Zeytincinin kendi fabrikasi olacak

Zey­tin Ure­ti­ci­le­ri Bir­li­gi, or­ga­nik zey­tin­ya­gi fab­ri­ka­si ku­ra­cak. 1,5 mil­yo­na mal ola­cak olan pro­je, çift­çi­ler için ol­duk­ça önem­li. Or­ga­nik ola­rak üre­ti­len zey­tin­ya­gi, fab­ri­ka­da si­ki­lip pa­ket­le­ne­rek or­ga­nik pa­za­ra da­ha iyi fi­yat­tan su­nu­la­cak. ­TOR­BA­LI Zey­tin Ure­ti­ci­le­ri Bir­li­gi, ol­duk­ça önem­li bir pro­je im­za at­ma­ya ha­zir­la­ni­yor. Bir­lik, bün­ye­sin­de­ki üye­ler ta­ra­fin­dan üre­ti­len or­ga­nik zey­ti­nin da­ha faz­la üre­ti­ci ta­ra­fin­dan üre­til­me­si ve ürün­le­rin [&hellip]

Zey­tin Ure­ti­ci­le­ri Bir­li­gi, or­ga­nik zey­tin­ya­gi fab­ri­ka­si ku­ra­cak. 1,5 mil­yo­na mal ola­cak olan pro­je, çift­çi­ler için ol­duk­ça önem­li. Or­ga­nik ola­rak üre­ti­len zey­tin­ya­gi, fab­ri­ka­da si­ki­lip pa­ket­le­ne­rek or­ga­nik pa­za­ra da­ha iyi fi­yat­tan su­nu­la­cak.

­TOR­BA­LI Zey­tin Ure­ti­ci­le­ri Bir­li­gi, ol­duk­ça önem­li bir pro­je im­za at­ma­ya ha­zir­la­ni­yor. Bir­lik, bün­ye­sin­de­ki üye­ler ta­ra­fin­dan üre­ti­len or­ga­nik zey­ti­nin da­ha faz­la üre­ti­ci ta­ra­fin­dan üre­til­me­si ve ürün­le­rin pa­tent­len­di­ri­le­rek or­ga­nik pa­za­ra da­ha iyi fi­yat­tan su­nu­la­bil­me­si adi­na or­ga­nik zey­tin­ya­gi fab­ri­ka­si kur­mak için ça­lis­ma­la­ri­ni bas­lat­ti. Bir­lik Bas­ka­ni Tur­gut Bu­lus ve Gi­da, Ta­rim ve Hay­van­ci­lik Mü­dü­rü Ke­nan Uyar, böl­ge­ye ya­pil­ma­si dü­sü­nü­len ve üre­ti­ci­le­rin fay­da­la­na­bi­le­ce­gi bu pro­je için ça­lis­ma­la­ri­ni tüm hi­ziy­la sür­dü­rü­yor. Pro­je­nin ha­ya­ta geç­me­si du­ru­mun­da ise üre­ti­ci­ler, zey­ti­nin si­ki­min­dan pa­ket­le­nip pa­za­ra sü­rül­me­si­ne ka­dar her se­yi bu fab­ri­ka bün­ye­sin­de ya­pa­bi­le­cek.

­ZEY­TI­NI­MIZ­LE DUN­YA­YA NAM SAL­DIK
20 yil ön­ce­si­ne ka­dar il­çe­de sa­de­ce köy­lü­nün ge­çim kay­na­gi olan zey­tin­ci­lik, son yil­lar­da il­çe­de­ki zey­tin­ya­gi fab­ri­ka­la­ri­nin da ar­ti­si ile bir­lik­te yüz­ler­ce ki­si­ye is ka­pi­si ol­du. Çift­çi­nin bi­linç­li üre­tim yap­ma­si, zey­tin­ya­gi­nin öne­mi­nin da­ha iyi an­la­sil­ma­si gi­bi et­ken­ler­le po­pü­ler ha­le ge­len zey­tin üre­ti­ci­li­gi, Tor­ba­li'­da göz­de bir sek­tör ha­li­ne gel­di. Ta­rim­sal sa­na­yi­nin ana ürü­nü olan ve üre­til­me­si il­çe­nin ku­ru­lus ta­ri­hi ile es olan zey­tin, Tor­ba­li Ova­si'n­da yak­la­sik 80 bin de­kar alan­da ye­tis­ti­ri­li­yor. 1 mil­yon 122 bin 520 adet zey­tin aga­ci­nin bu­lun­du­gu il­çe­de, bir dö­nüm­den 150 lit­re ürün el­de edi­li­yor. Il­çe­de 28 fab­ri­ka zey­tin­ya­gi si­ki­mi üze­ri­ne hiz­met ve­ri­yor. Fab­ri­ka­la­rin ya­ni si­ra köy­ler­de ku­ru­lan zey­tin ve zey­tin­ya­gi ko­o­pe­ra­tif­le­ri ile TA­RIS de il­çe­de­ki zey­tin­ci­le­re hiz­met ve­ri­yor.

­OR­GA­NIK ZEY­TIN­YA­GI FAB­RI­KA­SI KU­RU­LA­CAK
­TUM bu ve­ri­le­ri göz önün­de bu­lun­du­ran Zey­tin Ure­ti­ci­le­ri Bir­li­gi Bas­ka­ni Tur­gut Bu­lus, bir­li­ge ait or­ga­nik bir zey­tin­ya­gi fab­ri­ka­si­nin ya­pil­ma­si­nin üre­ti­ci­ye bü­yük bir kar sag­la­ya­ca­gi­ni ve ürü­nün ara­ci fir­ma­lar eliy­le de­gil, tek ça­ti al­tin­dan pi­ya­sa­ya da­ha iyi fi­yat­tan su­nu­la­bi­le­ce­gi­ni söy­le­di. Ya­pil­ma­si plan­la­nan Or­ga­nik Zey­tin­ya­gi Fab­ri­ka­si pro­je­si­nin 1,5 mil­yo­na mal ola­ca­gi­ni söy­le­yen Bu­lus, bu­nun için IZ­KA ve Dün­ya Ban­ka­si gi­bi ku­ru­lus­lar­dan des­tek ali­na­ca­gi­ni be­lirt­ti. Uye­le­rin­den ve zey­tin üre­ti­ci­le­rin­den bir­li­ge des­tek ver­me­le­ri­ni is­te­yen Tur­gut Bu­lus, 'Bu bir­lik sa­ye­sin­de zey­tin üre­ti­ci­si­nin ken­di­ne has bir ka­pi­si ola­cak. Her tür­lü so­ru­nun­da bir­lik­ten des­tek ala­bi­le­cek ve da­ha ka­li­te­li ürün ye­tis­ti­ril­me­si ko­nu­sun­da çift­çi­mi­zi tes­vik ede­ce­giz. Dev­le­ti­mi­zin imkn­la­ri­ni da bu bir­lik ara­ci­li­giy­la üre­ti­ci­ye ulas­ti­ra­ca­giz. Ure­ti­len zey­tin­ler or­ga­nik ser­ti­fi­ka ali­na­rak pi­ya­sa­ya sa­ti­la­cak. ­Bu ko­nu­da çift­çi­miz­den des­tek bek­li­yo­ruz' dedi.

Bakmadan Geçme