Tüccar krizi!
Bakanlığın teşvik edici uygulamalarıyla bu yıl rekor seviyelere ulaşan pamuk üretimini fırsata çeviren bazı tüccarlar, serbest piyasa ekonomisine dayanarak, randıman oyunuyla pamuğu düşük fiyattan çiftçiden kapmaya başladı. CİMER’e yapılan yoğun şikayetler, bakanlığı harekete geçirdi.
TORBALI genelinde 2017 yılında 19 bin 500 dekara ekilen pamuk üretiminde bu yıl ibre 72 bin dekara kadar yükselirken, özellikle de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yerli üretimi teşvik edici uygulamaları sonucunda artırılan desteklerle yeniden pamuğa dönüş yapan üreticiler, bu kez de tüccar krizi ile karşı karşıya kaldı. Yıllardır hasat edilen pamuğun çırçır fabrikalarında çekirdek sayısı, elyaf uzunluğu, rengi, elyaf kalitesi gibi bir takım fiziki testlerden geçirilmesiyle birlikte randıman numaralarının belirlendiği Torbalı'da, son dönemde tüccarlar alımını gerçekleştirdiği pamuğun randıman numaralarını kendileri belirlemeye başladı. Hal böyle olunca harekete geçen üreticiler, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) başta olmak üzere Torbalı Ziraat Odası ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürlüğü'ne şikayet yağmurunda bulunurken, üreticilerin sitemini işiten CİMER, Tarım ve Orman Bakanlığı'na talimat verdi.
DİBE ÇAKILDI
ABD, Brezilya, Yunanistan ve Çin gibi ülkelerden kilosu 8-9 TL'ye ithal edilebilecek kalitedeki pamuğun Torbalı'da 3 TL 50 kuruş üzerinden alındığı öğrenilirken, tüccarların oyununu bozmak için kolları sıvayan bakanlık, ülke genelinde benzer durumun yaşanması nedeniyle düğmeye bastı. Bakanlık bünyesinde oluşturulan uzman heyetin önümüzdeki günlerde ilçemize gelerek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürlüğü mühendisleri ile birlikte tüccarları denetleyeceği bildirilirken, İskenderun, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kahramanmaraş gibi illerde 5-6 TL arasında değişen pamuk fiyatlarının tam aksine aralarında Torbalı'nın da bulunduğu İzmir'in Bergama ve Menemen ilçelerinde fiyatların 3-4 TL arasında ilerlediği ifade edildi. 3 ayrı ilçelerde pamuk yetiştiriciliği yapan üreticilerin tüccarların fiyat politikasını eleştirmek üzere bir araya gelmesi planlanırken, yoğun şikayetler aldıklarına vurgu yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürü Hakan Karakaya, serbest piyasa ekonomisine dayanarak, randıman numaralarını kendileri belirleyen tüccarların ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini duyurdu. Murat CAN