Üreticiye Manisa piyangosu

Bu yıl hasadın Manisa ile aynı anda başlamaması domates üreticilerine piyango oldu. Geçtiğimiz yıl 10 kuruşa kadar inen domates bu yıl 18 kuruşun altına düşmedi. Bitmek üzere olan hasadı Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin değerlendirdi.

TORBALI tarımının lokomotif ürünü olan domateste çalışmalar sona ermek üzere. Nisan ayının ilk haftasında toprakla buluşan domateste artık hasat sona ererken, üreticiler kışlık hazırlıklara başladı bile. Geçtiğimiz yıla göre üretimde azalmalar olurken, salçalık domates fiyatının yükselmesi de üreticiyi memnun etti. Bu yıl çeşitli hastalıklara rağmen mücadeleyi elden bırakmayan çiftçi hasattan genel olarak olumlu ayrıldı. Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, güzel bir hasat döneminin yaşandığını belirterek, geçtiğimiz yıl yaşanan mağduriyetlerin bu yıl yaşanmadığını belirtti. Geçtiğimiz yıl serbest piyasada domatesin 10 kurula kadar gerilediğini ancak bu yıl 18 kuruşun altına düşmediğini belirten Girgin, bu durumu Torbalı domatesinin erken hasada başlamasına bağladı. Bölgesel farklılıklar nedeniyle Manisa'daki domates hasadının yeni başlaması, Torbalı domatesinin tarlada kalmasına engel oldu.
ÜRETİM DÜŞTÜ, FİYAT YÜKSELDİ
Bu yıl yine yaz hasadında ümidini domatese bağlayan üretici hasattan memnun ayrıldı. Dekarda 13 tonluk verim alan üreticiler bu yıl 18 ile 25 kuruş arasında domateslerini sattı. Tarlada domatesin kalmaması sevinçle karşılanırken, geçtiğimiz yıl yaşanan talihsizliklerin bu yıl yaşanmadığı vurgulandı. Geçtiğimiz sezon domatesin ilçede ve Manisa'da aynı anda hasada başlamasıyla sıkıntılı dönem geçiren Torbalı'da fiyatlar 10 kuruşa kadar düşmüştü. Bu yıl hasadın ilk Torbalı'da başlamasıyla bu tehlike atlatıldı. Bu nedenle istediği fiyatlardan domates satabilen Torbalılı üreticiler, şimdi kış telaşına başladı. Güzel bir sezonun geçtiğini ifade eden Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, 'Geçtiğimiz yıl Manisa ile Torbalı'da aynı anda hasat başlayınca üreticiler sıkıntılı günler geçirmişti. Fiyatlar 10 kuruşa kadar geriledi. Ancak bu yıl bizde hasat daha erken başladı. Zaten olması gereken de bu. Böyle olunca çiftçi fiyat olarak sıkıntı yaşamadı ancak verimde ufak da olsa düşüş söz konusu' dedi.
FABRİKA DA, ÜRETİM DE ARTIYOR
Tarımsal sanayinin baş tacı olan domates, salça, kurutulmuş ve dondurulmuş gıda fabrikaları tarafından işlenerek 60 ülkeye gönderiliyor. Çiftçilerin domatesi tercih etmesinde en büyük etken ilçede dev markalara ait domates işlenen fabrikaların bulunması. Üreticiler, satmakta zorluk yaşayabilecekleri pamuk yerine kolaylıkla pazarlayabilecekleri domatesi ekmeyi tercih ediyor. TAT, TUKAŞ gibi Türkiye'nin önde gelen salça fabrikaları ve firmaları, binlerce ton domates işlerken, ilçe dışından da çok sayıda firma ve tüccar Torbalılı çiftçilerden ürün alıyor. Yurtdışından artan talebe bağlı olarak son yıllarda ilçede kurutulmuş domates sektörü de oluştu. Son 5 yılda kurutulmuş domates fabrikalarının sayısının 5'i buldu. Bunun yanı sıra Türkiye'nin en büyük entegre dondurulmuş gıda tesisi olan Özgörkey Gıda da domates sezonunda ciddi miktarda alım yapıyor. İbrahim DANIŞ

Bakmadan Geçme