Artik 'postaci abla' var
'Postaci amca bize evrak var mi?' sözü tarih oldu. Çünkü artik postaci ablalarda görev basinda. Kilometrelerce yol kat ederek evraklari ulastiran bayan postacilar, yillardir alisagelmis bir algiyi kirdi. KEMAL Sunal’in ”Postaci” filminde canlandirdigi tiplemeyle akillarda yer edinen ve genellikle erkeklerin yaptigi bir meslek olarak bilinen posta dagiticiligi, günümüzde kadinlar tarafindan da basariyla yapiliyor. Yillar [&hellip]
“Postaci amca bize evrak var mi?” sözü tarih oldu. Çünkü artik postaci ablalarda görev basinda. Kilometrelerce yol kat ederek evraklari ulastiran bayan postacilar, yillardir alisagelmis bir algiyi kirdi.
KEMAL Sunal’in ”Postaci” filminde canlandirdigi tiplemeyle akillarda yer edinen ve genellikle erkeklerin yaptigi bir meslek olarak bilinen posta dagiticiligi, günümüzde kadinlar tarafindan da basariyla yapiliyor. Yillar önce Fatma Girik ve Erdal Özyagcilar ile basrollerini paylastigi filmde canlandirdigi ”Postaci Adem” tiplemesiyle akillara kazinan ve yillarca genellikle erkeklerin yaptigi bir meslek olarak bilinen postaciliga artik kadin eli de degdi. Türkiye Posta Telgraf Teskilati (PTT) dagitim merkezlerinde erkek meslektaslariyla birlikte basariyla görev yapan kadin postacilar, kendilerine ayrilan bölgeleri dolasarak dagitim yapiyor. Torbali PTT Dagitim Merkezi’nde görev yapan kadin postacilar görevlerini basariyla yerine getiriyor.
GÖRENLER SASIRIYOR
Torbali PTT Müdürlügü’nde çalisan postaci bayanlar, islerini profesyonel bir sekilde sürdürüyor. Yollari kat ederek evrak sahiplerine postalarini ulastiran bayan postacilar, “Postaci amca geliyor” sözünü tarihin derin sayfalarina gömdü. 22 yasindaki genç postaci Nazan Tutar, ilk görev yeri olan Torbali’da bu görevini en iyi sekilde yerine getiriyor. Günlük kilometrelerce bisikletiyle yol kat eden Tutar, bayanlarinda bu isi en iyi sekilde yapabilecegini kanitlamis durumda. Sabah saatlerinde dagitim merkezinde erkek meslektaslariyla birlikte kendi sorumluluk bölgelerine gelen evrak ve mektuplari ayiran Nazan Tutar, daha sonra görev alanlarina giderek ev ve is yerlerine dagitim yapiyor. Karsilarinda ilk kez kadin postaci görenler ise saskinliklarini gizleyemiyor.
NEZAKET ÖN PLANDA
Günde ortalama 15-20 kilometre yol kat ettigini belirten Nazan Tutar, isini severek yaptigini, postaciligin bir ask meslegi oldugunu söyledi. “Sevmezsen bu isi yapamazsin” diyen Tutar, “Bu isin en zor yani yürümek ve bisiklet sürmek. Ancak insan isini severek yaptiginda bu yorgunlugu hissetmiyor. Insanlar karsilarinda kadin posta dagiticisi gördüklerinde sasiriyorlardi ancak zamanla alistilar ve çok nazik davraniyorlar. Bende isimi severek yapiyorum” dedi. Kimi zaman ters tepkilerle de karsilastigini belirten Tutar: “Bazen alicilara tebligatlari ulastiriyoruz; belki icra, belki mahkeme kâgididir. Ancak buna kizanlar bize patlayabiliyor. Biz sadece görevimizi yerine getiriyoruz” dedi. Vedat GÖKÇAY