AYRANCILAR'DA ZAMAN TUNELI

  85 yasindaki Fethi Güler evinin bahçesine antika müzesi açti. Müzede genellikle eski esyalar, Osmanli dönemine ait eserler, 150 yillik Avrupa esyalari, Ermenilere ait esyalar, plaklar, paralar olmak üzere 5 bin parçaya yakin esya bulunuyor. AYRANCILAR'IN ilk ailelerinden olan 85 yasindaki 'Albay' lakapli Fethi Güler, antika esyalara olan düskünlügüyle evinin bahçesine müze açti. Çok sayida eserleri [&hellip]

AYRANCILAR'DA ZAMAN TUNELI

 

85 yasindaki Fethi Güler evinin bahçesine antika müzesi açti. Müzede genellikle eski esyalar, Osmanli dönemine ait eserler, 150 yillik Avrupa esyalari, Ermenilere ait esyalar, plaklar, paralar olmak üzere 5 bin parçaya yakin esya bulunuyor.

AYRANCILAR’IN ilk ailelerinden olan 85 yasindaki “Albay” lakapli Fethi Güler, antika esyalara olan düskünlügüyle evinin bahçesine müze açti. Çok sayida eserleri müzelere bagislayan Albay Fethi müzesini ziyaretlere açti.Farkli tarihlerdeki eserlerin bulundugu antika müzesinde her eserin farkli bir hikayesi var. Albay Fethi Amcanin antika müzesinde 1940’li yillarda Almanya‘ya giden gurbetçilerin getirdigi esyalardan Osmanli döneminde giyilen abalara, Yörük kiyafetlerine, Osmanli Devleti’ne tabi olan Azerilere ait av tüfeklerine, 1950’li yillarda kullanilan Almanya’dan getirilen siyah beyaz kulplu televizyon, gece lambalari, fenerlere kadar yaklasik 5 bin parça tarihi antika eser bulunuyor.

 5 TESEKKUR BELGESI

Antikaya olan düskünlügüyle kisa sürede çevrede adini duyuran Albay Fethi, Aziz Kocaoglu, Torbali Belediyesi, Ahmet Piristina, Seferihisar Belediyesi ve Bayindir Belediyesi’nden olmak üzere 5 tane tesekkür belgesi aldi. Antikalari satmadigini çogunu müzelere, kurumlara bagisladigini belirten Albay Fethi, “Torbali Belediyesi’ne Ismail Uygur döneminde bir Istiklal Madalyasi bagisladim. Yine Bayindir Belediyesine geçtigimiz senelerde 65 parça antika bagisinda bulundum. Onlar da bunun karsisinda bana 600 TL ve bir römork hediye ettiler. Bagislarim devam edecek. Su an müzemi düzenlemekle mesgulüm, en yakinda antikalari bütün Torbalililarla bulusturacagim” seklinde konustu.Bu müzede genellikle eski esyalar, Osmanli dönemine ait eserler, 150 yillik Avrupa esyalari, Ermenilere ait esyalar, plaklar, paralar olmak üzere 5 bin parçaya yakin esya bulunuyor. Onlarca çalisir durumda plak bulunuyor. Basta Udi Zeynel Abidin’in olmak üzere birçok eski müzik aletleri, Azerilere ait tüfekler bulunuyor. Bunlar zamaninda av amaçli ve savunma amaçli olarak kullanilmis tüfekler.

 HEPSININ HATIRASI VAR

Birçok kisinin antikanin kiymetini bilmedigini söyleyen Albay Fethi, “Ben antikalarla huzur buluyorum. Çogu kisi elindeki eski ürünlerin antika degerinin oldugunu bilmeden hurdacilara satiyorlar. Hurdacilar da bu ürünlerin kiymetini bilmiyor ve bu beni çok üzüyor. Elinde bu tarz eski ürünler olan varsa beni bulsun, ben satin alirim” diye konustu. “Benim 4 annem 4 babam var” diyen Albay Fethi “ Öz babam, üvey babam, sütbabam ve kayin babam olmak üzere 4 babam ve bunlarin esi olan 4 annem vardi; ama hepsi öldüler geriye hatiralari kaldi.Bu antikalar da öyle, her birinin ayri ayri hatiralari var.”

 TARIHIMIZE SAHIP ÇIKALIM

Kendi eserlerimize sahip çikmamiz gerektigine vurgu yapan Albay Fethi, “Kendi eserlerimize sahip çikmazsak, kimin eserlerine sahip çikacagiz? Ayni zamanda biz bunun ticaretini yapiyoruz. Burada 5000 parça antika biriktirdim. Bahçemde bir yer vardi onu müze yaptim. Bazen de traktörle köy köy gezdiriyorum. Simdi biz bu eserlerimize sahip çikmazsak is isten geçer. Avrupalilar zamaninda bizim eserlerimizi Avrupa‘ya tasimislar. Avrupalilar bizden götürdükleri esyalarla müze yapiyorlar. Bizi dünyaya onlar tanitiyor. Biz kendi esyalarimiza neden sahip çikmayalim” seklinde konustu. Ibrahim Danis