Bamya ileekonomiye 6 milyonluk katkı

Bamyanın bu yıl Torbalı ekonomisine yaklaşık 6 milyon liralık katkı koyması bekleniyor. Dönümde yarım tonluk verimin alındığı bamya bu yıl 2 bin dönüme ekildi. Henüz 6 liranın altına düşmeyen bamya şu an 7 liradan satılıyor. 

Bamya ileekonomiye 6 milyonluk katkı

EGE ve Akdeniz mutfağının önemli ürünlerinden olan bamyada hasat telaşı devam ediyor. Bu yıl 2 bin hektara ekilen bamyadan bin tonun üzerinde bir üretim bekleniyor. Kilogram fiyatı olarak üreticiyi, memnun eden bamyada hasat ekim ayına kadar devam edecek. Torbalı’da alternatif tarımsal ürünler arasında bulunan bamya, bu yıll bin ton üretimle kent ekonomisine en az 6 milyon TL gelir sağlayacak. Çapak, Çakırbeyli, Bozköy ve Dağkızılca olmak üzere birçok mahallede üretilen bamyanın kilogram fiyatı 6 liranın altına düşmedi. 10 liradan başlayan hasat 8’e kadar düşerken fiyat şu an 7 ile 8 lira arasında değişiyor. Yağmur nedeniyle verimin düştüğü bir diğer ürün olan bamyanın yıl sonuna kadar bu seviyelerde satışa sunulacağı öğrenildi. Çakırbeyli’de komisyonculuk yapan Mehmet Doğan, Fiyatların güzel, verimin düşük olduğunu söyledi.

HASAT EKİMDE SONA ERECEK

Üretim esnasında oldukça zorluklarla karşılaşılan bamyada hasat oldukça zor. Birçok işçinin çalışmamakta ısrar ettiği bamya tarlalarında genellikle üreticiler çalışıyor. Kaşıntı yaptığı gerekçesiyle birçok kişinin çalışmadığı hasatta, bamya toplayanlar yazın sıcağına rağmen uzun kollu giysiler giymek zorunda kalıyor. Köylerinde bamya üreticilerinin yoğun olduğunu kaydeden Komisyoncu Mehmet Doğan, bamya tarımının zahmetli ve çok işçilik istemesine rağmen köydeki birçok ailenin tarlasına bamya ektiğini söyledi. Bu yıl Torbalı ekonomisine yaklaşık 6 milyon liralık katkı yapması beklenen bamyanın yaz döneminde üreticilere önemli bir gelir olduğunu belirten Doğan, bu yıl ki fiyatlardan da memnun olduklarını belirtti. Doğan, “Bamyanın hasat dönemi haziran ayında başlar ekim ayında sona erer. Sap kesiminin ardından hazır hale getirilen bamyaları hal aracılığıyla iç pazara ve fabrikalara veriyoruz” dedi.

İŞÇİLİĞİ ZOR

Bamya işçiliğinin zor olduğunu anlatan Sabriye Yılmaz da özellikle yaz sıcaklarında uzun kollu giymek zorunda olmaktan dert yandı. “Sıcağın altında çamurun içinde bamya topluyoruz. Bamya toplamak hem vezir ediyor, hem rezil ediyor. Bamyanın tozları kaşındırıcı olduğu için sıcak havada kalın giyinmek zorundayız. Ellerimiz delinmemesi için, ellerimize 3 adet poşet eldiven taktıktan sonra kendi dikmiş olduğumuz eldivenleri veya hazır eldivenleri giyiyoruz. Yoksa bamya toplanılmıyor. O yüzden bizim işimizi her bayan yapamaz” şeklinde konuştu. İbrahim DANIŞ