TTO, mücadelenin sembolü oldu
Üyelerine verdiği hizmetin yanı sıra ilçe sorunlarına da kayıtsız kalamayan Torbalı Ticaret Odası, toplumsal duyarlılığı ile ilçede mücadelenin sembolü oldu. TTO'nun Taşkesik'e çöp gelmemesi için verdiği mücadele ile başlayan süreç, bugünlerde ulusal basına taşınan 'Sanayi ve Ticaret Odası olma' mücadelesi ile sürüyor.
SON yıllarda büyük bir ivme yakalayarak siyaset ve sosyal yaşamın üstünde 'sivil' bir misyon edinen Torbalı Ticaret Odası, bu hedefine uygun olarak ilçede önemli bir sorumluluk üstlenmiş durumda. Üyelerine verdiği başarılı hizmetin yanı sıra toplumsal duyarlılık bilinci ile hareket eden oda yönetimi, Torbalı'nın istek ve sorunları karşısında adeta 'mücadelenin sembolü' durumunda. İlçedeki tüm unsurlarla 'Sivil İnisiyatif Hareketi' oluşturan oda yönetimi birçok önemli sorunda çözüme ciddi katkılar sundu. İlk olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin doğa harikası Taşkesik Köyü'ne Katı Atık Bertaraf Tesisi kurmak istemesi karşısında ilçede büyük bir örgütlenme başlatan Torbalı Ticaret Odası yöneticileri, ardından sanayiciden alınan Katı Atık Bedeli, ilçeyi ikiye bölgen İZBAN köprüleri, yüzlerce işadamını ilgilendiren beton zammı ve geçtiğimiz hafta gündeme gelen sanayicinin kapasite raporu alma güçlüğü gibi konularda verdiği mücadele ile takdir topluyor.
Torbalı Ticaret Odası'nın genç başkanı Abdulvahap Olgun, göreve geldikleri günden bu yana, 'siyaset ve sosyal yaşamın üstünde 'sivil' kelimesinin içini tam manası ile dolduracak bir vizyonda' olmaya özen gösterdiklerini belirterek, 'Çevremizdeki tüm sorunları gündemimize alıp, çözüm aşamasında katkı koymaya çalışıyoruz. Kabuğumuzu yırtıp, gerek İzmir gerekse de Ankara'dan yaşadığımız sorunların çözümünde misyon üstlenmeyi vazife gördük. Bu vazifeyi yerine getirirken, daima üyelerimiz ile istişare edip 'ortak akıl' ile yol yürümeyi ilke edindik. İlçe, il ve bölge sorunları karşısında her zaman sorumluluk üstlenen Torbalı Ticaret Odası, bu misyonunu sürdürmeye devam edecektir.'
TAŞKESİK'TE MUTLU SION
Torbalı'da Ticaret Odası'nın öncülüğünde mutlu son ile biten ilk mücadele 2009 yılında Taşkesik'te yaşandı. Harmandalı'daki depolama alanın dolması ile İzmir'in bütün çöpünü doğa harikası Taşkesik'te depolamak isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi ilçedeki tepkiler üzerinde bu kararından vazgeçmişti. Torbalı'da sendika, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri Torbalı Ticaret Odası öncülüğünde Taşkesik'e kurulacak katı atık bertaraf tesisine karşı önemli bir mücadele yürüttü. İlçedeki siyasi partililerin temsilcilikleri dernek ve sendikala temsilcileri olmak üzere 26 kurum ile 40 muhtardan oluşan Sivil İnisiyatif Hareketi hukuki mücadele başta olmak üzere birçok girişimde bulundu ve Torbalı, İzmir'in çöplüğü olmaktan kurtuldu.
ZAMDAN GERİ DÖNÜLDÜ
TTO'nun hukuk mücadelesi ile geri adım atılmasını sağladığı bir diğer yanlış uygulama da fahiş Katı Atık Bedelleri oldu. 2013 yılında Torbalı'daki sanayi kuruluşlarından alınmaya başlanan 1059 liralık 'katı atık bedeli' TTO tarafından mahkemeye taşınmıştı. Yapılan zammın 8 ayrı yönü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Atık Su Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliği'ne ve 'Çevre Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesi ile 4 ayrı dava açılmıştı. Katı atık toplama bedelini 30 kat artırarak 34 lira olan katı atık toplama bedelini belediyenin 1 059 liraya çıkarması üzerine duruma tepki gösteren sanayicilere müjdeli haber kısa sürede geldi. Katı atık bedeli tarifesi çalışan sayısına göre değişmek üzere yeniden düzenlendi.
KÖPRÜLERE KARŞI EYLEM
Torbalı'nın sorunlarına duyarlılığı ile ilçe halkının sesi olan TTO yönetimi, ilçeyi ortadan ikiye bölgen İZBAN köprülerinin yarattığı kaosu da her fırsatta dile getiriyor. 3 yıl önce köprülerin yapım aşamasında Milliyetçi Hareket Partisi, Büyük Birlik Partisi, Ticaret Odası, Şoförler Odası ve esnafların desteği ile ilçede ciddi eylemler yapılmıştı. Köprülerin yapımına başlanmanda önce de bu projenin ilçe trafiğinde ciddi sıkıntılara yol açacağını sık sık dile getiren TTO yönetiminin öncülüğünde toplanan imzalar ilgili birimlere iletilmişti. İZBAN köprüleri hala ilçede en çok şikyet edilen konuların başında geliyor.
FİYATLAR GERİ ÇEKİLDİ
TTO'nun örgütlenme ile sesini daha gür duyurarak mücadeleyi kazandığı konulardan bir diğeri de fahiş beton zammı oldu. İzmirli çimento firmalarının 2016 yılı ile birlikte hazır beton fiyatlarına yaptıkları zam inşaat sektörünün tepkilerine neden oldu. inşaat sektörünün lokomotifi konumundaki Torbalı'da, Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun öncülüğünde bir araya gelen 200 müteahhit beton dökmeme kararı aldı. Torbalı'ya İzmir'in dört bir yanındaki müteahhitlerden de destek geldi. Destek çığ gibi büyürken, beton firmaları yaşananlar karşısında geri adım atmak zorunda kaldı. Bazı beton firmaları, fiyatları geri çekti.
EBSO'YA REST
TTO'nun öncülük ettiği son mücadele de, ilçe odalarının kapasite raporu vermesini engelleyen EBSO'ya karşı oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ortak toplantısında TTO Başkanı Abdulvahap Olgun'un, EBSO tarafından ticaret odalarından yetkisi alınarak sanayi odalarına devredilen kapasite artış raporu hakkında yaptığı konuşmayla başlayan tartışmada İzmir'deki ilçe ticaret oda başkanları ticaret-sanayi odası olma çağrısı yapmıştı. İzmir'deki 8 ilçe ticaret odasından 7 tanesi Ankara'ya çıkarma yaptı. Başkanlar sıkıntıyı İzmir milletvekilleri Atilla Kaya, Hüseyin Kocabıyık, Hamza Dağ, Kerem Ali Sürekli ve Necip Kalkan'a iletti. Alınan karar gereği milletvekilleri kendi aralarında bir toplantı daha yapıp konuyu Başbakan Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletecek