Belgesi olmayana ticaret yok!

Canli hayvan ticaretinde ve hayvan nakillerinde “yetkilendirme dönemi” basladi. Yeni yilla birlikte hayata geçirilen yönetmelik geregi hayvan ticaretiyle ugrasanlardan tam 5 farkli belge talep edilecek RESMI Gazete’de yayimlanarak yürürlügü giren 'Hayvanlarin Nakilleri Sirasinda Refahi ve Korunmasi Yönetmeligi' geregince bir dizi yeni düzenleme yapildi. Yeni yilla birlikte geçerli olmak üzere uygulanmaya baslanan yönetmelik geregince “Nakliyeci Yetki [&hellip]

Belgesi olmayana ticaret yok!

Canli hayvan ticaretinde ve hayvan nakillerinde “yetkilendirme dönemi” basladi. Yeni yilla birlikte hayata geçirilen yönetmelik geregi hayvan ticaretiyle ugrasanlardan tam 5 farkli belge talep edilecek

RESMI Gazete’de yayimlanarak yürürlügü giren “Hayvanlarin Nakilleri Sirasinda Refahi ve Korunmasi Yönetmeligi” geregince bir dizi yeni düzenleme yapildi. Yeni yilla birlikte geçerli olmak üzere uygulanmaya baslanan yönetmelik geregince “Nakliyeci Yetki Belgesi”, “Canli Hayvan Ticareti Yapan Saticinin Çalisma Izin Belgesi (Celeplik Izin Belgesi)”, “Nakil Araci Onay Belgesi”, “Nakil Araçlari Soförlerinin Sürücü Yeterlilik Belgesi” ve “Bakici Yeterlilik Belgesi” alinmasi zorunlu hale geldi. Gerekli belge ve izinleri almayanlar hayvan ticareti yapamayacak.

YENI YÖNETMELIK

2014 yilinda yürürlüge giren “Hayvanlarin Nakilleri Sirasinda Refahi ve Korunmasi Yönetmeligi” kapsaminda bir dizi yeni düzenleme yapildi. Bu degisiklikler ile daha kaliteli ve düzenli bir hayvancilik yapilmasi hedefleniyor. 31 Aralik 2013 tarihinden itibaren yönetmelikte belirtilen “çalisma izin belgesi”ne sahip olmayanlar canli hayvan ticareti yapamayacak. “Hayvanlarin Nakil Sirasinda Refahi Ve Korunmasi Yönetmeligi” kapsaminda ise yurt içinde hayvanlarin nakilleri kisa yolculuk (8 saatten az) ve uzun yolculuk (8 saatten fazla) olmak üzere 2 ana gruba ayriliyor. Canli hayvan nakillerinde hayvanlara refakat edecek bakicilar ve nakil araçlarini kullanacak sürücülere “yeterlilik belgesi” almasi gerekiyor. Nakil araç sahipleri için ise “yetki belgesi”, eger uzun yolculuk olacaksa “araç onay belgesi” almak zorunlulugu konulari üzerinde duruldu.

SURE ENGELI

Yeni yönetmelik kapsaminda celep ve araçlar için talep edilen “Veteriner Saglik Raporu” Torbali Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü tarafindan düzenlenmeyecektir. Konu ile ilgili gerekli islem ve bilgi için hayvan sahiplerinin, canli hayvan ticareti yapan saticilarin, hayvan tasimaciligi yapan kisi ve sirketlerin Torbali Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürlügü’ne basvurmalari ve gerekli belgeleri almalari gerekmekte. Ilçe Müdürü Kenan Uyar, “Celep meslegi ile ugrasan esnafimizi kollayan bu yasa sayesinde, karantina alanlari hariç diger zamanlarda süre sinirlamasina takilmadan faaliyetlerine devam edebilecek olan vatandaslarimiz, bu belgelerin faydasini göreceklerdir. Yeni yildan itibaren bu belgeler olmadan canli hayvan ticareti yapan celepler belgelerini almadiklari takdirde süre engeline takilarak sikinti yasayacaklardir’’ dedi.