Uluslararası Yerel Medya Zirvesi’de mesajlar ortak: “Basın Özgürdür”

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Yerel Medya Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Gazetemiz de Medya zirvesine katılarak yabancı uyruklu gazeteciler ile etkileşime geçme fırsatı buldu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen Uluslararası Yerel Medya Zirvesi kapsamında Avrupa Gazeteciler Federasyonu'nun Genel Kurulu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açılış konuşması ile başladı. Dünyanın birçok yerinden [&hellip]

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Yerel Medya Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. Gazetemiz de Medya zirvesine katılarak yabancı uyruklu gazeteciler ile etkileşime geçme fırsatı buldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen Uluslararası Yerel Medya Zirvesi kapsamında Avrupa Gazeteciler Federasyonu'nun Genel Kurulu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in açılış konuşması ile başladı. Dünyanın birçok yerinden gazetecilerin katıldığı toplantıya ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra, EFJ Başkanı Mogens Blicher Bjerregård, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı ve Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, Güzelbahçe Belediye Mustafa İnce katıldı.

SOYER: NEFES ALMAK NE İSE HABER ALMAK DA AYNI ŞEYDİR

Düzenlenen etkinlikte konuşan Başkan Soyer, 'Bu değerli buluşmamızda Türkiye'de gazeteciliğin durumu, yerel basın özgürlüğü konuşulacak… Türkiye demokrasiye sımsıkı bağlı insanların ülkesidir. Dogmamız gereği AB ile ortak bir ufka bakıyor ve demokrasiyi savunuyoruz. Bedenlerimiz için nefes almak neyse toplumlarımız için doğru haber almak aynı şeydir. Toplumumuzu hakikat ile buluşturma zorunluluğu basın mensuplarımızın zorunluluğudur. Türkiye gibi özgürlüklerin ağır saldırı altında olduğu, basın özgürlüğünün her gün darbe aldığı bir ülkede gerçeği yazmanın karşılığı ise ateşten gömlek giymektir. Ülkemiz yeniden özgürlüğüne kavuşacaksa bunu ateşten gömleği giyenlere borçlu olacağız. 2022 dünya basın özgürlüğüne sıralamasına göre ülkemiz 144'üncu sırada. TBMM'de görüşülmeye başlanacak yasa gösteriyor ki iktidar gazeteciler üzerinde kurduğu baskıyı yeterli bulmamış. Seçime giderken sosyal medya üzerinden basın ve ifade özgürlüğünü daha da baskı altına almayı hedefliyor. Bunu güçlü oldukları için değil, güçlerini kaybettiklerinin farkında oldukları için yapıyorlar. Diliyorum ki bu ülkedeki basın mensupları üzerinde baskı ve sansür çok yakında sona erecektir' dedi.

BASININ SORUNU HER YERDE AYNI

Gazetemizin Haber Müdürü Seda Tener ve muhabiri Suna Gizem Kazancı da etkinliğe katılarak yerel basının uluslararası işleyişini öğrenme şansı buldu. İngiltere, Almanya, Danimarka, İtalya, Ukrayna gibi birçok ülkedeki basın temsilcilerini dinledikten sonra yorumda bulunan Seda Tener, 'Biz basının Türkiye'de zor koşullarda yürütüldüğünü iddia ediyoruz ancak görüyoruz ki diğer ülkelerde de aynı sorunlar baş gösteriyor. İzmir'de tüm gazetecilerin benzer sorunlardan bahsedip çözüm için bir araya gelmesi büyük bir adım aslında. Umarım gazeteciler üzerinden uygulanmaya çalışılan sansür bu birlik ile sona erer' dedi.

Bakmadan Geçme