Balık tesisi kurulmaması için imza topluyorlar

Subaşı Mahallesinde kurulacak olan balık artıklarının işlenmesi, balık silajı ile balık yağı ve balık unu üretim tesisi için imza kampanyası başlatıldı. Tesisin kurulmaması için 3 mahalle muhtarı harekete geçti

Balık tesisi kurulmaması için imza topluyorlar

Subaşı Mahallesi’nde Teknik Hidrolizat İth. İhr. San. Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan balık artıklarının işlenmesi, balık silajı ile balık yağı ve balık unu üretim tesisinin kurulmaması için mahalle muhtarları harekete geçti. Önceki gün Torbalı Belediye Meclisinde de gündeme getirilen konun ardından Subaşı 19 Mayıs Mahalle Muhtarı Tuğrul Duran, Subaşı Mahalle Muhtarı Mehmet Tanır ve Pamukyazı Muhammet Ali Çurukçu, imza kampanyası başlattı. Mahalle sakinlerinin talepleri üzerine harekete geçen muhtarlar, imza toplayarak tesisin kurulmamasını istiyor.
TESİSE KARŞIYIZ
3 mahallede başlatılan imza kampanyasına 3 günde yüzlerce vatandaş, kampanyaya destek verdi. Balık artıklarının işlenmesi, balık silajı ile balık yağı ve balık unu üretim tesisin kurulmaması için ellerinden gelen her türlü mücadeleyi vermeye devam edeceklerini ifade eden Subaşı 19 Mayıs Mahalle Muhtarı Tuğrul Duran ve Subaşı Mahalle Muhtarı Mehmet Tanır, halkın sağlığı ile asla oynayamazlar ifadelerini kullanarak tepki gösterdi.  Tanır, “Bu gibi tesisler her zaman çevreye zarar vermiştir. Subaşı ve Pamukyazı Mahallelerin tam ortasında kurulacak olan bu tesisine karşıyız. Çok şiddetli bir kokuya maruz kalacağımızın farkındayız, o yüzden bölgemizde imza kampanyası başlattık. Toplanılacak imza ile sesimizi yetkililere duyuracağız. Lütfen bu konuda herkes tesisin kurulmaması konusunda bizlere destek versin” dedi.
BAYTEKİN GÜNDEME TAŞIDI
Haziran ayı 2. oturum belediye meclis toplantısında CHP’li belediye meclis üyesi Yıldırım Baytekin, balık atık tesisi konusunu gündeme getirdi. Baytekin, kurulacak olan tesisin hakkında, “Koku kirliliği üreten firmalar, yerel halk ve diğer üretim yapan fabrikalar tarafından devamlı olarak Alo 181 Çevre ve Şehircilik Şikayet Hattına şikayet edilmektedir. Yine söz konusu karar sadece, atık tesisinin kurulduğu bölgeyi değil; tüm ilçeyi etkileyebilecek; çok büyük çevre sorunlarına yol açabilecek bir karardır. Bu nedenle ÇED raporu mutlaka alınmalıdır. İzah ettiğimiz sebeplerle; İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘nün 09.03.2020 tarih ve 220.02-E22002 sayılı “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararına karşı itirazlarımızın kabulü ile; söz konusu tesis ile ilgili olarak kapsamlı, bilimsel ve objektif olarak ÇED raporu alınmasını ve ÇED olumsuz kararı verilmesini diliyorum” dedi. Baytekin, bu konuda Torbalı Belediyesi’ne bir de yazılı dilekçe verdi.