Yaya geçidinde üstünlük kimin?

Trafik kurallarini ihlal eden ve yayalarin geçis üstünlügüne engel olan sürücülere ceza yagiyor. Yaya geçitlerinde üstünlügün yayalara ait oldugu belirtilirken, emniyet yetkilileri de bu kurali ihlal edenleri affetmiyor ULKEMIZDE yaya geçitlerinin ne ise yaradigini ne yazik ki birçok sürücü bilmiyor. Sürücü kurslarinda bu geçitlerin ve trafik levhalarinin önemine özellikle vurgu yapilmasina ragmen, birçok sürücü trafikte [&hellip]

Trafik kurallarini ihlal eden ve yayalarin geçis üstünlügüne engel olan sürücülere ceza yagiyor. Yaya geçitlerinde üstünlügün yayalara ait oldugu belirtilirken, emniyet yetkilileri de bu kurali ihlal edenleri affetmiyor

ULKEMIZDE yaya geçitlerinin ne ise yaradigini ne yazik ki birçok sürücü bilmiyor. Sürücü kurslarinda bu geçitlerin ve trafik levhalarinin önemine özellikle vurgu yapilmasina ragmen, birçok sürücü trafikte yayalarin geçisinin üstün oldugu geçitlerde kurallara uymayarak ihlal ediyor. Öyle ki; bir vatandas yolun diger tarafina geçmek için yaya geçidine geldiginde yolun iki tarafindan vasita gelmeyinceye kadar beklemekte. Konunun uzmani olan 'Ege 5 Sürücü Kursu'nun tecrübeli Müdürü Mehmet Gökçe yaya geçitlerinin ne ise yaradigini, sürücülerin uymasi gereken kurallari ayrintili bir sekilde gazetemize anlatti.

UYULMUYOR
TORBALI Belediyesi, Sadik Ileri Bulvari basta olmak üzere ilçenin birçok yerinde kavsak ve yaya geçidi çalismasi yaparak, trafigin daha akiskan bir hale gelmesini sagladi. Ama kavsak ve yaya geçitlerinin kurallarina uyan sürücülerin sayisi parmakla sayilamayacak kadar az. 'Trafikte seyreden bir araçla yürüyen bir yaya ayni haklara sahiptir,' diyen Kurs Müdürü Mehmet Gökçe: 'Eger bir kisi yaya geçidinden karsiya geçecekse gelen araçlarin durarak yol verme zorunlulugu vardir. Dikkat edelim, araci kullanan keyfi olursa lütfen dursun demiyoruz, durmak zorundadir diyoruz. Trafik kurallari bütün dünyada aynidir. Bizler bunu kurslarimizda sürekli ögrencilerimize anlatiyoruz' dedi.

IHLAL EDENE  AF YOK
ÖTE yandan, trafikte yaya geçidinde yayalara yol vermeyen araçlara 'Emniyet Müdürlügü Ekipleri' ciddi cezalar uyguluyor. Yeni düzenlemeler ile o cezalar artik ikiye katlaniyor. Yetkilerden yapilan açiklamaya göre yaya geçitlerini ihlal eden sürücülere 77 lira ceza kesiliyor. Bu konu üzerinde hassasiyetle duran emniyet ekipleri, 6 ay içerisinde birçok kisiye para cezasi uyguladi. Emniyet Genel Müdürlügü trafikte yayalarin üstünlügünün bulundugu alanlari ihlal eden sürücülere yönelik kesilecek cezalarda yeni düzenlemeye gidiyor. 2918 sayili 'Karayollari Trafik Kanunu'nda degisiklik yapilmasina dair hazirlanan taslak ile birlikte, yaya geçitlerinin isgal edilmesi ve yaya geçidi çizgisini ihlal eden sürücülere kesilecek cezalar yeniden düzenliyor. Buna göre, isaret olmasi halinde yayalara yol vermeyen ve geçis üstünlüklerini ihlal eden sürücüye 343 lira ceza kesilecek. Düzenleme Avrupa ülkelerine uygun olarak tasarlandi.

Bakmadan Geçme