Yerin altinda ürküten hareket

DEU Deprem Arastirma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçig, Izmir’in aktif fay haritasi hakkinda bilgi verirken Torbali’nin üzerinde oldugu fay hattinda son dönemde bir hareketlilik yasandigina dikkat çekti.  IZMIR Deprem Tehlikesi ve Önlemleri Çalistayi’nda konusan Dokuz Eylül Universitesi (DEU) Deprem Arastirma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçig, deprem konusunda çarpici açiklamalarda bulundu. Izmir [&hellip]

DEU Deprem Arastirma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçig, Izmir'in aktif fay haritasi hakkinda bilgi verirken Torbali'nin üzerinde oldugu fay hattinda son dönemde bir hareketlilik yasandigina dikkat çekti. 

IZMIR Deprem Tehlikesi ve Önlemleri Çalistayi'nda konusan Dokuz Eylül Universitesi (DEU) Deprem Arastirma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçig, deprem konusunda çarpici açiklamalarda bulundu. Izmir Büyüksehir Belediye Meclis Salonu'nda iki gün sürecek olan çalistayin ilk gününde konusan Akçig, yapilan arastirmalarda çarpici sonuçlara ulastiklarini ifade etti. Basta Izmir'deki fay hatlarinin yillarca 'Normal Fay' olarak adlandirildigini ifade eden Akçig yapilan arastirmalarda kentte bulunan fay hattinin 'Dogru Atilimli Fay' olarak tespit edildigini söyledi. Akçig, hareketli faylar arasinda Torbali'nin üzerinde oldugu Tuzla fay hattinin da oldugunu söyledi. Son olarak 1928 yilinda 6,5 siddetinde depreme neden olan fay hattinda tehlikenin oldugu sik sik uzmanlar tarafindan dile getiriliyor.

TORBALI HATTI HAREKETLI

IZMIR'DE daha önce yapilan 'RADIUS Projesi'nin sondaj ve küçük arastirmalarla ortaya çiktigini söyleyen Akçig, yeni çalisma kapsaminda bin 500 metre derinlige kadar inerek birçok yerde yeraltini görüntülediklerini belirtti. Izmir'deki deprem riskinin arastirilmasi için 16 istasyon kuruldugunu anlatan Akçig, 'Bes istasyon da Basbakanlik Afet ve Acil Durum Yönetimi'nden (AFAD) geldi. Bu sayinin 75 ile 100 rakamlarina kadar çikmasi gerekiyor. Izmir'de 1688 yilinda olan büyük depremde Manisa ve Izmir tamamen yikildi. Buralarda 20 bin insan yasamini yitirdi. 2005 yilinda kirilmalar oldu. Karaburun ve Torbali (Tuzla) Fay Hatlari da tehlike arz ediyor. Bu hatlarda yakin zamanda hareketlilik gözlendi'

YUZYILIN EN BUYUK DEPREMLERINDEN

TORBALI'DA 31 Mart 1928'de gece saat 02.27'de meydana gelen deprem, son yüzyilin en büyük depremleri arasinda gösteriliyor.  2000 evin yikildigi sarsinti bütün Bati Anadolu'da hissedilmis, artçi sarsintilar Mayis ayina kadar sürmüstü. Sarsintinin etkiledigi yerler; Yazibasi, Çapak, Tepeköy ve Torbali idi. IzmirAydin arasindaki Tepeköy'den, ortalama 1.5 km uzaklikta tren yolu üzerinde trenin geçisini engelleyecek derecede önemli bir çöküntü olustu. Çaybasi, Egerci, Arapçi ve Tepeköy'deki kuyu ve kaynaklarin su debisi degisti. Hükümet konagi ile dispanserin duvarlari içerden ve disaridan siddetli sekilde çatlamis ve yarilmisti. Ertugrul camisinin kible duvari saçak tarafindan ayrilmis, minare yarilmis ve egilmisti.

Bakmadan Geçme