Zana keçileri doguruyor, üretici kazaniyor
Ilçe Tarim'in projesi üreticiye geri dönüsüm saglamaya basladi. Geçtigimiz yil Çanakkale'den getirttigi 32 zana keçisini hayvanlari 1500 metrekarelik bir alanda besleyen Güney, hayvan sayisini 112'ye çikartti GEÇTIGIMIZ yil Ilçe Tarim Müdürü Muhittin Cengiz'in ve Yeniköylü Kamuran Güney'in çalismalariyla Çanakkale'den getirtilen 32 zana keçisi ikinci kez dogurmaya basladi. Ilk do-gum evresinde toplam 45 tane oglak elde [&hellip]
Ilçe Tarim'in projesi üreticiye geri dönüsüm saglamaya basladi. Geçtigimiz yil Çanakkale'den getirttigi 32 zana keçisini hayvanlari 1500 metrekarelik bir alanda besleyen Güney, hayvan sayisini 112'ye çikartti
GEÇTIGIMIZ yil Ilçe Tarim Müdürü Muhittin Cengiz'in ve Yeniköylü Kamuran Güney'in çalismalariyla Çanakkale'den getirtilen 32 zana keçisi ikinci kez dogurmaya basladi. Ilk do-gum evresinde toplam 45 tane oglak elde eden Güney, ikinci dogum döneminde ise suana kadar 35 tane oglak daha dog-dugunu ve halen dogumun de-vam ettigini belirtti. Bu keçile-rin ilçemizde üretilip ilk olarak Torbali'ya daha sonra tüm ülke geneline yayilmasi planlaniyor. Özel bir ortamda beslenen keçilerin irklarinin bozulma-masina dikkat ediliyor.
KEÇI SAYISI 112'YE ULASTI
DAG keçilerinin ormana zarar verdigi iddiasiyla, beslenmesi-nin yasaklanmasindan sonra hayvan sahipleri, zana keçisi yetistirmeye basladi. Yeniköy-de ikmet eden hayvan yetisti-ricisi Kamuran Güney, Torba-li'da zana keçisi yetistiren ilk hayvan sahibi. Geçtigimiz yil Çanakkale'den getirttigi 32 za-na keçisini hayvanlari 1500 metrekarelik bir alanda besle-yen Güney, hayvan sayisini 112'ye çikartti. Keçilerin irkini bozmak istemediklerini ve bu nedenle özel olarak yetistirdik-lerini ifade eden Güney, 'Fasul-ye samani, dari slaji, arpa yor-masi, dari yormasi ve süt yemi-nin karistirilmasiyla elde edilen ürünle besliyorum. Ilk yil 32 keçi tam 45 tane dogurdu. Bu yil da dogurmaya baslayan ke-çiler suana kadar 35 keçi dün-yaya getirdi. Dogum dönemi sonuna kadar, keçi sayisinin 55'e kadar çikacagini tahmin ediyorum' diye konustu.
TORBALI GEN MERKEZI OLACAK
ÇANAKKALE'DEN getirtilen 32 zana keçisi sayisi giderek artiyor. Su anda 112 tane keçiye sahip olan Güney, safkan olan bu keçilerin ilçemizde üretimi yapildiktan sonra ülke geneline yayilmasini planlaniyor. Bu keçiler öncelikle dag keçisi gibi ormanlara zarar vermiyor. Ayri-ca daglara çikartilmadan özel yapilan ahirlarda beslenip üre-tilme olanagina sahip. Ilçe Tarim Müdürü Muhittin Cen-giz'in girsimleri ile Çanak-kale'den getirtilen zana keçi-lerinin ilçemizde yayginlas-tirilmasini amaçladiklarini söyleyen Kamuran Güney, 'Piyasada zana keçilerini yetistiren ilk merkez bura-si. Yapilan yeni dogum-larla elimizde 112 tane zana keçisi var. Suanda bu keçiler günde ortalama 3 kilo süt veriyor. Bakimlari için özel olarak ilgileni-yoruz. Burada verdigimiz özel yemler disinda gün içerisinde yaklasik 7 saat otlatiyoruz. Birçok hayvan sahibi, zana keçisi hakkinda buraya gelip bilgi aliyor. Önümüzdeki yildan itibaren, satis islemlerine de baslaya-cagiz. Bu sayede Torbali'yi zana keçilerinin gen merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz' seklinde konustu.