Bahçesinde tabure üretiyor

1,5 yildir evinin bahçesinde bulunan tezgâhta tabure üreten eski marangoz 85 yasindaki Ömer Fevzi Ulas, tabureleri köy kahvehanelerine satiyor ARSLANLAR Köyü'nde ikâ-met eden 85 yasindaki Ömer Fevzi Ulas, ilerlemis yasina ragmen azimle çalisiyor. As-kerlikte ögrendigi marangoz-luk meslegi sayesinde hayatini sürdüren yasli adam, simdiler-de tabure yapip satiyor. Tama-men el emegi olan bu ürünleri köy ve belde [&hellip]

Bahçesinde tabure üretiyor

1,5 yildir evinin bahçesinde bulunan tezgâhta tabure üreten eski marangoz 85 yasindaki Ömer Fevzi Ulas, tabureleri köy kahvehanelerine satiyor

ARSLANLAR Köyü’nde ikâ-met eden 85 yasindaki Ömer Fevzi Ulas, ilerlemis yasina ragmen azimle çalisiyor. As-kerlikte ögrendigi marangoz-luk meslegi sayesinde hayatini sürdüren yasli adam, simdiler-de tabure yapip satiyor. Tama-men el emegi olan bu ürünleri köy ve belde kahvehanelerine satiyor. Aldigi emekli maasi-nin yetmedigini ve bu yüzden çalismak zorunda oldugunu ifade eden Ömer Amca, tabu-relerin tanesini 6 TL’ye satti-gini ifade etti.

BAHÇESINDEKI TEZGÂHTA ÇALISIYOR
TEKNOLOJIK gelismedigi yillarda, insanlarin kullandigi birçok ürün el emegiyle üreti-liyordu. Geçmis yillarda ol-dukça yaygin olan bu meslek-ler aradan günümüzde nere-deyse unutulmaya yüz tuttu. Özellikle Dogu illerindeki kahvehanelerde bir dönem yaygin olarak kullanilan tabu-reler artik, yerini sandalyelere birakti. Bu durum tabure üreti-mi yapan isletmelerin kepenk kapatmasina neden oldu. An-cak bu isi halen yapan ustalara da rastlamak mümkün. Aslan-lar Köyü’nde yasayan Ömer Amca, uzun yillar marangoz-luk yaparak yasamini sürdür-dü. Ancak mobilya fabrikalari-nin açilmasi ve teknolojinin hizla ilerlemesi Ömer Ulas’in islerini olumsuz yönde etkile-di. Marangozlugu birakan Ulas, simdilerde tabure imalati yapmaya basladi. 1,5 yildir evinin bahçesinde bulunan tezgâhta tabure ürettigini ifade eden Ömer Fevzi Ulas, “Her gün tezgâhimin basina geçip, tabure yapiyorum. Günde orta-lama 5 tane tabure üretiyorum. Bunlardan kazandigim parayla da geçimimi sagliyorum” dedi.

KÖY KAHVEHANELERINE SATIYOR
MARANGOZLUGU ilk ola-rak askerlik görevini yaptigi Çanakkale’de ögrendigini söy-leyen Ömer Amca, “3 yil bo-yunca yaptigim askerlik vazi-fesinde kendime bir meslek edindim. Köye geldigim ilk yillarda da bu isi yaptim. Ev-lerin kapi ve pencere kaliplari-ni yapiyordum. Fakat, yillar geçtikçe yaptigim islere ilgi azaldi ve artik para kazanama-maya baslayinca, bu isi birak-tim. Uç aydan üç aya verilen yaslilik maasi yetmeyince yeniden çalismaya koyuldum. Artik eskisi gibi yaptigimiz islere ilgi olmadigi için bende tabure yapmaya basladim. Yaptigim tabureleri, Egerci, Pamukyazi, Subasi, Sehitler gibi bölgelerdeki kahvehane-lere satiyorum. Yaptigim tabu-relere ilgi yogun. Insanlar oturmak için olmasa bile evle-rine süs niyetine aliyor. Tane-sini 6 TL’ye satiyorum. Elim-den geldigi kadar tabure üret-meyi sürdürecegim. Bu tabu-reler normal sandalyelerden çok saglam oldugu için, kah-vehane sahipleri talep ediyor. Ayrica bazi otantik, isletmeler-de bu tabureleri tercih ediyor” seklinde konusarak sözlerini noktaladi.