Arka bahçeler tavuklara ayrıldı!

Organik ürünlere ilginin artmasıyla birlikte köy yumurtasına da talep artıyor. Pahalı olan köy yumurtasını alamayan vatandaşlar ise bahçelerine kurdukları kümeslerde kendi yumurtalarını üretiyor Son zamanlarda zirai alanda artan kimyasal ilaçlama ve gübreleme arttı. Kimyasallar ile yetiştirilen ürünlerin den gelecek hastalıklardan çekinenler organik besinlere yöneldi. Sadece doğal gübrelerle yetiştirilen ürünlerin insan sağlığına olumsuz hiçbir etkisi olmuyor. [&hellip]

Arka bahçeler tavuklara ayrıldı!

Organik ürünlere ilginin artmasıyla birlikte köy yumurtasına da talep artıyor. Pahalı olan köy yumurtasını alamayan vatandaşlar ise bahçelerine kurdukları kümeslerde kendi yumurtalarını üretiyor

Son zamanlarda zirai alanda artan kimyasal ilaçlama ve gübreleme arttı. Kimyasallar ile yetiştirilen ürünlerin den gelecek hastalıklardan çekinenler organik besinlere yöneldi. Sadece doğal gübrelerle yetiştirilen ürünlerin insan sağlığına olumsuz hiçbir etkisi olmuyor. Organik sebze ve meyvelerin yanı sıra son yıllarda organik köy yumurtasına talep arttı. Pahalı ve her zaman köy yumurtası bulamayan insanlar evlerinin bahçelerine kurdukları kümeslerde kendi organik yumurtalarını üretiyor.

HER BAHÇEDE KÜMES VAR

Torbalı’ya bağlı uzak mahallelerde neredeyse herkesin arka bahçesindeki kümeslerinde tavuk var. Kendi yumurtalarını üreten insanlar dışarıdan yumurta almıyor. Son birkaç yılda ise merkez mahallelerindeki insanlar da arka bahçelerine kümes yaparak kendi yumurtalarını üretmeye başladı. Köy yumurtasının pahalı ve her zaman bulunamaması nedeniyle insanlar artık kendi yumurtalarını üretiyor.

KÖY YUMURTASINA TALEP FAZLA

Son yıllarda organik ürünlere ilginin artmasıyla özellikle semt pazarlarında satılan doğal ürünler daha fazla alıcı bulmaya başladı. Tüketiciler de yumurta alırken köy yumurtası tercih etmeye başladı. Fabrikasyon kuluçka yumurtalara talep her geçen gün azalmaya başladı. Köy yumurtaları doğal yollarla beslenen tavuklardan elde edildiği için daha sağlıklı ve besleyici oluyor. Artan talep doğrultusunda köylerde yaşayanlar organik köy yumurtalarını arttırmaya başladı. Pazar tezgahların da satışa sunulan organik köy yumurtası tanesi 2 ile 2 buçuk lira arasında alıcı buluyor.

ÇOK FAYDALI

Yumurtalar hayatımızda önemli yere sahip protein açısından  zengin besin kaynaklarıdır. Köy yumurtaları da beslenmemiz de önemli bir paya sahip doğal olmalarından dolayı özellikle anne ve babalar tarafından tercih edilmektedir. Köy yumurtasının içinde bulunan proteinler, demir ve çinko çiftlik yumurtasına göre 2 ile 3 kat daha fazladır. Özellikle kırsal alanlarda yetişen tavukların yumurtalarından ve diğer tüm doğal yiyeceklerden beslenen çocukların daha sağlıklı olduğu doktorların yaptığı açıklamalarla da vurgulanıyor. Bir adet köy yumurtası yaklaşık 80 kalori değerine sahip olmakla beraber 6/7 gram protein içeriyor. Ayrıca köy yumurtasının içerisinde Protein, B Vitaminleri, Demir, Çinko, Fosfor, Kalsiyum, Magnezyum, Bakır, Potasyum, K vitamini, E-D ve A vitaminleri bulunur.