Bir bardak çay bir de keman

8 yasinda kemana merak salan, 13 yasinda sahnelere çikan kemanci bir babanin oglu olan 55 yasindaki Feyzullah Mercan, kahvehanelerde çaldigi kemanla hem sanatini icra ediyor hem de ailesine bakiyor 55 yasindaki Feyzullah Mercan, hayatini keman çalarak kazaniyor. Kahvehaneleri tek tek dolasarak birbirinden güzel ezgilere hayat veren Mercan, 8 yasindan bu yana kemani elinden düsürmüyor. Babasindan [&hellip]

Bir bardak çay bir de keman

8 yasinda kemana merak salan, 13 yasinda sahnelere çikan kemanci bir babanin oglu olan 55 yasindaki Feyzullah Mercan, kahvehanelerde çaldigi kemanla hem sanatini icra ediyor hem de ailesine bakiyor
55 yasindaki Feyzullah Mercan, hayatini keman çalarak kazaniyor. Kahvehaneleri tek tek dolasarak birbirinden güzel ezgilere hayat veren Mercan, 8 yasindan bu yana kemani elinden düsürmüyor. Babasindan devraldigi meslegi en iyi sekilde icra eden Feyzullah Mercan, daha 13 yasinda tavernalarda sahneye çikmaya basladi. Yillarca Anadolu’yu karis karis gezerek kemanini konusturan Mercan, simdilerde gençlere egitim veriyor. Ulusal kanallarda gerçeklestirilen yetenek ve sanat yarismalarini da degerlendiren Mercan, “Bu yarismalar, ülkemizdeki gençleri sanata tesvik ettigi gibi, yetenekli isimlerin de adini duyurmasina vesile oluyor” dedi.

13 YASINDA SAHNEYE ÇIKTI
IZMIR’DE dünyaya gelen Feyzullah Mercan, keman ustasi bir babanin oglu. Baba Necmettin Mercan, keman ustaliginin yani sira gazinolarda assolistlerin orkestrasinda da görev yapiyordu. Feyzullah Mercan, sabaha kadar çalisan babasi uykuya dalinca baslarmis kemanla oynamaya. Babasi sayesinde heves ettigi kemana olan ilgisi Necmettin Mercanin dikkatini çekince, Feyzullah daha 8 yasinda kemanla tanismis. Babasinin ögrettigi notalari kisa sürede ögrenen Mercan, basarili bir sekilde müzik yapmaya basladi. Daha 13 yasinda, Izmirin birçok gazino ve tavernasinda sahneye çikan Feyzullah Mercan, keman çalarak hayatini kazanmaya basladi. Daha çocuk denecek yasta çalismaya baslayan Mercan, o günden bu yana degisik mekanlarda ve bölgelerde keman çalarak yasamini idame ettiriyor. Vatani görevini yaparken kemani bir an olsun elinden düsürmeyen Feyzullah Mercan, ordu evlerinde düzenlenen gecelerde sahneye çikarak hünerlerini sergiliyordu.

 “SANATA VE SANATÇIYA DEGER VERILMIYOR”
VATANI görevini tamamlayip memleketine geldikten sonra önce annesini ardindan da babasini kaybedince, 3 kardesine hem babalik hem de annelik yapmaya basladi Feyzullah Mercan. Sanata ve sanatçiya deger verilmeyen bu günlerde, sanata sevgisi ve ilgisi olan kisileri mumla aradigini belirten basarili keman sanatçisi, “Günümüzde sanat da sanatçi da sanal olmus durumda. Insanlar sarkilari biliyor ama sanatçilari bilmiyor. Teknolojik enstrümanlar ile albüm yapiliyor ve bunlar da maalesef  ragbet görüyor. Sanata ve sanatçiya ihanet ediliyor. Öz degerlerimizi kaybetmenin esigindeyiz” seklinde konusarak sözlerini tamamladi.

GENÇLERE KEMAN EGITIMI VERIYOR
UZUN yillar boyunca Ekrem Çelebi ve Dursun Açar gibi yerel sanatçilarla Anadolu’yu karis karis gezerek, organizasyonlara katildiklarini belirten Mercan, simdilerde ise kahvehanelerde hem sanatini icra ediyor hem de ailesini geçindiriyor. Insanlarin kendisini can kulagiyla dinledigini belirten Mercan, “Onlari bir an da olsa dünya dertlerinden uzak tutmaya çalisiyorum. Izmir’deki birçok ilçeyi tek tek gezerek, ekmek parasi kazanmaya çalisiyorum. Insanlarin gösterdigi teveccüh beni fazlasiyla mutlu ediyor. Kemana ilgi duyan gençlere keman egitimi veriyorum. Çesitli televizyon kanallarinda yapilan ses ve yetenek yarismalari bence takdire sayan. Bu sayede gençler tesvik ediliyor ve öz degerlerimiz ayakta tutuluyor” seklinde konusarak sözlerini noktaladi.