Belediye tarihimize sahip çikiyor

II. Abdülhamit tarafindan ilçeye yaptirilan Hipodrom ve Hara binasinin restore eden Torbali Belediyesi simdilerde Sitma Savas Binasi'nin restorasyon çalismasini yapiyor. Sirada Bülbüldere Mahallesi'ndeki tarihi okul var TORBALI Belediyesi son yillarda gerçeklestirdigi çalismalarla tarihine sahip çikiyor. Ilçedeki tarihi binalarin restorasyonu için büyük çaba sarf eden belediye, bunlarin gelecek nesillere en iyi sekilde aktarilmasini amaçliyor. 'Torbali Tarihine [&hellip]

Belediye tarihimize sahip çikiyor

II. Abdülhamit tarafindan ilçeye yaptirilan Hipodrom ve Hara binasinin restore eden Torbali Belediyesi simdilerde Sitma Savas Binasi’nin restorasyon çalismasini yapiyor. Sirada Bülbüldere Mahallesi’ndeki tarihi okul var

TORBALI Belediyesi son yillarda gerçeklestirdigi çalismalarla tarihine sahip çikiyor. Ilçedeki tarihi binalarin restorasyonu için büyük çaba sarf eden belediye, bunlarin gelecek nesillere en iyi sekilde aktarilmasini amaçliyor. ‘Torbali Tarihine Sahip Çikiyor’ sloganiyla harekete geçen belediye, ilk olarak II. Abdülhamit tarafindan ilçeye yaptirilan Hipodrom ve Hara binasinin restorasyonunu gerçeklestirdi. Simdilerde, Sitma Savas Binasi’nin restorasyon çalismasini gerçeklestiren belediye önümüzdeki aylarda ise Bülbüldere Mahallesindeki tarihi okulun restore edilmesi için harekete geçti.

KENT ARSIVI, YAKIN GEÇMISIMIZI AYDINLATIYOR

TORBALI  Belediyesi ilçedeki bu iki önemli yapiyi restore ettikten sonra, Kent Arsivi olusturarak yerel tarihin korunmasi için önemli bir adim atti. 2 yildir çalismalarini sürdüren yerel tarihçiler Yasin Kayis ve Necat Çetin, ilçenin yakin tarihiyle ilgili olarak birçok veriye ulasti. Kent Arsivi çalismalari kapsaminda yerel tarihçiler, Atatürk’ün bastirdigi çeteye, ilçede 5 gün süren panayira, Aziz Nesin’in yardim parasi veremedigi için okuldan kaçmasina, Abdülhamit’in Torbali albümüne kadar yüzlerce tarihi bilgi gün yüzüne çikartildi.

SITMASAVAS BITIYOR SIRADA OKUL VAR

SON yillarda önemli çalismalari hayata geçiren belediye geçtigimiz aylarda da Sitma Savas Binasi’nin restorasyonu için çalisma baslatti. Bunun için Izmir Valiligi tarafindan 400 bin TL bütçe ayrilirken, restorasyon çalismalarinin yüzde 90’i tamamlandi. 20. yüzyilin ilk çeyreginde insa edilen binanin restorasyon çalismalarinin tamamlanmasindan sonra Halk Egitim Merkezi’ne verilmesi bekleniyor. Torbali’ya verdigi önemle bilinen Abdülhamit, ilçeye tam 15 tane okul insa ettirmisti. 119 yil önce yapilan bu okullardan sadece 3 tanesi günümüze kadar ulasti. Bunlardan bir tanesi de Bülbüldere Mahallesi’nde bulunuyor. Belediye bu okulun restorasyonu için önümüzdeki günlerde çalismalara basliyor.
HARA VE HIPODROMA 1,5 MILYON TL HARCANDI

BIRÇOK medeniyete ev sa-hipligi yapan Torbali’da, her döneme ait tarihi kalintiya rastlamak mümkün. Ilçedeki en büyük tarihi yapi kuskusuz Metropolis Antik Kenti. 2 bin 500 yillik bir tarihe sahip olan bu Antik Kent’te 20 yildir kazi çalismalari devam ediyor. Tor-bali Belediyesi’de kazi çalis-malarina maddi ve manevi ola-rak büyük bir destek veriyor. Bir yandan Metropolis Antik Kenti’nde kazi çalismalari de-vam ederken, Torbali Beledi-yesi de örnek teskil edecek çalismalara imza atmaya de-vam ediyor. Belediye gerçek-lestirdigi bu projelerle Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafin-dan her yil verilen ‘Tarihe Saygi Ödülü’nü de hak ediyor. ‘Torbali Tarihine Sahip Çiki-yor’ sloganiyla harekete geçen belediye Agustos 2009’da, II. Abdülhamit tarafindan 1879 yilinda yaptirilan Hipodrom ve Hara’nin restorasyonu basladi. Bu iki tarihi bina için 1 milyon 544 bin 675 TL para harcandi. Tüm özellikleri korunan ve ilk günkü gibi yeniden hayta bu-lan iki tarihi bina simdilerde ilçenin en önemli degerleri ar-asindaki yerini aldi.