'Vatandaş kredi ile kurban kesmenin yollarını arıyor'

Birçok kaleme gelen zamlar bu yıl kurbanlık alacakları da tedirgin etti. Torbalı'daki birçok vatandaş aylar önce kurbanlıklarını ayırtırken son bir ay kala kurbanlık bakanlar ise kredi kartı seçeneğini arar oldu Torbalı'nın ve tüm ülkenin en önemli geçim kaynaklarında olan hayvancılık sektörü birçok yerden yara aldı. Yem fiyatlarının artmasının yanında besicilik yapanların diğer giderleri de bel [&hellip]

Birçok kaleme gelen zamlar bu yıl kurbanlık alacakları da tedirgin etti. Torbalı'daki birçok vatandaş aylar önce kurbanlıklarını ayırtırken son bir ay kala kurbanlık bakanlar ise kredi kartı seçeneğini arar oldu

Torbalı'nın ve tüm ülkenin en önemli geçim kaynaklarında olan hayvancılık sektörü birçok yerden yara aldı. Yem fiyatlarının artmasının yanında besicilik yapanların diğer giderleri de bel bükmeye başladı. Besiciler et fiyatlarının giderlerini karşılamadığından şikayetçi iken vatandaşlar da yüksek et fiyatlarından şikayet ediyor. Müslümanlığın önemli bayramlarından biri olan Kurban Bayramı'nda  kurban kesmek isteyen vatandaşlar da artan kurbanlık fiyatlarından şikayet eder oldu. Geçen yıl büyükbaş canlı hayvanın kilo fiyatı 35 TL'den satılıyor. Bu sene ise 60 TL civarında satılıyor. Küçükbaş kurbanlık ise geçen yıl 800-1500 TL arasında değişiyordu. Bu sene küçükbaş kurbanlık fiyatı ise 2,5 ile 4 bin TL arasında değişiyor. Geçen yıl ortalama bir büyükbaş kurbanlığın fiyatı 15 bin TL'ye alabiliyordu. Bu sene ise ortalama büyükbaş kurbanlık fiyatları 20-25 bin TL arasında değişiyor. Canlı 600 kiloluk bir tosunun fiyatı ise 40 bin TL'yi buluyor. Vatandaşın sorununu dile getiren CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan kurbanlıklar üzerinden Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı önerge sundu.

'BORÇLA KURBAN KESMENİN YOLLARINI ARIYORLAR'

Ülkemizin en önemli ekonomik kaynaklarından tarım ve hayvancılığın, stratejik bir sektör olduğunu vurgulayan Arslan, 'İçinde bulunduğumuz derin ve ağır ekonomik koşullar, çiftçilerimizin, besicilerimizin tarım ve hayvancılık yapmalarını her geçen gün zorlaştırmaktadır. Hatta imknsızlaşmaktadır. Üreticilerimiz tarımsal ürünler için hasat dönemini, besicilerimiz de hayvancılık için Kurban Bayramı'nı dört gözle bekler. Mazottan gübreye, ilaçtan yeme,  elektrikten doğalgaza, ottan samana, etten süte, gün aşırı gelen zamlarla tarım ve hayvancılık yapan, kurban bayramını büyük bir hevesle bekleyen besicimiz kalmadı. Vatandaşlarımız ise borçla kurban kesmenin yollarını arıyorlar. Acaba nasıl kredi çekerimde bu kutsal vazifemi yerine getirebilirim diye.  Kara kara düşünüyor, banka banka çare arıyorlar' diye konuştu.  Toplumsal dayanışmamız ve inancımız açısından önemli bir ibadet günü olan Kurban Bayramı'nın şimdiden halkımıza haram olduğunu söyleyen Arslan, 'İktidara sesleniyorum; ülkede ne kurban kesecek ekonomik güce sahip insan bıraktınız, ne de yoksullara dağıtılmak üzere kesilecek kurban. Tarım ve hayvancılık ülkesi Türkiye'yi, kendisine yeter ülke olmaktan çıkaran politikalarınızdan ne zaman vaz geçeceksiniz.'

'YAKIT DESTEĞİ YAPILMALI'

Ülkemizin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığını ve bu süreçte yurt dışından canlı hayvan veya karkas et ithalatı yapılıp yapılmayacağını sorgulayan Arslan, 'Özellikle doğu ve güneydoğu bölgemizden batı illerimize kurbanlık getirecek vatandaşlarımıza yakıt desteği yapılmalı' dedi ve Bakan Kirişçi'den şu sorularına yanıt istedi:

'Temmuz ayı içerisinde yaşayacağımız Kurban Bayramı için ülkemizde bulunan kurbanlık hayvan sayısı toplam kaçtır? Büyükbaş ve küçükbaş olarak dağılımı nedir?

2022 yılı kurban bayramında gerek büyükbaş gerekse küçükbaş hayvan olarak ne kadar hayvan kurban edileceğini ön görmektesiniz?

Kurbanlık kesmek isteyen yurttaşlarımıza büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için birim fiyat ne kadar olacaktır?

Besicilerimizin içinde bulundukları ekonomik koşullar düşünüldüğünde özellikle doğu, güneydoğu illerimizden batı illerine kurbanlık ulaşabilecek mi? Bu konuda bölge besicilerimize bir destek/yardım yapacak mısınız?

Kurban bayramı için bu süreçte büyükbaş ve küçükbaş hayvan yada karkas et ithalatı yapılacak mıdır? Yapılacak ise hangi ülkelerden hangi miktarlarda planlanmaktadır?

Her yıl yaşanan besicinin bayram sonunda elinde kalacak hayvanları için Bakanlık olarak bir tasarrufta bulunacak mısınız?

Ülkemizde son 10 yıl içerisinde idrak ettiğimiz Kurban Bayramlarında kesilen küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayıları ne kadar olmuştur?'

 

Bakmadan Geçme