Bedava incirin belgeseli çekildi
Saipler'de yaşayan Kazım Tosun'un hoşgörüsünü konu alan 'İncir Yemek Serbest' başlıklı haberimiz ulusal basında geniş yer bulduktan sonra, ödüllü yönetmen Kazım Kızıl'ın da dikkatini çekti. Kızıl, Kazım Dedeyi 'Dünyayı Döndürenler' olarak tanıttı.
SAİPLER Mahallesi’nde yaşayan Kazım Tosun’un 18 dönümlük arazisinde bulunan 30 kadar incir ağacı için “İncir yemek serbest” yazılı bir tabela asmıştı. Lezzetli incir meyvelerini yoldan geçenlerden esirgemeyen Tosun 4 yıldan bu yana incirlerinin büyük bir bölümünü bu yüzden satmıyor. Yolun kenarında bulunan yemiş ağaçlarının bulunduğu tarlasına, yoldan geçenlerin canı çeker düşüncesiyle bu tabelayı asan Tosun, haberin gazetemiz ve ulusal basında yer almasının üstünde sosyal medyada hoşgörüsüyle konuşulan isim oldu. Daha önce “Yırca” belgeseli başta olmak üzere onlarca belgesel çekip çeşitli dallarda ödül de alan Belgesel Yönetmeni Kazım Kızıl’ın da dikkatini çeken Kasım Tosun’un kısa bir belgesel videosu çekildi. Dünyayı Döndürenler başlıklı kısa yapıt sosyal medya aracılığıyla paylaşım rekorları kırdı.
“DÜNYAYI DÖNDÜRÜYOR”
Çektiği belgesele güzel de bir not düşen Kazım Kızıl, “Birkaç gün önce bir haber okumuştum; İzmir Torbalı’da yaşayan 70’indeki Kazım Dede’ye dair. 30 tane incir ağacı olan dedemiz yolun kenarındaki tarlasına “İncir yemek serbest” tabelası asmış; olur da birilerinin canı çeker diye. Tamamen paylaşıma açmış tarlasını yani. Baktım ki dedemizin yaşadığı köy yaklaşık bir saat uzaklıkta bana, kalkıp gittim. İzmir’den geldiğimi, haberi okuyunca tanışmak istediğimi anlattım. Uzun uzun sohbet ettik. Çay hazırladılar, incir topladılar, sonra ceviz kırdık beraber. Sohbet uzayıp da çaylar bitince bir demlik daha demlediler. Bazı insanlar durmasına sebep tonla şey varken, inadına döndürüyorlar dünyayı. Kazım Dede de bu kişilerden biri. Ben tanıdım, çayından içip incirinden yedim. İstedim ki bu güzel insanları siz de tanıyın” şeklinde ifadeler kullandı.
“DUALARI YETER”
4 yıl önce bu tabelayı astığını söyleyen incir tarlasının sahibi Tosun, “Benim evde olmadığım zamanlarda birilerinin tarlamdan incir aldığını hissediyordum. Birilerinin tarlamdaki inciri yemesi beni mutlu ediyordu. Canı çeken, yoldan geçenlerin rahatlıkla incir yemesi için bu tabelayı astım. Bazen ben çalışırken soruyorlardı “İncir yiyebilir miyiz” diye sevinçle izin veriyordum. Şimdi ben olmasam da içim rahat. Günah olur düşüncesiyle canı çektiği halde incir yemeyenler olurdu. Tabela sayesinde kimin canı çekse incir yiyor. Bu beni mutlu ediyor. İncirlerimi satamıyorum ama yine de mutluyum, duaları yeter” diye konuşmuştu. İbrahim DANIŞ