TRT’nin efsane Koro Sefi Torbali'ya döndü
Halk Müzigi Solo Yarismasi’nda dünya 3’üncüsü olan, TRT’de 10 yil koro sefligi yapan ve birçok ünlü ile ayni sahneyi paylasan Ahmet Günday, Torbali’ya döndü. Günday, ilçede halk müzigi ile ilgili yapilacak etkinliklere katki koymayi amaçliyor TORBALI’DA dönemin Belediye Baskani Ertan Unver zamaninda düzenlenen Güz Senlikleri’nde Hüner Coskuner, Ugur Mumcu, Ataol Behramoglu, Sadan Gökovali gibi ünlü isimlerle ayni sahneyi paylasan [&hellip]
Halk Müzigi Solo Yarismasi'nda dünya 3'üncüsü olan, TRT'de 10 yil koro sefligi yapan ve birçok ünlü ile ayni sahneyi paylasan Ahmet Günday, Torbali'ya döndü. Günday, ilçede halk müzigi ile ilgili yapilacak etkinliklere katki koymayi amaçliyor
TORBALI'DA dönemin Belediye Baskani Ertan Unver zamaninda düzenlenen Güz Senlikleri'nde Hüner Coskuner, Ugur Mumcu, Ataol Behramoglu, Sadan Gökovali gibi ünlü isimlerle ayni sahneyi paylasan 'Torbali'nin enistesi' lakapli Ahmet Günday iki hafta kadar önce ilçeye yerlesti. Esi Sükran Günday'in istegi üzerine Torbali'ya yerlestiklerini belirten Günday, 'Torbali'yi çok seviyorum. Izmir'e göre çok sakin. Bizler artik olgunluk döneminde oldugumuz için sakinlige önem veriyoruz. Beste çalismalarimi ve derlemelerimi bundan sonra Torbali'da sürdürecegim' diyerek Torbalililara halk müzigi konusunda destek vermeyi amaçladigini söyledi. Müzik yasamina ilkokulda türkü söyleyerek baslayan Ahmet Günday, ortaokulda mandolin ve baglamaya merak saldi. Askeri Hava Lisesi'nde egitim alirken THM korosu kurarak müzik çalismalarina devam eden Günday'in ilk ustalari da köyünde saz çalan kisilerdi. Onlari dinleyerek kulaktan dolma ezgilerle halk müziginin içine girmeyi basaran Günday, 1966 yilinda Izmir Radyosunun sinavlarini kazanarak Türk Halk Müzigi'nde profesyonellige adim atti.
8 ULKEDE FESTIVALE KATILDI
YASADIGI köyde müzikle ilgilenen kisilerin hor görülmemesi, müzik icra eden kisilerin halkin takdir ettigi insanlar olmasindan yola çikarak türkülere merak salan Günday, 'Sanatçi bayrak gibidir, leke götürmez. Sanatçi olmak hareketinden giyimine, ayakkabi boyasina kadar çok dikkat ve özen gerektirir' dedi. 8 kez yurtdisindaki festivallere katilan ve Ingiltere'de katildigi yarismada dünya üçüncülügü elde eden Günday, sanat yasami boyunca da yüzlerce ögrenci yetistirdi.
SANATÇILIGIN SONU HOCALIK
ESI Sükran Günday Torbalili olan usta sanatçi, yillar sonra Sezgin Insaat'in yaptigi konutlardan birini alarak Torbali'da yasamaya karar verdi. Fethiye'de bir turistik otel sahibi olan Günday, her güz senliginde geldigi Torbali'yi çok sevdigini, bu yüzden ilçeye yerlesme konusunda sorun yasamadiklarini belirterek, bundan sonra bestelerini ve derlemelerini Torbalida sürdürecegini ifade etti. Sanat yasaminda olgunluk dönemine girdigini belirten Ahmet Günday, 'Pehlivanligin sonu cazgirlik, sanatçiligin sonu hocaliktir. Halk müzigi de ustalari dinleyerek, yöresel tavirlari izleyerek ögrenilir. Bizler artik bunlari yeni nesillere aktaracak olan kisileriz. O birikim bizde var' dedi. Usta sanatçi Torbalida halk müzigine yönelik çalismalarin artirilmasi gerektigini belirterek, belediyenin, halk egitimin ya da kisilerin verecegi kurslara katki saglamak istedigini sözlerine ekledi.
Iste Gidiyorum Çesm-i Siyahim, Denizin Dibinde Hatçam ve sayisiz eser
1944'te Fethiye'de dogdu. Izmir Egitim Enstitüsü Müzik Bölümü'nü bitirdi. TRT Izmir Radyosu sinavlarini kazandi, THM sanatçisi oldu. 1984'te Ingiltere'de Halk Müzigi Solo Yarismasi'nda dünya 3.'sü oldu. Italya, Sicilya, Almanya, Fransa, Cezayir ve Kibris'ta konser verdi. Ege Universitesi Konservatuarinda ögretim görevlisi ve TRT'de Koro Sefi olarak çalisti. Izmir Belediye, Didim ve Taris korolarini çalistirdi. 100 derlemesi, 3 kitabi, 5 plagi, 2 albümü bulunuyor. En bilinen derleme ve beste çalismalari: Iste Gidiyorum Çesmi Siyahim, Denizin Dibinde Hatçam, Cemilemin Gezdigi Daglar Meseli, Pazarda Bal Var Gelinim, Aydin Içinde Kapali Çarsi, Su Köycegiz Yollari.