Ayazlar Kereste, palette otomasyonla büyüyecek

Ayazlar Kereste ve Tahta Ambalaj Sanayi Pazarlama Müdürü Ender Aksar, makinelesme ve otomasyonla isçinin çalisma sartlarinin kolaylastiracaklarini ve bu sayede de büyümeyi hedeflediklerini söyledi.   AYAZLAR, palet sektöründe büyümesini otomasyonla sürdürmeyi hedefliyor. Orman endüstrisinde teknolojiyle büyümenin sart oldugunu vurgulayan Ayazlar Kereste ve Tahta Ambalaj Sanayi Pazarlama Müdürü Ender Aksar, makinelesme ve otomasyonla isçinin çalisma sartlarinin [&hellip]

Ayazlar Kereste, palette otomasyonla büyüyecek

Ayazlar Kereste ve Tahta Ambalaj Sanayi Pazarlama Müdürü Ender Aksar, makinelesme ve otomasyonla isçinin çalisma sartlarinin kolaylastiracaklarini ve bu sayede de büyümeyi hedeflediklerini söyledi.

 

AYAZLAR, palet sektöründe büyümesini otomasyonla sürdürmeyi hedefliyor. Orman endüstrisinde teknolojiyle büyümenin sart oldugunu vurgulayan Ayazlar Kereste ve Tahta Ambalaj Sanayi Pazarlama Müdürü Ender Aksar, makinelesme ve otomasyonla isçinin çalisma sartlarinin kolaylastirilmasini hedeflediklerini söyledi. Son 10 yilda orman endüstrisinde kullanilan makinelerin yüzde 50’sinin degistigini vurgulayan Aksar, bundan önce 60 yilda hep ayni teknolojinin kullanildigini, son 10 yilda gelisim trendine bir geçis oldugunu  ifade etti. Homojen olmayan hammadde yapisinin kendilerini üretim standardizasyonu konusunda zaman zaman zorladigini belirten Aksar, “Su anda mevcut çalisan sayisi ve üretim miktariyla rantabl çalisma düzeyindeyiz ve sektörde büyümek adina hedefimiz, otomasyona önem vererek olabildigince beden isçiligini azaltip maliyetlerimizi düsürme yönündedir ki kârliligi arttirma adina baska bir alternatif göremiyorum” seklinde görüs bildirdi.

 

40 YILI DEVIRDI

IZMIR-Aydin asfalti Çaybasi Mahallesi girisinde bulunan Ayazlar Kereste, 40 yildir ahsap ambalaj ve palet üretimi gerçeklestiriyor. 5 bin metrekarelik kapali 10 bin metrekarelik açik alanda faaliyet gösteren Ayazlar Kereste, Türkiye’de en yüksek kapasitede agaç alimi yapan firmalarin basinda geliyor. Ayazlar Kereste bünyesinde bulunan Sedir Orman Urünleri fabrikasi da ilçe sinirlarinda 3 bin metrekarelik kapali, 2 bin 500 metre karelik açik alan olmak üzere toplamda 5 bin 500 metrekarelik alanda palet ve diger ihtiyaç duyulan malzemelerin üretimini gerçeklestiriyor.

 

PALET URETIYOR

AKSAR, firmalarinin son sekiz yildir palet imal ettigini belirterek, tesislerinde 95 kisiyi istihdam ettiklerini kaydetti. Aksar, günlük 4 bin adet palet üretimi yaptiklarini bildirdi. Genel olarak müsterilerinin gida, kimya ve madencilik sektörlerinde faaliyet gösterdigini belirten Aksar “Bu üç sektörde faaliyet gösteren firmalar,  müsteri kalite beklentilerinin en fazla oldugu dolayisi ile rekabet ve kârlilik kosullari açisindan düsündügümüzde diger sektörlere oranla bir adim önde olan firmalardir” seklinde konustu. Aksar, Türkiye’deki palet üretiminin yüzde 20’sinin Izmir’de, bunun da yüzde 10’nun Torbali’da yapildigini söyledi.

 

RESMI PALET MEVZUATI YOK

HAMMADDE bulma konusunda bir sikinti yasamadiklarini vurgulayan Aksar, ancak palet ve palet hammaddesi ithalatinin yogun oldugu zamanlarda piyasanin etkilendigini dile getirdi. Aksar, ithal gelen hammadde ucuz oldugu dönemlerde piyasada belirgin bir kararsizligin olustugunu ifade etti. Yüz binlerce firmada,  ihracatin yüzde 90’ninda kullanilan paletle ilgili Türkiye’de resmi mevzuatin çok az olduguna dikkat çeken Aksar, “Palet üretiminde standartlar var ancak Avrupa’dan devsirme standartlar. Türkiye sartlarini yeteri kadar karsiladigini düsünmüyorum. Örnegin Türkiye’deki ‘Euro Palet’ kullanimi ile Avrupa’daki arasinda daglar kadar fark var ” seklinde konustu.

 

PALETÇI ÇOK FAZLA

TURKIYE’DE palet üretimi yapan çok sayida firma oldugunu vurgulayan Aksar, birinci el palet üretimi yapan firmalardan ziyade ikinci el palet onarim ve ticaretini yapan sayisinin daha fazla olduguna dikkat çekti.  Aksar, sektörde bir çikmazin da bu oldugunu belirterek, “Türkiye’de paletçi sayisi ve palet isiyle ilgilenenlerin tespit edilememesinin sebebi mevzuatlarda palet sektörünün keresteciligin alt dallarindan biri gibi gözükmesidir. Resmi olarak palet siniflandirmasi yapilmadigi için resmi istatistik tutulamiyor” aktarimini yapti.