Arka sokaklarin illegal sanatçilari
Yikik binalar, köprü altlari ve ara sokaklardaki duvarlar onlarin sanat ortami. Yaptiklari sanat, ‘kamu malina zarar verme’ olarak degerlendirildigi için illegal olarak görülüyor. Onlarin istedigi tek sey ise duvarlari rengarenk boyayarak sanatla bulusturmak. GRAFITI sanati Türkiye’de henüz tam anlamiyla anlasilamasa da, Avrupa’nin birçok ülkesinde özellikle gençler arasinda yayginlasmis durumda. Torbali’da da bu sanati yapan belli [&hellip]
Yikik binalar, köprü altlari ve ara sokaklardaki duvarlar onlarin sanat ortami. Yaptiklari sanat, ‘kamu malina zarar verme’ olarak degerlendirildigi için illegal olarak görülüyor. Onlarin istedigi tek sey ise duvarlari rengarenk boyayarak sanatla bulusturmak.
GRAFITI sanati Türkiye’de henüz tam anlamiyla anlasilamasa da, Avrupa’nin birçok ülkesinde özellikle gençler arasinda yayginlasmis durumda. Torbali’da da bu sanati yapan belli basli gençler var. Yaptiklari sanat ülkemizde öylesine köseye sikistirilmis durumdaki, kimliklerini açiklamaktan bile çekiniyorlar. Çünkü onlarin duvarlara yazi yazmasi yasak. Kamu malina veya herhangi bir kisinin evinin duvarina yansittigi sanati basina dert açabiliyor. Ustelik bu sanat, her önüne gelenin yapabilecegi türden degil. Sprey boyalarla duvarlara rengarenk yazdiklari yazilar, çizdikleri simgeler ve resimlerin her biri aslinda topluma sosyal mesajlar veriyor. Torbali’da bu sanati yapan gençler, polis tarafindan taninmamak ve ceza almamak için isimlerinin basinda yer almasini da istemiyor.
YIKIK BINALAR ONLARIN SANAT ORTAMI
BOS duvarlari sprey boyalarla sanatsal çalismalar yaparak yazilarla donatan grafiti sanatçilari, hayata karsi muhalif duruslari, isyankar ve sosyal içerikli yazilariyla daima insanlarin merak ettikleri kisiler oluyorlar. Yaptiklari sanat, yetenek isi oldugu kadar maddi güce de dayaniyor. Zira kullanilan boyalarin fiyatlari bazen iki aylik maaslarina bedel olabiliyor. Bazen köprü altlari, terk edilmis ve yikilmaya yüz tutmus binalar, bazen de ara sokaklardaki duvarlar onlarin sanatlarini ortaya koyabilmeleri için sinirsiz imkan taniyor. Toplumun büyük kesimi ise onlarin yaptiklari bu sanata farkli bir pencereden bakiyor. Kimi zaman bir duvari boyarken tepkili vatandaslardan, kimi zaman ise çalan bir polis sireninden kaçmak zorunda kalabiliyorlar. Duvarlara çizdikleri resimlerde ise isimleri yerlerine hep lakaplarini kullaniyorlar. Azot, Kilark ne demek?, BA2 gibi isimler Torbali’daki sanatçilardan sadece bazilari.
TOPLUMSAL MESAJLAR VAR
TARIHÇILERE göre grafitinin tarihi oldukça eski bir geçmise dayaniyor. Magara duvarlarina çizilen sekiller nedeniyle ilkçag 4. veya 5. yüzyil dönemlerine dayandigi ve Pompei’deki duvar yazilarinin grafiti sayildigi söylenebiliyor. Grafitinin genel olarak illegal bir uygulama olmasi ve bu konuda yasa eksikliklerinin olmasi bu sanati yapan kisiler hakkinda yasal islemler yapilmasina sebep oluyor. Grafiti sanatçilari, kimi zaman boyalarla duvara çizim yaptiklarinda ellerinde sprey boya gören vatandaslarin kendilerini polise sikayet ettiklerini söyledi. Örnegin Saglik Meslek Lisesi arkasina yaptiklari Cem Karaca resmi ve yanina “Bos yere yasiyoruz” yazisi veya yine ayni noktaya bir geyik iskeleti üzerine kürk giydirilmesi, hayvan haklarina dikkat çekerek, onlarin hem ruh halini hem de topluma verdigi mesaji net bir sekilde önümüze koyuyor.
BU SANAT IÇIN CESARET, PARA VE YETENEK GEREKLI
AMAÇLARININ Torbali’nin sokaklarini rengarenk yaparak sanatla bulusturmak oldugunu söyleyen grafitici gençler, yetkililerin kendilerine imkan tanimasini istiyor. Yaptiklari binalari pazarlayabilmek adina çesitli reklam yöntemleri deneyen birçok is adami, simdilerde grafiticilerle anlasma yapabilmenin ve binalarini renk renk boyatarak dikkat çekebilmenin pesinde. Onlar, tarihi ve kültürel degerleri atil ve bos olarak duran duvarlara yansitmak istiyor. Vatandaslarin kendilerini yanlis anlamamasini, yaptiklari sanata ‘duvarlari kirletmek’ olarak degil, ne anlatmaya çalistiklarini anlamak için bakmalarini istiyorlar. Onlar ise yaptiklari sanati, “Yasak, pahali ve suç. Hem cesaret hem yetenek hem de para” olarak tanimliyorlar.