Vatandaş Aydın Memük olarak konsey üyesiyim!
Şu günlerde gündemde olan Kent Konseyi'nde en çok tartışılan da devlet memurlarının ilçe menfaati ile ilgili kararlarda üst mercilere karşı 'dik durup duramayacağı'. Konseyi değerlendiren Kaymakam Aydın Memük bu konuda çok net konuştu. TORBALI Belediyesi tarafından kurulan Kent Konseyiyle ilgili yaşanan gelişmeler gündemdeki yerini korurken konseyin kurulması için ilk fikri Torbalı'da göreve başladıktan sonra 2012 [&hellip]
Şu günlerde gündemde olan Kent Konseyi'nde en çok tartışılan da devlet memurlarının ilçe menfaati ile ilgili kararlarda üst mercilere karşı 'dik durup duramayacağı'. Konseyi değerlendiren Kaymakam Aydın Memük bu konuda çok net konuştu.
TORBALI Belediyesi tarafından kurulan Kent Konseyiyle ilgili yaşanan gelişmeler gündemdeki yerini korurken konseyin kurulması için ilk fikri Torbalı'da göreve başladıktan sonra 2012 yılında ortaya atan Kaymakam Aydın Memük gazetemize samimi açıklamalarda bulundu. Kaymakam Aydın Memük'le Beyaz Cafe'de yaptığımız röportajda konseyle ilgili oluşum, hazırlanış ve işleyiş sürecini konuştuk. Memük, konseyle ilgili hiç bilinmeyenleri anlattı
Konseyin kurulma fikri ilk ne zaman ortaya atıldı ve bu fikir nasıl oluştu?
Torbalı'da Kent konseyinin kurulması için ilk fikri 2012 yılında ortaya attım. Torbalı'dan önceki görev yerim olan Zonguldak Aratlı'da 2009 yılında Kent Konseyi kuruldu. Kurulan konseyde o ilçede görev süremin son 2 yılında yer aldım. Konseyde ilçenin sorunlarına dair yapılan beyin fırtınalarıyla önemli kararlar alıyorduk. Torbalı'da hızla büyüyen bir ilçe ve bu büyüme sorunları beraberinde getiriyordu. Bunun için konsey kurulması fikrini ortaya attım.
İlk fikri 2012 yılında sunmanıza rağmen konsey yaklaşık 3 yıl sonra kuruldu. Bunun nedeni nedir?
O zamanlar süreci iyi takip edemedik ve bir girişimde bulunamadık. Adnan Yaşar Görmez belediye başkanı olduktan sonra Kent Konseyini belediye olarak desteklediklerini belirtmesi üzerine kurumlarımızdan temsilci istedik ve konsey kuruldu.
Konseyin objektif ve tarafsızlığıyla ilgili kamuoyunda ciddi bir endişe var. Siz bu görüşlere katılıyor musunuz?
Kent konseylerinin bulunduğu her il ve ilçelerde ne yazık ki böyle bir düşünce hakim. Kent konseyinin iç işleri bakanlığı tarafından çıkarılan ve uymak zorunda olduğu bir yönerge var. Bu tür düşünce ve endişeler zamanla ortadan kalkacaktır.
Konu objektif ve tarafsızlıktan açılmışken Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Atatekin Doğan konseyin muhtarları dahi kendisi belirlediğini iddia ederek istifa etmesi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Muhtarın kendi şahsi düşüncesidir. Bu konuda açıklamalarda bulunmak istemiyorum. Yalnız istifa etmek çözüm değil. Sonuçta Torbalı'da hayat bir şekilde devam edecek.
Temmuz ayı toplantısında bazı konsey üyeleriyle sert bir tartışma içerisine girdiniz. Bir kaymakam olarak nasıl yorumluyorsunuz?
Açıkçası benimle nasıl böyle konuşuyorlar gibi bir düşünceye kapılmadım. Ben konsey toplantılarında kişisel egolardan ziyade yatırımların konuşulması taraftarıyım.
MEMURLUK ÇALIŞMALARA GÖLGE DÜŞÜRMEZ
Kent Konseyi'nde en çok tartışılan bir diğer konu konsey başkanının devlet memuru olması. Sizce bu durum konseyin çalışmalarına gölge düşürür mü?
İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yönerge de konseyde 10 tane devlet memurunun bulunabileceği açıkça belirtilmiş durumda. Toplum bu maddeyi bilmediği için devlet memurlarının kararlar ve yatırımlar karşısında dik duramayacağını düşünüyor. Ben konseyde kaymakam olarak değil vatandaş Aydın Memük olarak bulunuyorum. Diğer devlet memurları da oraya gönüllü olarak katıldı. Başarısız olunacak yada çalışmalara gölgede bırakacak bir durum yok.
Devlet memurları en fazla bir yerde 5 yıl görev yapıyorlar. Ve şuan ki konsey üyesi memurların bazıları Torbalı'ya yeni gelmiş durumdalar. Sorunların öncesini bilmiyorlar. Bu durum konseye dışarıdan bakıldığında bir sorunmuş gibi algılanıyor.
Devlet memurları da rahat bir ilçede yaşamak ister. İşlerine gelirken trafik çilesi çekmeden, günlük yaşantısını sürdürürken bazı engellere takılmamak ister. Bu yüzden sorunların kaynağını bilmeseler de memurlarımızın en iyi şekilde çalışacaklarından hiç şüphem yok.
Torbalı'nın belli başlı sorunları bulunuyor. Bu sorunlar bir an önce çözülmeyi bekliyor. Kent konseyi ağırlıklı olarak hangi sorunlar üzerinde duracaktır?
Kent konseyi ileriye dönük bir projedir. Uzun yıllar hayatta kalacaktır ve ilçenin bütün sorunları nedenleri ve çözümleriyle masaya yatırılacaktır. Ancak bizim önceliğimiz İZBAN'ın yer altına alınması, trafik, okul yetersizliği ve sağlık sorunları olacaktır.
Torbalı siyasi çekişmelerin bolca yaşandığı ve zaman zaman bu çekişmelerin bazı yatırımların önüne geçebildiği bir ilçe. Kent Konseyi siyasi çekişmelere diş geçirebilecek mi?
Bu durum sadece Torbalı'da görülmüyor. Torbalı'yı bir Türkiye mozaiği gibi ele almamız gerekiyor. Ben her zaman birlikten güç, kuvvet doğduğuna inanıyorum.
Kent Konseyi Temmuz ayı toplantısında tartışmalar hakimdi. Bazı isimler fikirleriyle değil tartışmaları bir hesaplaşma havasına çevirerek birbirlerine göndermelerde bulundular. Daha önceden konsey tecrübesi yaşamış bir isim olarak yaşanan çekişmeler zamanla geçer mi?
(Biraz düşündükten sonra) Aslında tartışmalar alınan kararlarda faydalı olacaktır. Tabi tartışmalar kırıcı boyutlara varmamalıdır. Konseyde sorunlar konuşulacak, dertleşlinecek ve ortak çözümler bulunacak.
KİMSE ZORLA ÜYE YAPILMADI
Konsey oluşum listesinde yanlış bilmiyorsam 70 yada 80 isim var. Fakat toplantılarda ciddi bir katılım eksikliği oluyor. Konsey üyeliği gönüllülük esasına dayanırken katılım azlığını nasıl yorumluyorsunuz?
Sizin de belirttiğiniz gibi kimse konseye zorla üye yapılmadı. Gönüllülük esasına dayalı bir sorumluluk. Kent bilinciyle hareket edip toplantılara katılmalıyız. Hastalık ve özel durumlar dışında üyelerimizin toplantılara katılması ilçe menfaatine olacaktır.
Konsey kurulduğundan bu yana 2 toplantı yaptı. Olumlu yönde yol aldığınızı düşünüyor musunuz?
Konseyde tartışmalar ön plana çıkıyor. Ancak bunu normal karşılıyorum. Önceki görev yerim olan Zonguldak- Aratlı'da kent konseyin neredeyse ilk yılı tartışmalarla geçti. Daha sonra çalışma ve meclis gruplarının oluşmasıyla çalışmalar başladı. Olumlu yönde ilerlediğimizi düşünüyorum. Vatandaşın konseyden beklentileri yüksek.
Bir önceki görev yeriniz olan Aratlı'da kurulan kent konseyi ilçenin ne gibi sorunlarına çözümler getirdi. Aklınızda kalan önemli bir çalışma var mı?
Dediğim gibi konsey 2009 yılında kuruldu. Tanınması, kendini ifade edebilmesi, kamuoyu gücünü arkasına alması biraz zaman aldı. Ancak şunu belirtebilirim yapılan toplantılar sonunda belediyenin meclis toplantılarına birçok öneri sunmayı başardık. Bizimde öncelikli hedefimiz konseyde birlik ve beraberliği sağlayarak bu güce ulaşmak.
Kent Konseyi üyeleri sivil toplum kuruluşları, dernekler, muhtarlar, devlet memurları ve siyasetçilerden oluşurken konseyde bir basın mensubunun olmamasının özel bir nedeni var mı?
Her zaman basının destekçilerinden olmuşumdur. Açıkçası Torbalı'nın sorunlarını en iyi bilen gazeteci arkadaşlarımızdır. Konseyimizde mutlaka basın temsilcisi de görmek isterim. Tabi bunun davetini Torbalı Belediyesi yapıyor. Bir sonraki toplantı da bu konu konuşulabilir.
KONSEY, ŞU AN YENİ DOĞMUŞ BİR BEBEK
Son olarak Kent Konseyini çok kısa tanımlayacak olursak hangi ifadeleri kullanmamız doğru olur?
Kent konseyi çok sesliliktir. Çok seslilik demokrasi demektir. Aynı ilçede yaşıyoruz. Bunun için konuşmaları iyi şeylere yorumlamalıyız. Konuşmaktan, tartışmak, öneri sunmaktan kimseye zarar gelmez. Konsey şu anda yeni doğan bir bebek aşamasında. Onu büyütüp ayağa kalkmasını, koşmasını sağlayacak olan kişiler bizleriz.