildirilirken,Tüketici Hakem Heyeti'nin girişimleriyle uzman bilirkişiler tarafından incelenen ve değerlendirilen 159 başvurucunun haksız olduğu sonucuna varıldı. Hazırlanan raporlarda 693 kişiyi haklı gören bilirkişi heyeti, gerekli işlemler için de çalışma başlattı. Bu başvurucuların satın alma işlemini gerçekleştirdiği işyerleri ile firmalara Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'nce gerekli tebligatların yapıldığı aktarılırken, mağdur olanların tamamının da zararının karşılandığı bilgisine ulaşıldı. İki aşamalı olarak gerçekleşen 69'unun da incelenme aşamasına olduğu ifade edildi.