Zeytinlikte yazdigi türküye Bakanlik talip

Ormanköylü 64 yasindaki Fitnat Çetin’in yazdigi, merhum TRT sanatçisi Ismet Egelinin besteledigi 'Çekin Kir Atimi Binek Tasina’ türküsü, Kültür Bakanligi’nin ilgisini çekti. 'Çekin kir atimi binek tasina/ Kollarim yeresmiyor eger kasina/ Aglama annem aglama ben yine gelirim/ Çigirtmam tez olsun sizleri göreyim' BU dizeler Ormanköy’lü Fitnat Çetin’e ait. Gençliginde yazdigi bu dizeleri türkü hâline getiren [&hellip]

Ormanköylü 64 yasindaki Fitnat Çetin'in yazdigi, merhum TRT sanatçisi Ismet Egelinin besteledigi 'Çekin Kir Atimi Binek Tasina' türküsü, Kültür Bakanligi'nin ilgisini çekti.

'Çekin kir atimi binek tasina/ Kollarim yeresmiyor eger kasina/ Aglama annem aglama ben yine gelirim/ Çigirtmam tez olsun sizleri göreyim'
BU dizeler Ormanköy'lü Fitnat Çetin'e ait. Gençliginde yazdigi bu dizeleri türkü hline getiren ise, merhum TRT sanatçisi Ismet Egeli.  Fitnat Teyze 64 yasinda ve iki çocugu var. Esi Sevket Çetin (77) ve oglu Bekir Çetin ile Ormanköy'de iki göz odada kaliyor. Çocuklugunda zeytinliklerde çalisirken türküler besteleyen Fitnat Çetin artik eskisi kadar neseli olamadigini geçim zorlugunun nesesini alip götürdügünü söylüyor. Ismet Egeli tarafindan derlenen 'Çekin Kir Atimi Binek Tasina' türküsünü 13 yasinda yazan Fitnat Teyze'nin bu türkünün yaninda pek çok türkü ve uzun havasi bulunuyor.

EN BUYUK EGLENCELERI TURKU SÖYLEMEKTI

ORMANKÖY'UN genç kizlarinin en büyük eglencesi türkü söylemek oldugunu ifade eden Fitnat Çetin; hl bir dügün oldugunda, 'o gün ne kadar yorgun olursam olayim giderim' diyor. Evlendikten sonra ise hiç beste yapmamis Fitnat Teyze. Kendisini ziyaretimiz sirasinda bize hem 'Çekin Kir Atimi Binek Tasina' türküsünü hem de uzun havasini söylemeyi de ihmal etmedi.

KULTUR BAKANLIGI'NDAN ZIYARETINE GELECEKLER

ÇETIN ailesi türkünün kullanimi sonrasi hiçbir gelir elde edemediklerini, türkünün sahibi olarak Fitnat Çetin'in de hakki oldugunu söylüyor. Fitnat Çetin: 'Zamaninda Ismet Egeli bana 'bu eser sayesinde sonsuza kadar yasayacaksin' dedi ben de bir sey talep etmedim. Ama su anda durumum çok kötü. Esim de ben de yasliyiz çalisamiyoruz. Hakkimi talep edecegim gerekli makamlardan' seklinde konustu. Fitnat Çetin'i unutmayan Kültür Bakanligi önümüzdeki haftalarda Ormanköy'ü ziyaret etmeyi planliyor. Köy muhtari Serafettin Acar'i geçtigimiz hafta arayan yetkililer yakin zamanda köye gelerek Fitnat Teyze'yi ziyaret edeceklerini söyledi.

ZEYTINLIKTE BESTELEDI
TURKU yeni evlenen bir gelinin agzindan yazilmis. Fitnat Teyze henüz 13 yasindayken ablasi baska köyden birine kaçarak evlenmis. Bu duruma çok kizan babasi, kizini ilk isteyene verecegini söylemis. Ilk isteyeni Dirmil Köyü'nden olunca, o köye gelin gitmeye gönlü olmayan Fitnat Teyze zeytinlikte çalisirken efkrlanarak bu türküyü söylemis. Kizinin baska köye gitmesine yüregi elvermeyen annesi, kizinin evlenmesine mani olmus ama bu türkü Fitnat Teyze'nin dilinden 50 senedir düsmemis. Fitnat Çetin: 'Baba evinden gidecegimi düsündügüm için çok üzülmüstüm. Bu türküyü de o zaman söyledim' dedi.

ISMET EGELI DERLEDI

TRT sanatçisi Ismet Ege ile ta-nismalari ise oglu Bekir sa-yesinde oldu. Saz çalan ogul Bekir,   Asik Ali Metin Dede'den ders aldigi sirada Ismet Egeli ile tanisir. O aralar köyleri gezip köyü türkülerini derleyen Ismet Egeli Ormanköy'e gelir ve Fitnat Çetin'in türküsünü dinler. Tür-kü'yü çok begenen merhum Ismet Egeli türküyü derler ve TRT Türk Halk Müzigi Reper-tuarina alir. O gün bugündür de Fitnat Teyze'nin türküsü TRT Halk Müzigi Korosunda söylenir.

Bakmadan Geçme