Belediye'den İzmir'de bir ilk

Torbalı Belediyesi çöpleri 8 ayrı havuza aktaran, presleyip ekonomiye kazandıran ayrıştırma tesisi kurdu. Tesiste ilk etapta tek vardiyada günde 10 ton ambalaj atığı ayrıştırılacak TORBALI Belediyesi, çevre adına önemli bir yeniliği hayat geçirdi. Tarım ve sanayide kaydettiği gelişmelerle vergi ödemelerinde Türkiye'de ilk beşe girmeyi başaran Torbalı'da çöpleri 8 ayrı alana aktaran, presleyip ekonomiye kazandıran ayrıştırma [&hellip]

Belediye'den İzmir'de bir ilk

Torbalı Belediyesi çöpleri 8 ayrı havuza aktaran, presleyip ekonomiye kazandıran ayrıştırma tesisi kurdu. Tesiste ilk etapta tek vardiyada günde 10 ton ambalaj atığı ayrıştırılacak

TORBALI Belediyesi, çevre adına önemli bir yeniliği hayat geçirdi. Tarım ve sanayide kaydettiği gelişmelerle vergi ödemelerinde Türkiye’de ilk beşe girmeyi başaran Torbalı’da çöpleri 8 ayrı alana aktaran, presleyip ekonomiye kazandıran ayrıştırma tesisi kuruldu. Torbalı Belediyesince kurulan tesiste ilk etapta tek vardiyada günde 10 ton ambalaj atığı ayrıştıracak. Tesislerde kâğıt, karton, cam (renkli ve renksiz cam), metal, pet şişeler, plastik (PE, PVC, PP), poşet, tetrapaktürlerine göre ayrıştırılarak presleme yapılıyor.

ÇOK ÖNEMLİ

Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, ilçede 600’ün üzerinde büyük çaplı endüstri kuruluşunun üretim yaptığını, tarımla sanayiyi bir arada, büyütmeyi amaçladıklarını belirterek şunları söyledi, “Çevre her bakımdan önceliğimizdir. Bu amaçla Toplama Ayırma Merkezi kurduk. Kâğıt, karton, plastik, cam, metal, tekstil, ahşap gibi atıkları önce ayrıştırıyor, sonra preslenmiş balyalar halinde geri dönüşüm tesislerine gönderiyoruz. Belediye olarak bu işten şimdilik para kazanamıyoruz. Ancak yakın gelecekte bu tesisin önemli oranda bir katma değer oluşturacağına inanıyoruz” dedi.

KAPI KAPI GEZİLECEK

Başkan Görmez, belediyenin çevre mühendislerinceyakında konutların ziyaret edileceğini, vatandaşlara farklı renklerde poşetler dağıtılacağını, bütün atıkların ayrı-ayrı konulmasını isteyeceklerini de belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Atık Yönetim Yönetmeliği yayınlandı. Burada her vatandaşa ayrı bir sorumluluk düşüyor. Cam, metal ve kâğıt gibi geri dönüşümü mümkün olan atıkların evsel atıklarla aynı ambalaja konulmaması gerekiyor. Ülke ekonomisi burada zarara uğruyor. Çöp bir ekonomik bir değer olmaktan çıkıp belediyelerin bir numaralı sorunu ve uğraşı haline geliyor. Torbalı’da günlük çıkan 30 ton ambalaj atığı dolayındaki çöp aslında önemli bir ekonomik değerdir.Hemşerilerimizden sokaklara yerleştirdiğimiz mavi renkli atıkkonteynırlarına sahip çıkmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.